2021. szeptember 14. | 12:33

Ebben a bejegyzésben pezsgő fogyasztásra készülünk, természetesen csak virtuálisan. Viszont igyekszünk minden fontos részletre kitérni annak kapcsán, hogy az igényes pezsgőfogyasztás címszó alatt mi mindenre célszerű odafigyelni.

Úgyhogy egyaránt lesz szó a pezsgő kiválasztásáról, hűtéséről, mégpedig a pezsgősüveg kinyitásával egyetemben. Csak bízni tudunk benne, hogy ezzel is előre tudjuk mozdítani a pezsgőzés kultúráját itthon.

Mikor melyik típusú pezsgő fogyasztása lehet a helyes döntés a minőséget szem előtt tartva?

A minőség szót nem véletlenül igyekeztünk hangsúlyozni az alcímben is. Természetesen lehet fogyasztani megkérdőjelezhető minőséget képviselő pezsgő fajtájat is, csak nem érdemes. Ezt egyetlen korty után saját magunk is megtapasztalhatjuk, és onnantól kezdve várhatóan nem is lesz kérdés.

Ami a különféle pezsgő fajták javasolt fogyasztását illeti, a brut és a sec típusú pezsgőt általában étkezések előtt szokás kortyolni. Ezen felül a demi sec pezsgő elsősorban a halételekhez, vagy pedig a francia konyha remekeihez ajánlott.

A felsoroltak mellett a doux pezsgő fajták fogyasztása jöhet még szóba, amelyek főként a desszertekhez passzolhatnak akkor, ha tényleg kifogástalan élményre vágyunk.

Milyen hőmérsékleten javasolt leginkább pohárba önteni a pezsgőt?

Fontos, hogy az ideális fogyasztási hőmérséklet a pezsgők különböző típusainál eltérő lehet. Amíg ugyanis egy fehér pezsgő esetében a 4-8 Celsius fok jelenti az optimális tartományt, addig a rosé vagy vörös pezsgőknél sokkal inkább a 6-10 Celsius fok számít kedvezőnek.

Mindenképp legyünk tisztában vele, hogy a nem érdemes a pezsgőket hirtelen lehűteni. Ugyanis nem tesz jót az összetételnek, tehát pezsgősüveg a hűtőládába nem való. Alternatív megoldásként tegyük a pezsgőt jéggel teli vödörbe a gyors hűtés kedvéért, méghozzá alaposan megsózva a jeget.

A só ugyanis segíthet levinni a jég olvadáspontját, ennek köszönhetően hatékonyan képes elősegíteni a hűtés folyamatát. A beszerzéshez egyébként remek választást jelenthet az iDrinks pezsgő kínálata.

A pezsgősüveges kinyitásának leginkább célravezető és elegáns gyakorlata

Amennyiben a hűtést körültekintően végeztük, úgy a palack várhatóan nem lövi majd ki a dugót. Döntsük nagyjából 45 fokos szögben oldalra magát a palackot, a rajta megtalálható „kengyelt” pedig a fellazítást követően is fogjuk a parafadugóhoz.

A dugót óvatosan mozgassuk ki a helyéről, de közben az ujjunk maradjon rajta. Ez egyfajta plusz biztonsági megoldás, aminek köszönhetően a pezsgő kinyitása mindvégig flottul és zökkenőmentesen történhet.

Fontos, hogy minél lassabban sikerül el a dugót eltávolítani a palackból és minél inkább hangtalan maga a kinyitás, annál több szénsav maradhat a pezsgőben. Ennek pedig a fogyasztás minőségét tekintve igenis komoly jelentősége lehet.