2022. március 04. | 13:15

Az Internet népe először még 2008-ban szerzett tudomást Ken Blockról és lenyűgöző képességeiről: ő egy valódi autós huligán volt, a jobbik fajtából.

2008-ban gyakorlatilag mindenki ezt a kaliforniai fickót, Ken Blockot nézte a “Gymkhana Practice” videósorozatban, akár otthon, akár a munkahelyi ebédszünetben, mellyel rögtön hírnevet szerzett magának gumiégetős száguldást kedvelők világában. 

A TopGear.com munkatársai emlékeztetőül összegyűjtötték a Gymkhana sorozat legfontosabb elemeit, erről lesz szó az alábbiakban.

Gymkhana Practice

2008, ezzel indult az egész sorozat. Block elvitte a 2006-os Subaru Impreza WRX STI-t, és annak 530 lóerejét, lepadlózta az egyenesben és mindenféle előzetes ráutaló jel nélkül belement egy masszív driftbe. Ez a drift mindent megváltoztatott. A videót már most te is megtekintheted, ha még nem tetted.

Gymkhana 2 "The Infomercial"

Ez a rész a DC Sports (Ken Block által alapított ruházati cég) arcátlan reklámja volt, melyet Los Angeles kikötőjében forgattak az első videó után egy évvel. Ez már egy letisztultabb történet volt. A videó főszereplője ezúttal egy 2009-es WRX STI volt, 566 lóerős teljesítménnyel és 830 Nm nyomatékkal, melyet a Crawford Performance csapata készített, akárcsak az első videóban látható gépet.

A felvétel robbanással végződik, rengeteg láng és driftelés van benne. Van egyébként egy rövidebb Gymkhana videó, mely pár hónappal később jelent meg, ez a Gymkhana 2.1 Block és régi barátja, Rob Drydek szereplésével. A videóban Benny Hill zene és a nyolcvanas évek szintetizátora keveredik egymással, no meg egy kis gumifüsttel.

Gymkhana 3

Ezen a ponton Ken Block már egy jól ismert névnek számított. 2010-et írunk, Block ezúttal egy új autót választott, egy Olsbergs MSE által készített, 2011-re tervezett Ford Fiestát. Ne tévesszen meg az autó mérete, ebbe is belefér 650 lóerő és közel 900 Nm nyomaték, és képes 0-ról 100-ra gyorsulni 1,9 másodperc alatt. Gondoltad volna?

A sorozat történetében először hagyja el az Egyesült Államok területét, hiszen ezúttal Linas at l’Autodrom de Linas-Montlhery 51 fokos ovális pályáján száguldott, melyet kifejezetten azért választottak, hogy Ken meredekebb körülmények között is kipróbálhassa magát. Természetesen egy robogós férfi is megjelenik, és szó szerint semmi gumi nem marad, szinte szikráznak a felnik.

Gymkhana 4

Újra Kalifornia a színhely, Block pedig a menőség következő lépcsőfokára lép, és tovább kínozza az abroncsokat. A Universal Studios parkolójában gyakorlatilag egy komplett hollywoodi kaszkadőrfilmet forgattak le. Vannak utalások a Cápa, a Vissza a jövőbe, a Csillagok Háborúja és Top Gun filmekre, ám mindezek másodhegedűsnek számítanak Block új hibrid utcai járműve mellett.

Ez a videó kifejezetten film és autóőrülteknek való. Majdnem elfelejtettem megemlíteni, hogy kötelező jelleggel megjelenik egy majom jelmezbe öltözött robogós férfi.

Gymkhana 5

San Francisco rengeteg kiváló film számára biztosította a hátteret, többek között a Bullittban látható üldözéses jelenetnek is. Block pedig úgy döntött, hogy ő is szeretné kivenni a részét San Franciscóból, ami jófajta, régimódi ízlésre vall. A Gymkhana ötödik részét valóban San Francisco utcáin forgatták 2012-ben, és mind a mai napig a legösszetettebb, leglátványosabb és sokak személyes kedvence. Ken Block egy 650 lóerős Fiestával száguldott olyan módon, ahogy csak ő tudott. 

Gymkhana 6

Minden autón röhög az ember, amin a “gyilkoljuk a gumikat” felirat díszeleg, igaz? Nevess csak, és rögtön kapsz a szádba egy kis gumitörmeléket, mivel Block komolyan vette a dolgokat. Annyira komolyan, hogy a negyedik és ötödik rész után szükségét érezte egy hatodiknak is. Ebben a videóban visszatért az alapokhoz. A kötelező elemként megjelenő mozgó autók és robogók mellett egy kifejezetten erre a célra kialakított versenypályán megy a komoly driftelés. Gyakorlatilag csak Block van, egy 650 lóerős Fiesta ST, és egy pár akadály. Ja, és egy hatalmas buldózergolyó.

Gymkhana 7

Elérkezett az idő, hogy búcsút ints Block jól bevált Fiestájának, a helyére pedig jön valami még jobb. Egy átalakított 845 lóerős Ford Mustang, összkerék-meghajátssal és egy megszállottal a volán mögött, aki Los Angeles belvárosában száguld.

Ez egy lenyűgöző videó, ahogy arra számítani is lehetett, néhány okos kis trükkel fűszerezve. Van egy kis forgolódás Randy Fánkozójánál, felmegy egészen a Hollywood-i dombokig, ahol a filmtörténet során először a felirat mögött driftel lowriderek társaságában.

Gymkhana 8

A Gymkhana sorozat nyolcadik részében visszatér a legendás Fiesta. Ezúttal azonban a 650 lóerős AWD Fiesta RX3 jelenik meg csillogó köntösben, mely kiválóan passzol a helyszínhez. A helyszín ezúttal Dubaj, a “végtelen egzotikus játszótér”. Block itt egy kicsit játszadozott a híres rendőrautókkal, kicsit pörög egy mozgó Ford Raptor körül, mely amúgy a hecc kedvéért két keréken gurul. Ha ez nem volna elég, üldözéses versenyre vállalkozik egy Veyron, egy Ferrari F12, egy Lexus LFA és egy Lamborghini Aventador ellen.

Gymkhana 9

Ebben a részben Ken visszatért a gyökereihez, lekaparja a történetmesélős flikk-flakkokat. Egyszerűen, már-már ijesztő módon száguldott egy elhagyatott ipari területen. A bemutatóhoz választott autó? Nem a 845 lóerős, négykerekes, 1965-ös Mustang, nem a 650 lóerős Fiesta. Ezúttal egy kifejezetten raliversenyekre készült, 600 lóerős Focus RS a “munkaeszköz”. Block egyébként ezzel az autóval szórja a sarat a Rallycross Világbajnokságban.

Ken Block, Matt LeBlanc és a Hoonicorn

A végére hagytam talán Ken egyik legjobb filmjét, melyben Matt LeBlanc amerikai színészt vitte el egy nagyon húzós körre Londonban. A száguldáshoz használt autó pedig a legendás Hoonicorn Mustang volt. Szóval ez a videó nem illeszkedik a Gymkhana sorozatba, ám szerintem semmi kétség nem fér hozzá, hogy nagyon komolyra sikerült.

Ha olyan érzésed támad, hogy fel akarod hangosítani a videót a maximumra, ne fogd vissza magad, és élvezd a pillanatot. Persze csak ha nem épp az irodában vagy, vagy netán alszanak a családtagjaid.

NYitókép: David Ramos / Getty Images