2022. június 16. | 13:47

Ha nyár, akkor irány a kert! Hiszen ki főz és süt szívesen a négy fal között, amikor hét ágra süt a nap? Cikkünkben megmutatjuk, hogyan készíthetünk saját kezűleg kerti grillsütőt, mely garantáltan gyakran lesz színhelye baráti és családi találkozóknak.

Beszerzendő eszközök

A barbecue (rövidítve BBQ) rendkívül népszerű ételkészítési metódus világszerte. Szinte bármilyen ételt elkészíthetünk, melyet fel tudunk húzni a nyársra vagy rátehetünk a grillrácsra. Végeredményként pedig finom, füstös ízű, különleges fogásokat fogyaszthatunk el! Elkészítéséhez csupán néhány, otthon is megtalálható alapanyag és egyéb kerti eszköz szükséges, melyeket beszerezhetsz a JOSZERSZAM.com webáruházból!

Először is gondoskodjunk egy hordozható grillrács megvásárlásáról, vagy alternatív megoldásként egy tűz fölé is helyezhető sütőlapról. Ne feledkezzünk meg az öngyújtóról sem, vagy speciális elektromos BBW grillgyújtóról, mely a lángokat szolgáltatja. Kelleni fog a projekthez tűzifa, gyújtós, egy praktikus kemping ásó a talaj egyengetéséhez, téglák és kövek is hozzáadhatnak a grillsütő kinézetéhez.

Határozzuk meg a BBQ sütő helyét

Az eszközök beszerzése után döntsük el, hogy hol lesz a sütő végleges helye. Fontos, hogy legalább másfél méteres átmérőjű legyen, és széltől védett helyre kerüljön. Válasszunk olyan talajrészt, ahova nem lógnak be lombok vagy faágak, hiszen ezek könnyen lángra kaphatnak.

A kemping ásó segítségével készítsük elő a terepet falevelektől, ágaktól és törmelékektől mentesen. Építsünk a kövek vagy téglák felhasználásával egy U alakot. Érdemes körülbelül azonos méretű alapanyagokat lerakni, és fontos, hogy azok szárazak legyenek. Ellenkező esetben a hő miatt felrobbanhatnak a kövek, balesetet okozva.

Ha puha a sütő alatti talajrész, lehetőleg egymást megtámasztva rögzítsük a köveket. A haladó grillezők azt javasolják, hogy a tüzet az U alak hátsó, zárt részébe rakjuk. Így a parázs elöl kezelhető, és könnyebben hozzáférhetünk.

A következő lépés a tűzifa megrakása, melynél fontos, hogy a gyújtós puhafa legyen. Jó választás lehet a fenyőfa ilyen célra, ám sütéshez inkább száraz, kemény fákat javasolt bevetni. Építsünk belőlük sátor alakzatot, és helyezzük a gyújtóst alulra.

Tippek a tűzgyújtáshoz

Ahhoz, hogy elkezdődhessen a sütés, lángra kell lobbantanunk a tűzifákat, melyhez használhatunk például faszenet. A kemping ásót ismét elővehetjük, és segítségével előre húzhatjuk a már magasan izzó parazsakat, valamint széttörhetjük az égő fadarabokat is. Utolsó lépésként nincs más hátra, mint a sütőlap vagy grillrács elhelyezése. Ezt a faszén fölé szükséges tenni, melyre már tehetjük is a finomságokat.

Fedezd fel a JOSZERSZAM.com weboldalán elérhető széles szerszám és egyéb kerti eszköz kínálatot! Olvasd el a hasznos blogcikkeket is további remek, “csináld magad” projektekért!