2023. december 06. | 15:12

A hatékony bőrápolás alapja egyértelműen a bőrödnek az alapos ismerete. Támpontot adhat ugyanis ahhoz, hogy milyen állagú lemosót, hidratálót vagy fényvédőt érdemes használnod. A zsíros bőröd ugyanis egy nehéz, testes krémet nem igazán fog tolerálni, a száraz bőröd viszont annál inkább. Ráadásul abban is segít, hogy tudd milyen extra összetevőket érdemes keresned.

No, de mégis hogyan tudod megállapítani a bőrtípusodat?

Az egyik lehetőséged, hogy részt veszel a QMS Medicosmetics Hungary arcdiagnosztikai vizsgálatán, amely során az arcbőr állapotának és jellemzőinek megállapítására használt gép részletes információkat nyújt a bőr egészségéről, illetve a problémáiról.

Kielemzi például a nedvességtartalmát illetve a faggyú mennyiségét, és ezek együttes figyelembevételével adja meg a bőr típusát. De megmutatja például a pórusok méretét és az állapotát, a melanin, illetve az acnék mennyiségét és eloszlását, a finom vonalakat és a ráncokat, valamint a bőr vérkeringését is, hogy fény derüljön az arc bőrének azon problémáira, amelyek ápolást vagy fokozott odafigyelést igényelnek.

Otthoni tesztelés

Hogy a bőröd a száraz-zsíros skálán hol található, egy otthoni teszt segítségével is meg tudod állapítani. Bár azt mindenképpen szeretnénk hozzátenni, hogy ebben az esetben nem lesz olyan pontos az eredmény, mint a fentebb említett arcdiagnosztika esetén.

Az a legideálisabb, ha a tesztet egy olyan reggelen végzed el, amikor otthon tudsz lenni viszonylag nyugodtan pár órát. Első lépésként mosd le a bőrödet egy gyengéd lemosóval, és töröld meg egy tiszta törölközővel, majd várj néhány órát! Fontos, hogy ez alatt ne használj semmilyen bőrápolót! Csak így fogod tudni ugyanis megvizsgálni a bőrödet saját, természetes állapotában.

 

Miután ez letelt, nézd meg, hogy mit tapasztalsz!

Ha végigsimítod az arcbőrödet, és azt érzed, hogy se nem zsíros, se nem száraz, pont kellemes, akkor valószínűleg normál bőrtípussal rendelkezel, amelynek az ápolására nyáron ideálisak lehetnek a könnyedebb lotion-ök, télen pedig a krémesebb állagú krémek.

Abban az esetben viszont, ha a bőröd csillog, és ahogy végighúzod rajta az ujjadat szinte mindenhol zsíros érzetű, akkor zsíros bőröd van, amelyre a liquid vagy a könnyed gél, illetve a lotion fog leginkább beválni.

Amennyiben pedig a fentebb említett lépések elvégzése után a bőröd feszül, húzódik, és helyenként száraz foltok jelennek meg rajta, akkor a száraz a bőrtípusod, amelyhez szükséged lesz tápláló, gazdagabb, krémes állagú termékekre.

Mi van akkor, ha mindegyik bőrtípus jellemzői előjönnek?

Ha azt tapasztalod, hogy a T-vonal zsírosabb, az arcbőröd többi része viszont száraz vagy normál, akkor bizony kombinált bőröd van, amelyre érdemes inkább könnyedebb géleket, lotionoket választanod. A száraz részt pedig ápold valamilyen krémesebb állagú termékkel!

Azt viszont jó, ha tudod, hogy egyes bőrtípusokon belül is elég széles skála, ezért is írtuk a cikk elején, hogy sokkal jobban jársz, ha a QMS szakértőire bízod magad, és elmész egy arcdiagnosztikára.