2022. december 22. | 23:45

A legtöbb otthon fűtési rendszere vagy fosszilis tüzelőanyagot éget, vagy villamos energiát alakít át hővé. A hőszivattyúk azonban különböznek ettől, mert nem termelnek hőt, ehelyett a külső környezet hőenergiáját mozgatják az otthonokba.

Hatékonyságuk abban rejlik, hogy több hőenergiát szolgáltatnak, mint amennyi elektromos energiát fogyasztanak. Így egy hőszivattyús rendszer üzemeltetése kevesebbe kerülhet, mint a hagyományos fosszilis tüzelőanyaggal működő fűtési rendszereké.

A háztartásokban világszerte leggyakrabban használt hőszivattyú típus a levegő-víz hőszivattyú, amelynek előnye, hogy bárhova telepíthető, akár -25 °C-ban is hatékonyan üzemeltethető.

Hogyan működik a levegő-víz hőszivattyú?

A Zone Klíma megbízható hőszivattyú márkákkal dolgozik annak érdekében, hogy hosszú évekig élvezhesd a berendezés nyújtotta előnyöket.

A levegő-víz hőszivattyú a külső levegőből a vízbe vezeti át a hőt, amely alacsony vagy magas hőmérsékletű fűtési rendszereken keresztül fűti vagy hűti a helyiségeket. A melegvíztároló puffertartályban tárolt vizet is felmelegítheti a használati meleg víz számára.

Leghatékonyabban az olyan alacsony hőmérsékletű hőleadókkal működnek, mint a padló-, fal- vagy felületfűtés, de egyes berendezések alkalmasak fűtéskorszerűsítés esetén a meglévő radiátorokkal is üzemelni.

 

A hőszivattyú a hőmérsékletet hőátvitellel szabályozza. Három alapvető alkotórésze van: az elpárologtató kültéri egység, a beltéri egység(ek) vagy kondenzátor(ok) és a hűtőközeg.

A hűtőközeg veszi át a kültéri és a beltéri egység(ek) között keringő hőt. A levegő-víz hőszivattyú részei a kül- és a beltéri egység, a klíma, a melegvíz tároló, valamint opcionálisan a padlófűtés.

Milyen előnyökkel jár a levegő-víz hőszivattyúk használata?

A hőszivattyúk hatásfokát, hatékonyságát a COP érték mutatja. A levegő-víz hőszivattyúk COP értéke 4-5 között mozog, ami azt jelenti, hogy 1 kWh villamos energiát kb. 4-5 kWh hővé tudja alakítani, vagyis 4-5-ször hatékonyabb, mint más elektromos fűtőberendezés vagy kazán.

Mielőtt a hőszivattyús fűtési rendszer mellett döntünk, néhány szempontot figyelembe kell venni:

  • a berendezés helyigénye
  • a berendezés működési zajszintje
  • a helyiségek fűtésére használt rendszer

A levegő-víz hőszivattyús rendszer kiépítésének alkalmasságáról ingyenes helyszíni felmérést követően a rendszert tervező szakemberek adnak tájékoztatást. A hőszivattyú telepítése pontos tervezést követően történhet meg.

Mennyibe kerül a levegő-víz hőszivattyú?

A hőszivattyú ára a hőszivattyú teljesítményétől, az ingatlan méretétől is függ: attól függően változik, hogy új építésű vagy meglévő ingatlanról van-e szó, valamint attól, hogy meg kell-e változtatni a hőelosztás módját az ingatlanban. Nem csak a berendezés, de a teljes rendszer költségével kell számolni.

Az üzemeltetési költségek a hőszivattyú tervezésétől és az üzemeltetéstől függően változnak. Az energiaszámlán elérhető megtakarítás a lecserélendő fűtési rendszertől is függ.