Bizonyára sokan hallgattuk gyermekkorunkban a régi mondást: “Magyar ember evés közben nem beszél”. Felnőttként már úgy gondolom, hogy ez inkább a kisebbek elhallgattatását szolgálta, mintsem valódi népi bölcseletet adott át. Hiszen az étkezések a társas lét fontos pillanatai.

Egy közös vacsora mellett a legkönnyebb megbeszélni a családdal, hogy kivel mi történt aznap, vagy hogy milyen programok várhatóak. Ha pedig jön a jó idő, miért ne helyezhetnénk át ezeket az alkalmakat kültérre? 

Milyen a jó kültéri asztal?

Elsősorban ténylegesen kültérre lett tervezve. Még most is többen próbálkoznak azzal, hogy a stílusuk miatt egy hagyományos beltéri étkezőasztalt vesznek a teraszra vagy az udvarba, aztán hatalmas csalódás lesz a vége néhány héten belül. A modern kültéri étkezőasztalok ugyanis speciálisan olyan anyagokból készültek és úgy lettek kezelve, hogy bírják a természeti elemek hatásait, legyen szó akár csapadékokról, akár az UV-sugárzásról.

Mekkora méret az ideális?

Érdemes általában kicsit túlméretezni az asztalt, gondolva arra is, hogy a későbbiekben fogunk-e majd vendégeket fogadni. Ezenkívül egy négyszemélyes család részére a kimondottan 4 fő számára tervezett asztal szinte biztosan kicsi lesz. Ezeken elfér ugyan 4 tányér, esetleg poharak, de ha szeretnénk az asztal közepére egy salátástálat vagy bármi egyebet betenni, az már nem fog működni. 

Természetesen erősen limitáló tényező lehet a rendelkezésre álló hely mérete és adottságai. Minden esetre, ha tehetjük, ajánlott egy kicsivel nagyobb asztalt veni, mint amennyien rendszeresen használni fogjuk azt. Így elkerülhető, hogy szűkösnek érezzük a helyet, és emiatt sokkal kevesebbet használjuk a kültéri étkezés lehetőségét.

Jön a jó idő! Nektek van már kültéri étkezőasztalotok? Nézd meg a SpaTrend lenyűgöző modern kültéri bútorait, és telepítsd ki a családi beszélgetéseket a szabad levegőre!

Milyen kiegészítőket érdemes választani?

Ez nagyban függ attól is, hogy milyen szerepet szántok a család életében a kültéri étkezőasztalnak. Ha kimondottan csak az étkezések idejére fogjátok igénybe venni, akkor a hagyományos székekkel is teljesen ki lesztek békülve. Ellenben, ha ezt tervezitek a pihenésekhez vagy családi beszélgetésekhez is használni, akkor érdemes megfontolni néhány kényelmesebb kiegészítő beszerzését. 

Egyes kültéri étkezőasztalok kaphatók garnitúrában, vagy hozzájuk stílusban teljesen passzoló kiegészítőkkel is. Ez kimondottan előnyös, ha szeretnél rá odafigyelni, hogy a terasz összes bútora egységes legyen, nem szeretnél töréseket a berendezési dizájnban.

Így pedig be tudsz szerezni az étkezőasztalhoz kültéri karosszékeket vagy akár két-háromszemélyes kanapékat is. Ezek a bútordarabok kimondottan kültérre lettek tervezve, így a felhasznált anyagaiknak köszönhetően hosszú távra tervezhetsz velük. Nem mennek tönkre az esőtől, és nem fakulnak ki az erős napsugárzás hatására sem.