2023. november 22. | 12:33

Bár a jövő generációit évtizedeken át oktatni rendkívül hálás feladat, megadni nekik azt a szellemi táplálékot, amelyre szükségük van a felnőtté váláshoz, de rendkívül kimerítő is egyben. Talán ezzel is magyarázható, hogy nincs elég fiatal, aki a tanári pályát választaná.

A problémát pedig tovább tetőzi az, hogy a meglévő tanárok nagy része nyugdíj közelében van. Ennek is köszönhető, hogy akármelyik álláskereső portál kínálatában is merülünk el, garantáltan nyitott pozíciók tömkelege jön velünk szembe - Szekszárd tanár álláslehetőségei itt elérhetőek.

De ettől függetlenül szerencsére akadnak még olyanok, akik ezt a csodás hivatást választják. A mai cikkünket, amelyben tippeket adunk az önéletrajz megírásához és a sikeres jelentkezéshez, nekik címezzük.

Hogyan írjunk tanári önéletrajzot?

Örök érvényű elv, hogy ne lépjük túl az egy oldalnyi hosszúságot. Ellenkező esetben ugyanis nagy valószínűséggel az intézményvezető nem fogja elolvasni az önéletrajzunkat.

Emellett elengedhetetlen még a rendezettségre, valamint az átláthatóságra való törekvés, és természetesen a precizitás. Hiszen gondoljunk csak bele, milyen képet is festhet rólunk, ha egy hibával teletűzdelt CV-t küldünk be!

Érdemes tehát a megírása után újból átolvasni az önéletrajzunkat, hátha feltűnik valami. Továbbá a több szem többet lát elvet követve, tanácsos még megkérnünk egy olyan, hozzánk közel álló személyt is arra, akinek tudjuk, hogy jó a helyesírási készsége, hogy ellenőrizze.

Ami a szekciókat illeti, célszerű őket nagyobb és vastagabb betűvel elválasztani, hogy még áttekinthetőbbé tegyük az önéletrajzunkat az olvasók számára.

 

Térjünk át a szakmai bemutatkozó részre!

Mivel ez a rész közvetlenül a személyes adatok alá kerül, így ez lesz első dolog, amit az intézményvezetők át fognak olvasni. Ezért mindenképpen érdemes kellő figyelmet szentelni a megírásának.

Az a legjobb taktika, ha utoljára hagyjuk, mivel már megírtuk a teljes önéletrajzot, akkor leszünk képesek röviden, 3-4 sorban bemutatni önmagunkat és a karrierünket.

Íme inspirációnak egy példa: “6 év szakmai tapasztalattal és nagy teherbírással rendelkező matematika és fizika szakos tanár vagyok, akit a gyermekek kíváncsisága motivál, és arra törekszik, hogy segíthessen nekik a logikájuk fejlesztésében. Következő munkahelyemként pedig olyan nyitott és támogató intézményt keresek, ahol lehetőségem nyílik ezt a fajta speciális tanítási módszert alkalmazni.”

Végül ne feledkezzünk meg a szükséges mellékletekről sem!

Egy tanári állásra történő jelentkezéshez alapkövetelménynek számít a 3 hónapnál nem régebbi erkölcsi bizonyítvány, valamint a tanári diploma és egyéb képzettségeket, végzettségeket igazoló dokumentumok fénymásolata. Ezekről tehát semmiképpen sem szabad megfeledkeznünk, ha sikeres pályázatot szeretnénk.