Együtt játszani jó. Ha pedig rossz idő van, akkor nem tudunk kint medencézni, vízi csatázni, így benti programot kell találni. Az időnk közös eltöltésére a legjobb móka lehet egy társasjáték. Már az ovisoknak is vannak korban hozzájuk való játékok, nem kell leragadnunk a memóriajátéknál vagy a párosítgatósoknál.

Most megnézzük, hogy egy-egy korcsoportot mivel érdemes asztalhoz ültetni, de természetesen kísérletezzünk otthon, hogy kiderüljön, nekünk mi tetszik. Az írás elkészültében a Játékliget volt segítségünkre.

Óvodásoknak

Valószínűleg már a kicsiket se mindig dobja fel a lépegetős társas, szívesebben játszanak azokkal, amivel a nagyok. Ma már egyre több kvízjátéknak van junior változata, ami direkt úgy lett kialakítva, hogy a kicsik is élvezzék. Ilyen többek között az Igaz vagy Hamis junior változata, ahol a kérdések is hozzájuk lettek igazítva, illetve azok szóban hangoznak el, így még szülői segítség se kell a kérdésekhez. Az 5 másodperc Juniornál a megválaszolandó kérdések szintén a kicsikhez lettek igazítva, de itt a felolvasásban már segíteni kell, de ez nem vesz el a játék élményéből.

Nagyobbaknak

A 8-12 éves korosztálynál már sokkal nagyobb választási lehetőségünk van, hiszen tudnak olvasni, így az önállóság élménye is adott a játék során. Ha tetszett nekik az Igaz vagy Hamis Junior, illetve az 5 másodperc Junior, akkor érdemes belőlük beszerezni a nagyobbaknak való változatokat is.

Ezeken kívül természetesen vannak tematikus társasjátékok a Játékligetnél, például a Villámválasz, ahol azontúl, hogy tudunk válaszolni, számít a gyorsaság is. De vannak témájukat tekintve tematikus kvízjátékok is, ilyen a Magyarországgal foglalkozó Elbűvölő Magyarország vagy az állatok témakörét feldolgozó Lenyűgöző állatvilág. Ezek mellett még olyan klasszikusok felújított változatát is elővehetjük, mint az Ország-város.

Tinédzsereknek és felnőtteknek

A tinédzsereket sokszor nehéz bevonni a közös játékba, ha szeretik a társasokat, akkor már inkább maguk választanak, de ha épp olyan üzletben járunk együtt, akkor hagyjuk őket válogatni. Ha mégis közös családi játékra vennénk társast, meg lehet próbálkozni az Exit különböző kiadásaival. Ezek a szabadulószobák hangulatára épülő kvízek többféle tematikával rendelkeznek, például van köztük elhagyott könyvtár és titkos labor is.

Ezeken kívül még az Iknow társassal próbálkozhatunk tinédzsereknél. Felnőttként vagy érdekelnek minket a társasok és visszatalálunk hozzájuk, vagy nem. Ekkor elővehetjük a legjobb parti kvízeket, stratégiai játékokat is.

Legyen szó bármilyen korosztályról, a társasokkal együtt játszani jó. A kvízjátékok ezeken belül olyan szegmens, amiben a többség szereti megmérettetni magát, így bátran keressük ezeket a fajtákat.