2023. október 19. | 19:19

Az új nyílászárók beépítése, vagy a jelenlegi cseréje nem egy egyszerű feladat. Több tényezőt is számításba kell venni már csak azért is, mert a mai modern ablakok kialakítása sokkal bonyolultabb, mint évtizedekkel ezelőtt. Ezért is szokott gyakran felmerülni az a kérdés, hogy hogyan kell meghatározni pontosan a méretet?

Lényeges a tervezés

Az RS Ablak műanyag ablak termékei között minden segítséget megtalálhatunk, ami a cseréhez, az új nyílászáró beépítéséhez szükséges lehet. Ha meg kellene keresni, hogy egy ingatlannak mely részei a meghatározóak, a toplista elején garantáltan az ablakok foglalnának helyet. A nyílászárók méretei és minősége nagymértékben befolyásolja azt, hogy mégis mennyire érezzük komfortosan magunkat otthonunkban, valamint az ideális hő- és fényviszonyokért is ők felelnek.

Ha felújítás történik, akkor az ablakok méretei nagyrészt adottak. Természetesen van lehetőség arra, hogy változtassunk, például a fal kibontásával, de az esetek többségében egyszerűbb, ha a meglévő méreteknél maradunk. Ha pedig most tervezzük álmaink otthonát, akkor teljesen megváltozik a helyzet. Építkezésnél kifejezetten fontos, hogy figyelembe vegyük azokat a szempontokat, amelyek a tervrajzon is szerepelnek. Ilyen például az, hogy mégis hogyan jelennek meg a nyílászárók a külső, homlokzati részen, valamint belül, a lakótérben?

Fontos, hogy mindkét irányban meglegyen a harmónia. A belső tér szempontjából már csak azért is fontos, mert erősen befolyásolni fogja a bútorozást. A konyhában például eléggé kötött a sorrend, ahogy az egyes elemek elhelyezkednek, nem szerencsés, ha a tűzhely fölé mondjuk belóg az ablak, mert a tervezés egy kicsit el lett kapkodva.

 

Mire figyeljünk?

Az egyik lényeges szempont például a parapetek magassága, avagy a párkánymagasság. Ez azt jelenti, hogy érdemes végiggondolni, mégis hol fognak a bútorok elhelyezkedni, hogy “ne zavarják”, ne fedjék egymást. Ha például a parapet 90 cm magasan kezdődik, majd felette következik az ablak, akkor nyugodtan be lehet tolni alá egy íróasztalt vagy egy kisebb szekrényt. Ha ennél alacsonyabb a nyílászáró, akkor már furcsa hatást keltene egy előtte lévő nagyobb bútor, ugyanakkor a helyiség fényviszonyait is erősen befolyásolná.

Egyedi megoldásra is van lehetőség

Ha új ablakról van szó, akkor általában a standard, szabványméretek közül szokás választani. Ennek természetesen megvannak az előnyei, mivel sokkal gyorsabb a gyártás, és nem kell amiatt aggódni, hogy a mérettel valami probléma adódik a beszerelés során.

Azonban ez még nem jelenti azt, hogy ne lehetne megoldani az egyedi igényeket, amelyek eltérnek a szabványoktól. Ilyenkor nagyon pontos mérésre van szükség, mivel ha nem passzol az elkészült ablak a kinézett részhez, akkor az nagy kellemetlenségeket tud okozni.

 

Ezért is ajánlott már a folyamat elején bevonni egy szakembert a tervezésbe, hogy pontosan fel tudjuk mérni, mégis milyen lehetőségek állnak rendelkezésünkre.