2023. október 18. | 12:54

Ki ne akarná az autója padlójának kárpitját a gyári, szennyeződésektől mentes állapotban a lehető legtovább fenntartani? Ha kicsit nem figyelünk oda, esik az eső, hull a hó, netán családunk legkisebb vagy négylábú tagjai huncutkodnak, könnyen megvan a baj.

Pillanatok alatt oda a féltve őrzött tisztaság. Szerencsére akad megoldás, hiszen pontosan ebben lehetnek nagy segítségünkre a gumiszőnyegek.

A autószőnyegek ezen fajtái fáradhatatlan pajzsként állnak helyt. Egy dologban azonban könnyebben feladják a harcot: a különböző szagok hajlamosak megtapadni rajtuk. Azért ez korántsem jelent vészhelyzetet, létezik egy pár trükk, amellyel mi jövünk ki győztesként ebből a helyzetből is.

 

Citromlé és só keveréke

Először érdemes kipróbálni a só és a citrom egyvelegét. A só eltakarítja az útból az oda nem illő szagokat, míg a citrom kellemes illatot teremt a belső légtérben. A módszer ennél nem is lehetne egyszerűbb. Tegyünk a kezelni kívánt felületre sót, majd citromlével áztassuk be. Néhány perc várakozás után már fel is itathatjuk tisztító „koktélunkat”.

Szódabikarbóna

Ez az eljárás is megér egy próbát, sokak számára lehet ez a végső megoldás. Hintsük a gumiszőnyegre, várjunk 30 percet, és egy nedves kendővel fel is takaríthatjuk. A szódabikarbóna kiválóan mentesít a szagoktól, és elűzi a nedvességet, ami könnyen lehet a kellemetlen szag forrása.

Speciális szagtalanító spray

A különböző autós kiegészítőket forgalmazó boltokban a szagtalanító spray-k széles kínálata várja a vásárlókat. Bármelyikre esik a választás, valódi, hatékony fegyverek lesznek a kezünkben, a szagokkal szemben. A gyártók illatos változatban is előállítják, így két legyet üthetünk egy csapásra.

Egyszerűen csak fújjuk a szőnyegre, és hagyjuk, hogy elillanjon a nedvesség. Ezeket a spray-ket légfrissítőként is kipróbálhatjuk.

Olívaolaj

Csekély mennyiségben öntsük rá, vagy kenjük fel a szőnyegre. Egy óra alatt kifejti hatását, utána már nyugodtan feltörölhetjük.

Aktív szén

A szagok eltüntetésének egy újabb kipróbálásra érdemes ötlete. Az aktív szén is nagy hatékonysággal veszi fel a kesztyűt ebben a küzdelemben.

Nincs más dolgunk, mint beszerezni egy csekély mennyiségű aktív széntablettát és a szag forrását felderíteni. Helyezzük el ott közvetlenül, és máris megkezdi a káros anyagok levegőből történő kivonását.

Amennyiben orrunknak külön akarunk kedveskedni, szétnézhetünk az ilyen célra szolgáló adagolható illatosítók meglehetősen nagy kínálatában. Van ennek egy nagy előnye is. Mi tudjuk szabályozni az aroma intenzitását.

Egy dolgot gyorsan megállapíthatunk: a négykerekű kedvenceinkbe való gumiszőnyegek szagmentesítése gyakorlatilag mindenki számára gyorsan és hatékonyan elvégezhető feladat. Elég csak a fenti javaslatokat megfogadni.

Azonban egy eljárásnak mindig meg kell előznie a fent leírtakat. Ez nem más, mint szőnyegünk körültekintő takarítása. A víz, a szappan, valamint a kifejezetten erre a célra kapható tisztítószerek jó eséllyel kielégítő eredményt tudnak felmutatni.