Ha a használt autóvásárlási piacon potenciális vevőjelöltként szerepel, számos tényezőt kell figyelembe vennie a vásárlás tekintetében. Pénzügyei, személyes ízlése és a járművekben szerzett tapasztalatai egyaránt szerepet játszanak abban, hogy hová forduljon. Ez különösen igaz abban az esetben, ha e kategóriák egyike aktuálisan kihívást jelent, például korlátozott pénzeszközökkel rendelkezik, vagy gyakorlatilag semmit sem tud a használt járgányokról. Bár nincs egyetlen, ideális módja a használt autó vásárlásának, vannak előnyök és hátrányok, amelyek segítenek mérlegelni, hol veheti meg a következő használt kocsiját, autókereskedéstől vagy inkább magánszemélytől. Nézzük, mik a pro és kontra érvek!

Autóvásárlás

A magánszemélytől vásárlás előnyei és hátrányai

A használatautó-vásárlás örök kérdése, hogy mi a jobb, kereskedőtől vagy magánszemélytől venni az áhított autót? Vajon, hogy lehet elkerülni a tisztességtelen szélhámosok világát, hogy ne essünk egy félmillió kilométert futott külföldi roncs slamasztikájába?

Sokan esküsznek arra, hogy csak magánszemélytől érdemes autót vásárolni, hiszen ő mindent tud az adott járgányról, ezzel szemben a kereskedő valószínűleg becsap, mondván csupán a hasznát szeretné érvényesíteni. Ha a régi tulaj az üzletkötő, az sokkal biztonságosabb, mert szemtől szemben látjuk, megismerhetjük akár a vezetési szokásait, és persze azt hisszük, hogy biztosak lehetünk abban is, hogy nem tekerte vissza az órát. Sok ehhez hasonló érvet hallhatunk.

Azt nyilván laikusként is érezzük, hogy a járművétől szabadulni szándékozó extulaj az eladás szakaszában már nem költ a kocsijára. Némi kozmetika persze kijár, mert a látszat fontos, de nem kell túlzásokba esni, a fontos az esetek többségében, hogy az esztétika rendben legyen. Tény, hogy sokan azért döntenek az eladás mellett, mert egy jelentős horderejű szerviz következne a négykerekű életében, amit nem akarnak felvállalni, és inkább egy csere mellett teszik le a voksukat. Viszont azt is bele kell kalkulálni a procedúrába, hogy vannak azért szép számmal erkölcsös honfitársaink, akik egyáltalán nem akarnak átverni minket, így pedig megkímélhetjük magunkat a viszonteladói profit mértékétől. Amennyiben ezt a módozatot részesíti előnyben a használt jármű vásárlások frontján, legyen szerencséje!

A kereskedőtől vásárlás előnyei és hátrányai

Tény, hogy a kereskedőtől vásárolt autók általában többe kerülnek, mint amikor a volt gazdával sikerül kezet ráznunk, de vajon mindkét esetben ugyanazt az autót kapjuk?

Ne felejtsük el, hogy az autópiacon működő kereskedőknek szigorú szabályrendszernek kell megfelelniük, és a szavatosság mellett a garancia vonatkozásában is felelősséggel tartoznak. A legtöbb kereskedő a márkaképviselet vagy szakszerviz segítségével állapotfelmérést készít az eladó autóról, és ezzel azért jelentősen csökkenthető a vevői kockázat. Az autókereskedő, ha szükséges, segít a hitelügyintézésben is.

Egy jó kereskedőnél kipróbálva, valós adatokkal, a futásteljesítmény dokumentálásával, a meglévő hibák korrekt feltüntetésével vehető át a kiszemelt kocsi. A vásárlásról szerződést készül, a tarifát számlával igazolják. Mindezek a papírok nagyon lényegesek, mert ez az alapja, hogy a kereskedő számon kérhető legyen. Egy magánszemélytől megvásárolt autó esetén simán előfordulhat, hogy a régi tulajdonosnak holnapra nyoma vész, ellenben egy kereskedő helyben marad, hiszen állandó telephellyel rendelkezik. A cége felelősségre vonható, perelhető, illetve szükség esetén kártérítésre is kötelezhető. Ha biztonságosabbnak érzi ezt a vásárlási szisztémát használt autó esetén, akkor természetesen így is talál megannyi hirdetést, szemezgessen kedvére.