péntek - 2023. június 02.
22 °C
tiszta égbolt
alapjarat.hu logo
95 574 Ft
100 626 Ft
D 555 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

Fibrer erősítésű padlóösszehúzás - jellemzők

2023. március 04. | 23:18

A fibrer, amelyet általában "fibravatta"-nak neveznek, egy polipropilénből készült erősítő anyag, amelyet betonépítésnél alkalmaznak

A fibrer, amelyet általában "fibravatta"-nak neveznek, egy polipropilénből készült erősítő anyag, amelyet betonépítésnél alkalmaznak. Segítségével a cement nem ülepszik, nem szívja magába a vizet, és nem alakulnak ki repedések a felületén. Fiber szál gyakran alkalmazzák padlóösszehúzáshoz is.

A fibrát tartalmazó beton kevésbé kopik, több fagyás-olvadás-ciklust visel el. Jelenleg ez az építőiparban leggyakrabban használt erősítő anyag.

A fibrer felhasználása

A fibravatta polipropilénből készül, amely egy mesterséges anyag. A szálak félig áttetszőek, fehérek, hosszuk akár 18 mm, átmérőjük pedig 20 mikron. A fibrernek alacsony az elektromos vezetőképessége, a tapadás javítása érdekében olajos anyaggal kezelik.

Ennek az anyagnak a hozzáadásával a cement jellemzői jelentősen javulnak:

 • a habarcs gyorsabban köt;
 • növekszik az erősség és az élettartam;
 • jobban ellenáll a hőmérsékleti változásoknak;
 • csökken az nedvszívó képessége;
 • nincsenek repedések, kiszáradás és leválás;
 • ellenállóbbá válik a mechanikai hatásokkal szemben;
 • jobban ellenáll az kopásnak.

A fibravattának nincsenek nyilvánvaló hiányosságai. Ha van tanúsítványa, és megbízható gyártó állítja elő, akkor nincs ok aggodalomra a használatával kapcsolatban. A problémák csak akkor merülhetnek fel a használat során, ha nem megfelelő minőségű fibravattát használnak. Amikor az anyag öregszik, akkor káros vegyi anyagokat bocsát ki, amelyek folyamatosan ártalmasak lehetnek az emberi egészségre.

A fibravattát felhasználják javítási munkáknál, épületek és ipari létesítmények építésekor:

 • a fibravatta a padlóösszehúzáshoz a leggyakrabban használt anyag;
 • hozzáadható azokhoz a keverékekhez, amelyeket az oszlopok, útburkolatok és épületek alapozásához használnak;
 • a gipszes habarcsba is bele lehet keverni a fibravattát, hogy javítsa az erősségét.

A fibravatta egyenletesen eloszlik az egész cementhabarcsban, ezáltal a beton viszkozitása és terhelésbíró képessége javul.

A fibravatta jellemzői

A fibravatta használata 90%-kal növeli az építmény megbízhatóságát, feltéve, hogy jó minőségű plasztifikálószereket is hozzáadnak a keverékhez.

A fibravatta használatakor a töltőrétegben az alábbi fázisokban nem alakulnak ki repedések:

 • az első töltési szakaszban, az első 6 órában a fibravatta akadályozza a repedések kialakulását azáltal, hogy az anyag egyenletesen eloszlik a habarcs üregeiben;
 • a második szakaszban, amikor a beton megkezdődik a megszilárdulás folyamatában, és megjelennek a kisebb repedések, a fibravatta szálak összekapcsolják őket, és megakadályozzák, hogy tovább növekedjenek;
 • a végső szakaszban a fibravatta segít az egyenletes száradásban és csökkenti a beton feszültségét.

A fibravatta képes csökkenteni a beton nedvszívó tulajdonságait. Ez azért lehetséges, mert a pórusok kisebbek lesznek. A víznek nehezebb a bejutása és sokkal lassabban hatol be. Ennek a tulajdonságának köszönhetően a fibravatta használatos a víztározók, a tengeri és folyami építmények építése során.

Emellett a polipropilén fibrának van egy fordított hatása is, azaz gyakorlatilag nem bocsátja ki a betonban lévő vizet kifelé. Ennek a tulajdonságának köszönhetően a fibravatta kissé csökkenti annak terjedését és csökkenti az építőelemek robbanásveszélyét.

A polipropilén fibrának köszönhetően a beton műanyagabbá válik, és több mint egynegyedével növeli a műanyagságát. Ez a jellemző nem csak a habarcsra jellemző, hanem a belőle készült kész építményekre is, amelyek ellenállnak az ütéseknek és csillapítják a rezgéseket. Ez a tulajdonság a hadiiparban és a nehéziparban használt anyagokra jellemző. A fibravattával épített építmények kitűnően ellenállnak a földrengéseknek és magas ellenállást mutatnak a robbanásokkal szemben.

Nagyon fontos tulajdonsága a felületek kopásállósága. Az agresszív környezetben használt betonkonstrukcióknak nagyon gyors a kopása. Emiatt a gátak, víztározók és vízi akadályok gyakran beton- és fibravatta-keverékkel készülnek.

Ezenkívül a fibravatta magas fagyállósággal is rendelkezik, és ez a tulajdonság átveszi a betont is. Ezzel az ellenállása a mínusz hőmérsékletekkel szemben többszöröse lesz.

Ha a polipropilén fibrát hozzáadva a keverékhez a technológia szerint dagasztják, akkor a kapott beton tapadása a felülethez sokkal jobb lesz, és annak kiegyenlítése könnyebb lesz.

Mit jelent a rostbeton padlókészítésekor

Az egyszerű cementes padló idővel nem lesz megbízható, különböző tényezők hatására összetörik és repedezik. Az ideális, sima felület elérése érdekében jelentős erőfeszítéseket kell tenni. Az ezt a célt segítő megerősítő réteg általában acélhálóból készül.

Azonban, ha az öntött felület jelentős méreteket ölthet, az acélháló nem segít a sima felület kialakításában. Ebben az esetben rostot alkalmaznak. Ennek az anyagnak az ára alacsonyabb, mint az acélhálóé. A cementtel együtt keveredik. A rost anyagilag minden olyan adalékanyaggal kompatibilis, amelyeket a beton előállításához használnak.

A keverék összes alkotóelemét alaposan össze kell keverni, a keverék minősége ettől függ. Ehhez fokozatosan hozzá kell adni a polipropilén rostot. A legjobb először keverni az adalékot a száraz cementtel, majd az így kapott keverékhez hozzáadni a vizet, és a keveréket a szükséges sűrűségre állítani. A rost tulajdonsága, hogy kitölti a mindenkori üregeket, azt eredményezi, hogy a cementes keverék nem dermed darabokra.

Az alkalmazott rost mennyiségétől függ a kész keverék minősége.

Rost felhasználása

A cementet rosttal különböző receptek alapján lehet keverni. A különbség abban rejlik, hogy mennyi rostot kell hozzáadni a keverékhez. A szakemberek szerint minél több rostot tartalmaz a keverék, annál jobb minőségű lesz. A rost felhasználása a beton adott tulajdonságaitól függ.

A rost mennyiségét az 1 m3 keverékhez számítják:

 • 300 gramm – hozzáadóanyagként használva, a betonkeverék rugalmasabbá válik, és képes kitölteni az összes egyenetlenséget;
 • 500-600 gramm – ilyen mennyiség hozzáadása növeli a beton szilárdságát;
 • 800 gramm és annál több – ebben az arányban lehet a legjobb eredményt elérni, a cementhabarcs azonos jellemzőket kap a rosttal.

A polipropilén szálas anyag költsége

A polipropilén szálas anyag átlagára 250 rubel 1 kg-ra, és 1 m3 keverékhez kb. 120 rubel anyagra lesz szükség. Polipropilén zsákokban kapható, melyek térfogata 10 kg. 900 gramm-os csomagolás is kapható, 20 csomagot tartalmaz egy parti, amelyek egy zsákban helyezkednek el, amely 18 kg. Az átlagos ár egy csomagért 220 rubel. Egy 600 gramm súlyú csomag 142 rubelbe kerül, és egy zsákban 30 darab ilyen csomag van. Függetlenül attól, hogy mekkora a szál mérete, az ár ugyanaz lesz.

A szálhossz a felhasználási terület függvényében változik:

 • a 6 mm-es szál megfelelő a falazáshoz és a burkoláshoz;
 • a 12 mm hosszú szál megfelelő a padlók és monolit beton szerkezetek betonozásához;
 • az 18 mm-es szál megfelelő gátak építéséhez, félkemény padlókészítéshez, valamint javítási munkákhoz használt keverékekhez.

Hogyan készül a rostbeton padló erősítése

Mielőtt a padló burkolása elkezdődne, először ki kell egyengetni és erősíteni a cementes stját. A keverék elkészítéséhez szükséges a cement, homok, rost és víz.

Ezenkívül olyan eszközökre van szükség, mint:

 • építési szint;
 • alumínium profil;
 • vonalzó;
 • celluxszalag;
 • spakli;
 • fém szabályzó;
 • mérőszalag;
 • fúró, keverővel ellátva;
 • csavarhúzó;
 • önfúró csavarok.

Először fel kell készíteni az alapot: eltávolítani az összes szemetet, betömni a repedéseket és mélyedéseket. Ezután meg kell tisztítani és teljesen megszáradni. Ezután állítják be a szinteket és jelöléseket a falakon. A szoba sarkaitól kell elkezdeni. Fa gerendákat vagy dugóval ellátott műanyag bevonattal ellátott csavarokat lehet használni jelölőként. Ezeket a cementtel rögzítik.

Az előkészítő munkálatok befejezése után keverhető a keverék. Először össze kell keverni a száraz összetevőket - a homokot és a Portlandcementet 3:1 arányban. Ezután hozzáadódik a szükséges mennyiségű rost anyagának felével. Az egész keveréket alaposan összekeverjük, és vízzel felöntjük. Fokozatosan hozzáadódik a maradék rost.

Ha a padlófelület kiegyenlítéséhez fibert használnak a meleg padló részeként, akkor hőszigetelést kell végezni. Az izolációt teljesen száraz alapon kell elhelyezni, majd ráönteni az előkészített keveréket. A réteg vastagsága 30-50 mm között legyen. A felületet szabályozzák az egyenesítővel. Fontos megjegyezni, hogy a következő réteget csak akkor önthetik, miután az előző teljesen megszáradt.

A kiegyenlített felületet meg kell csiszolni, hogy erősebbé váljon. Ez a folyamat 20 percen belül történik az öntés után. Az anyagot műanyag fóliával takarják le, hogy megakadályozzák a huzatot. Az ágyazott fibrocsapágy 12 órán át állni marad, hogy megfelelően megkötődjön. Az anyagot 4 nappal az öntés után lehet borítani a kiválasztott burkolóanyaggal.

A polipropilén rost nagyszerű alternatívája az erősített hálónak. Az anyag költsége alacsonyabb, és a betonkeverék kiváló jellemzőkkel rendelkezik, amelyeket az erősített háló nem képes elérni. Az ilyen munka elvégzéséhez nem szükséges sok idő.

Behajtottam egy erdei útra, ahol nem volt ezt tiltó tábla, mégis elzavartak. Jogosan? Pillanatok alatt az életem része lett: Skoda Karoq 1.5 TSI Style 2023 - Teszt

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!