2023. július 03. | 10:14

Az elektromos járművek elterjedése és a megújuló energia fontosságának növekedése miatt egyre nagyobb igény mutatkozik az elektromos autók hatékony és biztonságos töltése. A elektromos autók otthoni töltése kiválóan megfelel ezeknek a követelményeknek, mivel kényelmes és gazdaságos lehetőséget biztosít. Az otthonunkban prioritást mindig a hatékonyságnak és a biztonságnak kell adnunk.

Egy régebbi típusú elektromos autó esetében, amelynek akkumulátora 24 kWh kapacitással rendelkezik, általában körülbelül 10 órára van szükség a teljes töltéshez a háztartási aljzatról. Ez megegyezik azzal az idővel, amennyi idő alatt egy vízforraló 10 órán át forral vizet. Azonban a házi aljzatok nem erre a célra készültek, és nem ajánlott hosszú távon használni őket erre a célra.

Az MSZ EN 61851 szabvány alapján különböző töltési módok léteznek:

  • A Mode 1 töltés során a háztartási dugaljat használjuk, de nincs beépített védelem. Ez a módszer nem jellemző és nem is igazán ajánlott, mivel a töltési sebesség lassú (2,3-3,5 kW).
  • A Mode 2 töltésnél szintén a háztartási dugaljat használjuk, azonban a töltőkábelen belül egy elektronikus vezérlőeszköz (ICCB) is szerepet kap. Ez már gyorsabb töltést tesz lehetővé (2,3-3,5 kW), bár az autótípustól függően még mindig 8-12 óra is szükséges a teljes töltöttség eléréséhez.
  • A Mode 3 töltés a normál töltést jelenti, amelyhez egy töltőberendezést használunk. Ez váltóáramú (AC) töltést biztosít, és az előző módokhoz képest akár 2-3-szor gyorsabb is lehet (7,4-22 kW). Az ilyen típusú töltők megtalálhatók a közterületeken, valamint a falra szerelhető töltőállomásokban, amelyek a 220 V-os váltóáramot használják az autó töltéséhez.
  • A Mode 4 töltés egyenáramú (DC) töltést jelent. Ez a töltési mód lehetővé teszi az 40 kW feletti töltési sebességet, amit már villámtöltésnek is nevezünk. Ezáltal akár 30 perc is elegendő lehet a maximális energiamennyiség felvételéhez. Fontos azonban megjegyezni, hogy az akkumulátor mérete és felvevőképessége meghatározó tényezők ebben az esetben. A Mode 4 töltőket általában nem telepítik otthoni környezetbe, hanem olyan közösségi területeken találhatóak, ahol a lehető leggyorsabban és a lehető legtöbb járművet szolgálják ki.

A villanyautók fali töltőinek összehasonlításakor a töltés sebessége természetesen jelentős szerepet játszik, és akár másfél óra alatt elérhető a teljes töltöttségi szint. Kisebb teljesítmény esetén is az autó éjszaka, a késő estétől kora reggelig tartó időszakban könnyedén feltöltődhet. A 22 kW-os töltés esetében már jogosan használhatjuk a gyorstöltés kifejezést.

De az otthoni töltők általában lassú töltési lehetőséget biztosítanak, amely során 1 vagy 3 fázisról, fázisonként 10-16 amperrel tölthetjük az autó akkumulátorát. Ilyen módon, egy teljesen lemerült állapotból 8-10 óra alatt érhetjük el a maximális töltöttséget. Ez nagyjából fedi az otthoni pihenési időnket. többnyire nem cél otthon az egy-két órán belüli teljes töltöttség elérése - ez feleslegesen nagy kapacitás kiépítését tenné szükségessé. Természetesen a töltési idő függ az autó akkumulátorának méretétől és az autóba beépített inverter kapacitásától is. Az otthoni töltők kizárólag váltóárammal működnek, és általában Type1 vagy Type 2 csatlakozóval kapcsolódnak az autóhoz.

Fontos megjegyezni, hogy az otthoni gyorstöltés lehetősége korlátozott a lakás elektromos hálózatának terhelhetőségétől függően. A töltőpont teljesítménye a lakás elektromos hálózatának kapacitásához igazodik. Emellett a hálózatnak meg kell felelnie a szabványos védőföldelési, túláram- és áramütés elleni védelmi követelményeknek. Amennyiben a töltőpont kültéren található, megfelelő védelmet kell biztosítani a környezeti hatások ellen (az IP-szám jelzi a töltőpont védelmi szintjét.)

A fali töltők esetén a gyártók széles palettájáról, különböző típusaik közül választhatunk, amelyek AC váltóáramot használnak és különböző töltési gyorsaságot kínálnak. Az otthoni fali töltők általában 3,7 kW-tól egészen 22 kW-ig terjedő töltési teljesítményt biztosítanak, ami megegyezik a nyilvános töltőállomások erősségével.

Wallbox Copper SB

A fali töltők egyik legpraktikusabb képviselője a Wallbox Copper SB egy minimalista és modern formatervezésű fali töltő, amely első ránézésre talán túl egyszerűnek is tűnik. Használata hasonló más fali töltőkhöz, könnyedén csatlakoztatható és a töltés azonnal megkezdődik. A lecsatlakozás is rendkívül egyszerű és meglepetéstől mentes. Type2 aljzattal rendelkezik, így elsősorban cégeknek vagy publikus töltésre ajánljuk. 

A készülék valódi különlegessége azonban az elegáns külsőn túlmutat. Ezt az elektromosautó-töltőt ezerarcúnak és univerzálisnak nevezhetjük, mivel minden létezővillanyautóval kompatibilis. A hangsúly a mindenen van. Emellett rendkívül egyszerű és biztonságos üzemeltetést kínál, amit az integrált egyenáram-hibafelismerés tovább fokoz. Ez garantálja, hogy az otthoni hálózat mindig ellenőrzés alatt van és sem túlterhelés, sem kellemetlenség nem fog bekövetkezni.

Ha a teljesítményre vagyunk kíváncsiak, a Wallbox Copper SB 1 fázisú töltés esetén 7,4 kW, míg 3 fázisnál 22 kW teljesítményt nyújt, ami a prémium minőséget hangsúlyozza. Az IP54-es IP-védelem lehetővé teszi a beltéri és kültéri használatot, és az IK10-es mechanikai védelem megvédi a töltőt a külső behatásoktól.

Mivel a Wallbox Copper SB a prémium kategóriába tartozik, természetesen kommunikálhatunk vele Wi-Fi, Bluetooth, 3G/4G (opcionális) vagy Ethernet segítségével. Az egyik legegyszerűbb és legmodernebb kommunikációs módszer az applikáció, nevezetesen a Wallbox App és a myWallbox Portal.

Ezeket az alkalmazásokat könnyedén használhatjuk okostelefonon keresztül. A myWallbox Portal egy felhőalapú szolgáltatás, amely lehetővé teszi a töltő konfigurálását és a működés monitorozását. Bármilyen eszközről hozzáférhetünk, és azonnali visszajelzést kapunk a töltési időről, fogyasztásról és energia költségekről.

Rendszeres riportokat is kapunk a statisztikákról, így hosszabb távon is nyomon követhetjük a töltési szokásaink alakulását. Cégek esetében a statisztikák felhasználónként is nyomon követhetőek, így egyszerűen elszámolhatóak a költségek. 

A Wallbox App kapcsolatot teremt a fali töltő és a myWallbox Portal között, lehetővé téve a töltési ciklusok programozását. A töltőhöz kapott RFID kártya érintésével vagy az alkalmazásban egy gomb segítségével zárhatjuk vagy nyithatjuk fel a töltőt.

A Wallbox Copper SB publikus töltőként is használható. Bármelyik töltő üzemeltető rendszerébe beköthető, amelyen keresztül tudnak fizetni az ügyfelek az elektromos autójuk feltöltéséért. 

Összességében a Wallbox Copper SB egy kivételes fali töltő, amely nemcsak esztétikus megjelenéssel rendelkezik, hanem a funkcionalitása és kompatibilitása terén is kiemelkedik. Az egyszerű használat, a biztonsági funkciók, valamint a kommunikációs lehetőségek - mint például a Wi-Fi és az applikáció - mind hozzájárulnak a felhasználói élmény kiválóságához. A Wallbox Copper SB ideális választás az elektromosautó-tulajdonosok számára, akik egy megbízható, innovatív és könnyen kezelhető töltőt keresnek.

Wallbox Pulsar Max

A készülék egyszerűen használható, de hosszabb távon jelentős költségmegtakarítást nyújt. Az általános konnektorokhoz képest számos előnyt kínál: nagyobb töltési hatékonysággal rendelkezik, így gyorsabb töltési időt és alacsonyabb áramfogyasztást eredményez. Emellett kiemelkedő fontosságot kap a biztonság, ami rendkívül fontos az otthoni környezetben is. 

A Wallbox Pulsar Max lehetőséget nyújt 7,4 kW-os egyfázisú vagy 22 kW-os háromfázisú töltésre, ami lehetővé teszi gyors és hatékony töltést az elektromos járművek számára. Kompakt és modern kialakítása harmonizál a különböző otthoni környezetekkel. Az esztétikus megjelenésével elegánsan illeszkedik a falra.

Egyszerűen kezelhető és telepíthető. Gyakorlott felhasználók néhány másodperc alatt csatlakoztathatják az elektromos autót a töltőhöz. A Wallbox Pulsar Max fokozott figyelmet fordít a biztonságra. Az integrált hibafelismerő rendszer felügyeli az otthoni hálózatot, megakadályozva a túlterhelést és a kellemetlenségeket. Ez biztosítja az autó és a ház elektromos rendszerének védelmét.

A töltő univerzálisan kompatibilis a legtöbb elektromos autóval a piacon, valamint  Bluetooth és Wifi általi kapcsolattal is rendelkezik, lehetővé téve a kommunikációt más eszközökkel. A Wallbox App és a myWallbox Portal segítségével könnyen konfigurálható a töltő, nyomon követhető a töltési folyamat, és információ kapható a fogyasztásról és az energiaköltségekről. 

Opcionális kiegészítőként vásárolható a töltőhöz intelligens árammegosztó, ami figyeli a ház fogyasztását és az alapján automatikusan szabályozza a töltő teljesítményét, hogy ne verje le a kismegszakítót, ha más fogyasztó is bekapcsol. Továbbá, az eszköz segítségével a töltő bármilyen napelemes rendszerrel is összeköthető. Be lehet állítani, hogy csak akkor töltse a töltő az autót, ha napelemről tölt. Több töltő esetén a készülékek összeköthetőek egymással és a terheléselosztás funkcióval elosztják egymás között a rendelkezésre álló teljesítményt.

Besen WALLBOX elektromos autó fali töltő (11/22 kW)

A Besen Wallbox egy kiváló minőségű elektromosautó-töltő, amelynek célja az otthoni vagy kisvállalkozási környezetben történő kényelmes és hatékony töltés biztosítása. A Besen Wallbox egyik fő előnye, hogy könnyen telepíthető és használható, de ezeken kívül is számos praktikus funkciót kínál a felhasználóknak. Ezt a töltőegységet kifejezetten elektromos autók számára tervezvték, és kompatibilis a legtöbb autómárka és modell töltési igényeivel. A Besen Wallbox alkalmazkodik az autók különböző töltési kapacitásaihoz.

A Besen WALLBOX lehetőséget nyújt egyfázisú és háromfázisú töltésre is, a teljesítmény pedig rugalmasan beállítható az autó és a hálózat igényeinek megfelelően. A 7,4 kW és 22 kW közötti teljesítménytartomány lehetővé teszi a gyors és hatékony töltést. A töltési áramerősség öt fokozatban állítható: 8A, 10A, 12A, 13A, 16A a töltő oldalán lévő gombbal. Három fázisú töltésnél ez természetesen azt jelenti, hogy mindhárom fázis a kiválasztott értékkel működik.

A töltő ergonomikus és kompakt kialakítással rendelkezik, amely lehetővé teszi a könnyű telepítést és a falra való rögzítést. A minőségi anyagokból készült ház pedig hosszú élettartamot biztosít.

A Besen WALLBOX rendelkezik több biztonsági funkcióval is, beleértve a túlfeszültség- és rövidzárlat elleni védelmet. Ez garantálja a megbízható és biztonságos töltést anélkül, hogy károsodást okozna az elektromos autóban vagy az otthoni elektromos hálózatban. Emellett a Besen Wallbox integrált hőmérséklet- és teljesítményellenőrzéssel rendelkezik, hogy optimális töltési feltételeket biztosítson az autójának.

A töltő egyszerű, felhasználóbarát kezelőfelülettel rendelkezik, amely könnyen használható még kisebb technikai hozzáértéssel rendelkező felhasználók számára is. Az eszköz széleskörűen kompatibilis az elektromos autók legtöbb márkájával és modelljével. 

A Besen WALLBOX fali töltő egy megbízható és biztonságos megoldás az otthoni elektromosautó-töltéshez. A kompakt kialakítás, a többféle teljesítménytartomány és a biztonsági funkciók együttesen teszik kiemelkedővé ezt a töltőt a piacon.

Minőségi termék, a kábelei méretezése azt sugallja, hogy hosszú élettartamra tervezték a készüléket. A ház környezeti behatások elleni védettsége IP66 szintű, így nyugodtan használható kültéren akár egy esős napon is. ABS anyagból készült, ennek köszönhetően könnyű, de ellenálló és nehezen sérül. Az LCD kijelzőn látható a valós töltési idő, a feszültség, az áram, a teljesítmény és a töltőállomás hőmérséklete.

A Besen Wallbox stílusos és kompakt kialakítása lehetővé teszi, hogy diszkréten és esztétikusan illeszkedjen otthonodba vagy vállalkozásodba. A töltőegység könnyen telepíthető a falra vagy más megfelelő felületre, és a kábelek rendezett és biztonságos tárolását biztosítja.

Besen WALLBOX SMART elektromos autó fali töltő (11/22 kW)

A Besen Wallbox Smart egy fejlett és innovatív elektromosautó-töltő, amely a legmodernebb technológiát és okos funkciókat kínálja az otthoni és üzleti felhasználók számára. E töltőegység célja, hogy kényelmes, megbízható és rugalmas töltést biztosítson elektromos járművek számára, és lehetővé tegye a felhasználóknak az energiafogyasztás és a töltési folyamatok nyomon követését.

Töltője technikai paraméterekben megegyezik az alapváltozattal, azonban rendelkezik okos funkciókkal is, amelyek lehetővé teszik a töltési idők beállítását és az ütemezett töltést. Emellett képes Bluetooth-on vagy Wifi hálózaton keresztül kommunikálni okostelefonnal. A mobilalkalmazás segítségével a felhasználók nyomon követhetik a töltési folyamatot, beállíthatják a töltési időzítéseket, valamint megtekinthetik az energiafogyasztást és a töltési előrehaladást.

Fontos biztonsági funkció, hogy a Besen WALLBOX SMART rendelkezik 6mA maradékáram-védelemmel, ami egy otthoni környezetben igen hasznos. Ezért elegendő a töltő elé egy A típusú fi-relét felszerelni, a költséges B típusú fi-relé helyett. 

A töltőt vezérlő alkalmazás egyszerűsíti az irányítást, amellyel többek között ki- és bekapcsolhatjuk az eszközt, elindíthatjuk a töltést. Beállíthatjuk a töltési teljesítményt és az időtartamot. A töltési statisztikáknál pedig megtekinthetjük az előző töltések adatait.

A Besen Wallbox Smart esztétikus és modern kialakítása további előnyt nyújt. Ez a töltőegység stílusos és kompakt, így diszkréten illeszkedik otthonodba vagy az üzleti környezetbe. A könnyen telepíthető, falra szerelhető kialakítás segít megőrizni a helyiség esztétikáját, míg a kábelek rendezett és biztonságos tárolása tovább növeli a rendszert. A Besen WALLBOX SMART kiváló ár/érték arányú készülék, egyszerű működéssel, könnyű kezelhetőséggel. 

Összességében a Besen Wallbox Smart egy olyan kiváló minőségű elektromosautó-töltő, amely okos kapcsolódási lehetőségekkel, rugalmas és megbízható töltéssel, valamint kiváló biztonsági funkciókkal rendelkezik. A Besen Wallbox Smart segítségével autója mindig készenlétben tartható, és gondoskodhat elektromos járművének hatékony töltéséről.

go-e Charger Gemini 

A go-e Gemini fali töltő nem az első a sorban, gyártója hosszú és teszteredményekben gazdag múlttal rendelkezik. Az eszköz egy váltóáramú töltő, amely változattól függően maximum 11 vagy 22 kW teljesítménnyel rendelkezik. Lehetővé teszi az egy- vagy háromfázisú töltést, amelyek között könnyen váltani lehet az alkalmazásban (ha a hálózat lehetővé teszi). A töltést úgy is beállíthatjuk, hogy csak bizonyos időszakokban történjen (például nem csúcsidőben), és az API-n keresztül közvetlenül felhasználhatja a napelemek által generált elektromosságot, csökkentve ezzel a töltés költségeit.

Fix, falra telepíthető és hordozható ipari csatlakozós verzió is elérhető belőle. Így ha több helyen szeretnénk kialakítani töltési pontot, akkor elég egy ipari csatlakozót felszerelni és tudjuk magunkkal vinni a töltőnket a gyorsabb töltéshez. 

A töltőt legkönnyebben egy iOS-re és Androidra is letölthető alkalmazáson keresztül lehet vezérelni (saját hotspot kapcsolattal is rendelkezik, így akár internetkapcsolat nélkül is vezérelhető 5-10 méteres távolságból), így könnyen hozzáférhetünk a széleskörű funkciókhoz, amelyek két fontos területen nyújtanak segítséget.

Először is, egyszerűvé és problémamentessé teszik az elektromos autó (vagy a tölthető hibrid) töltését. Másodszor, gondoskodnak a biztonsági és energiatakarékossági követelményekről is. Például a töltő folyamatosan figyeli a váltóáramú hálózatot, és ha az autó okozta hibát érzékel, azonnal lekapcsolja a töltést, így megvédi az otthoni elektromos hálózatot. Ez csak egy a sok biztonsági funkció közül, amelyek garantálják, hogy az elektromos autó és a házi elektromos hálózat problémamentesen működhessen együtt.

Egy másik ilyen funkció az RFID-hitelesítés, amely lehetővé teszi a töltő használatának szabályozását és a fogyasztás egyedi mérését, ha többen használják. Fontos biztonsági funkció az integrált maradékáram védelem, vagyis falitöltő beépített DC szivárgás elleni védelemmel rendelkezik, így elegendő egy „A" típusú fi-relé telepítése.

Hasznos funkció lehet intézményekben, lakóparkokban a terhelés elosztás. Ha több go-e Gemini töltőt használunk egyszerre, a töltők dinamikusan elosztják a terhelést egymás között. A töltés időzíthető, így beállíthatjuk a töltés kezdetét és végét, akár napokra és pontos időpontokra is.

Apróság, de hozzátesz a prémium érzethez, hogy a LED világítás színe személyre szabható. Hasonlóan prémium funkció, hogy az eszköz Smart Home kompatibilis és vezérelhető az Amazon Alexa vagy a go-e Controller segítségével. A napelem-tulajdonosok számára pedig megnyugtató lehet, hogy go-e Charger Gemini támogatja a napelemeket: az eszköz képes felhasználni a napenergiát a töltéshez, API-kapcsolat vagy go-e Controller szükséges hozzá. API-ja pedig nyílt felületet biztosít más gyártók eszközeivel való kombinációhoz.

Fali töltők - összehasonlító adatok

OTTHONI FALI TÖLTŐK ELEKTROMOS AUTÓKHOZ
Wallbox Pulsar Max
go-e Charger Gemini elektromos autó fali töltő (Max. 22 kW) Wallbox Copper SB fali töltő 22kW Type2 Besen WALLBOX elektromos autó fali töltő 22kW (3x32A) (töltőkábellel) Besen WALLBOX SMART elektromos autó fali töltő 22kW (3x32A) (töltőkábellel)
Tömeg
1 kg 2 kg 8 kg 8 kg 8 kg
Méretek 166 × 163 × 82 cm 25 × 15 × 9 cm 260 × 193 × 113 cm 43 × 26 × 26 cm 43 × 26 × 26 cm
Maximális Teljesítmény 22 kW 22 kW 22 kW 22 kW 22kW
Fix kábel TYPE 2 Nincs Nincs TYPE 2 TYPE 2
Fogyasztásmérő óra Van, nem hiteles.  Opcionális MID hiteles csatlakoztatható. Van, nem hiteles.  Opcionális MID hiteles csatlakoztatható. Van, nem hiteles.  Opcionális MID hiteles csatlakoztatható. Van, nem hiteles.   Van, nem hiteles.  
Felhasználó azonosítás Applikáció RFID Applikáció, RFID - -
OCPP Van Van Van Nincs Nincs
Intelligens árammegosztó (figyeli a ház fogyasztását) Opcionális intelligens árammegosztó Opcionális intelligens árammegosztó Opcionális intelligens árammegosztó Nincs Nincs
Gyártó Wallbox go-e Wallbox Besen Besen
Szín Fehér, Fekete Fehér Fehér, Fekete Fekete Fekete
Töltőkábel hossz 5 méter, 7 méter Type2 aljzat Type2 aljzat 6 méter 6 méter
IP védettség IP54 IP55 IP54 IP66 IP66
Kapcsolódás Bluetooth, Wifi Wifi Bluetooth, Ethernet, Wifi, Opcionális 3G/4G - Bluetooth, Wifi
Kábel tartó Opcionális kábel tartó Opcionális kábel tartó Opcionális kábel tartó Van Van
Garancia 3 év 2 év 3 év 2 év 2 év
Típus Type 2 kábel Type 2 aljzat Type 2 aljzat Type 2 kábel Type 2 kábel
Adapter szett   Schuko + CEE 16A (piros) + CEE16A (kék) + 45 900 Ft, Schuko (konnektoros) adapter + 25 000 Ft, Adapter szett nélkül      
Vételár 403 655 Ft 319 900 Ft 408 405 Ft 229 900 Ft 269 900 Ft

Összefoglalás helyett

Az otthoni fali töltők számos előnnyel járnak az elektromos autók tulajdonosai számára. Egyszerűen csak le kell emelni a csatlakozót és bedugni az autóba, ami mindössze néhány percet vesz igénybe. Az otthoni töltés lehetősége jelentősen növeli az elektromos autózás élményét, hiszen nem kell kizárólag a nyilvános töltőállomásokra támaszkodni. A fali töltők könnyen telepíthetőek, legyen szó akár otthoni, vagy akár munkahelyi parkolóról. Azonban mindkét esetben fontos, hogy a konnektoron keresztüli töltést elkerüljük, és mindig szakképzett villanyszerelő végezze el a beszerelést.

Az otthoni töltési időt számos tényező befolyásolhatja. Attól függően, hogy milyen töltési lehetőséget választottunk és milyen autóval rendelkezünk, eltérő időtartamokra számíthatunk a töltés során. Az akkumulátor kapacitását elosztva a töltési teljesítménnyel könnyedén kiszámolhatjuk, mennyi idő szükséges a teljes töltöttség eléréséhez.

A töltési mód megfelelőségét az első tapasztalatok alapján érdemes értékelni, mivel fontos, hogy illeszkedjen az életvitelünkhöz. A lassabb töltési módszer általában 8-12 órát vesz igénybe, míg a gyorsabb töltéshez már fali töltőállomásra van szükség, ami akár 20 perc alatt is elvégezhető. Az otthoni gyorstöltők általában 3×32 amperes (22 kW) kapacitással rendelkeznek.

Több tényező is befolyásolhatja a töltési időt

  • A töltési idő rövidebb lesz, ha az autó nem teljesen lemerülten érkezik haza.
  • A hideg téli időben a meleg garázsban történő töltés gyorsabb lehet, mivel a hideg idő kifejezetten lassíthatja a töltési sebességet.
  • Az éjszakai töltés gyorsabb és gazdaságosabb lehet a rendszer alacsonyabb terheltsége miatt. Az elektromos töltők rendelkeznek olyan automatikus funkcióval, amely az éppen felszabaduló energia felhasználásával tölti az autót.
  • A töltési sebességet befolyásolja az is, hogy hány autó van egyszerre csatlakoztatva az elektromos hálózathoz, mivel a többszörös igénybevétel lassíthatja a töltést.

A lényeg, hogy csak olyan töltőt válasszunk, amely megfelel a helyi adottságoknak. A piacon számos fali és oszloptöltő kapható kültéri és beltéri használatra egyaránt. Fontos, hogy a vásárolt töltő rendelkezzen CE jelzéssel és megfelelőségi nyilatkozattal, ezért ezek hiányában ne vásároljunk ilyen berendezéseket.

A fentiekben bemutattunk és összehasonlíttunk néhány otthoni fali töltőt a gazdaságosabb és prémium kategóriák közül a partnerünk, az eVsolution kimerítő kínálatából. Nem lehet győztest hirdetni egyértelműen, hiszen a készülékek tudása és árszintje széles skálán mozog. A Besen WALLBOXok kíváló ár/érték arányt képviselnek, és ha nem akarjuk Alexával vezérelni a töltést, akkor tökéletesen elégedettek lehetünk a SMART verzió tudásával.

3 év garanciát azonban csak a Wallbox termékekre kapunk, míg a go-e API kapcsolati lehetősége potenciálisan nagyon széles integrációt tesz lehetővé az otthonunkban található egyéb okos eszközökkel. Most már csak nekünk kell elég okosnak lenni ahhoz, hogy a valódi igényeinknek megfelelő otthoni fali töltőt válasszuk elektromos autó(i)nk mellé. 

eVsolution