2022. május 16. | 18:40

Ugyan a szmog főként a téli időszakban szokott nagyobb problémát okozni a nagyvárosokban, mégsem szabad szó nélkül hagyni a belsőégésű motorok által hajtott járművek hatását a nyugodtabb időkben sem.

Sajnos az épületeken és az egészségügyben is folyamatosan észrevehetőek a következmények. A levegő minősége folyamatosan romlik, a nagyobb forgalmú útszakaszok melletti házak falain pedig állandósulnak a lerakódások, amik a kipufogó gázoknak köszönhetőek. De a folyamatos fejlődésnek köszönhetően már egyre elterjedtebbek az elektromos járművek, amiknek a használatával nagyon sokat tehetünk a környezetünkért.

Károsanyag-kibocsátás

Ha csak hazánk helyzetét szeretnénk figyelembe venni, akkor azt fogjuk látni, hogy a Magyarországon forgalomban lévő autók átlagéletkora 14 év. Ez egy elég régi állományt feltételez, amiknek érthető módon a berendezései sem éppen korszerűek. A károsanyag-kibocsátásuk sokkal magasabb, mint az új modelleké, az elektromos autókkal pedig szinte nem is érdemes összehasonlítani őket.

Legyen szó régebbi vagy újabb típusról, kötelező biztosításra minden járműnek szüksége van! Te megtaláltad már a legjobb ajánlatot? Válogass online a KGFB csomagok közül, és állítsd össze a számodra leginkább hasznos elemekből a sajátodat!

Haladó lépések a környezetvédelemben

Annak ellenére, hogy lokálisan minimálisra lehet csökkenteni a károsanyag-kibocsátást az elektromos járművekkel, még mindig sok kritika éri őket, hiszen az általuk felhasznált áram nem minden esetben készül környezetkímélő körülmények között. Erre persze ellenpéldát is lehet látni, hiszen Norvégiában ma már az áram majd’ 90%-ban megújuló energiaforrások által termelődik.

De azok az országok is támogatják a közlekedés elektromos formáját, akik nincsenek ilyen jó adottságokkal ellátva. Párizsban például 2030-tól már kizárólag elektromos autókat lehet forgalomba helyezni, Hollandiában a tervek szerint pedig ugyanettől az évtől tilos lesz belsőégésű motorral ellátott járműveket árulni.

A kibocsátott gázok elhagyásán kívül az is az elektromos járművek mellett szól, hogy nincs szükségük kenőanyagként a motorolajokra, amiknek a rendszeres cseréje hatalmas mennyiségű fáradt olajat termel évente, aminek kezelése speciális körülményeket igényel, mivel veszélyes hulladéknak minősül.

Elektromosság és a sport

Immár évek óta megrendezésre kerül a Formula-1-es versenyek környezetbarátabb alternatívájaként a Formula-E sorozat is, aminek keretein belül különböző gyártók elektromos járművei veszik fel a versenyt egymással. Motorosok számára pedig szintén vannak hasonló lehetőségek a MotoE égisze alatt. Érdemes követni ezeket az eseményeket, hiszen folyamatos fejlődésnek, innovációnak lehetünk tanúi egy tartalmas kikapcsolódási lehetőség mellett.