2021. május 28. | 14:19

Idén talán még nagyobb figyelmet kap a street food, mint eddig, hiszen a jelenlegi komplikált helyzet előtérbe helyezi ezt a megoldást. A szórakozási lehetőségek még csak most kezdenek el lassan kibontakozni, az emberek azonban szeretnének már kimozdulni otthonról. Erre jó apropó lehet egy street food fesztivál, de akár egy minőségi büfé vagy food truck is megteszi. 

A street food divatja

A street food a jelenlegi helyzettől függetlenül is a reneszánszát éli. Ez az új gasztrohullámnak köszönhető, mely során kissé módosult a street food fogalma.

Alapvetően ugyanis utcai étkezésnek fordítanánk a street foodot, és részben átfedés is van a fordítások között. Azonban napjainkban egy olyan trend felfutását láthatjuk, amely igyekszik a minőségre koncentrálni.

Az első utcai ételek egyike volt a New York-i hot dog, amelyet egy német emigráns hozott divatba, olyannyira, hogy napjainkban Amerikában minden valamirevaló kosárlabdacsapatnak van saját, általában séfek által komponált hot dogja. Ezzel pedig le is festettük a street food jelenség múltját és jelenét. Hiszen korábban az utcai étkezés praktikus megoldásnak indult, hiszen a változó, modernizálódó világban egyre jobban jelentkezett az igény arra, hogy ne kelljen beülni egy étterembe, ha enni szeretnénk. Hiszen erre nem mindig adott az idő, a szituáció.

A klasszikus értelemben vett utcai étkezés tehát ezt jelentette. Ám ahogy a hot dog esetében, úgy minden utcai ételnél megjelent a minőség igénye. Az éttermek és éttermi séfek kezdeményezésére kezdtek megszületni azok az utcán vásárolható, gyorsan elkészíthető ételek, amelyek megfelelő szakmai minőséget és színvonalat nyújtanak. 

Erre az új hullámra pedig vevők lettek az emberek. Mindenki. És mivel egyre elterjedtebbek az utcán kapható jó minőségű, fantáziadús, gasztronómiailag is izgalmas ételek, a street food irányzata megállíthatatlanul tör előre. 

Milyen felszerelést érdemes tartania egy ilyen büfének?

Egyrészt az étel legyen a lehető legjobb minőségű és ötletes. Nagyon kapós mostanában minden olyan étel, amelynek a lehető legtöbb eleme, mint például a hamburgernél a zsemle, házilag készül. Emellett az is nagyon fontos, hogy legyen alternatív megoldás a különböző ételérzékenységben szenvedőknek, vegáknak is.

Az ételeken és italokon túl, ami a büfé lelke, még sok mindenre szükségünk lehet. Egyrészt a konyha feleljen meg a HACCP előírásoknak. Másrészt fontos, hogy legyünk jól felszerelve elviteles ételdobozokkal és poharakkal. Szerencsére nem annyira nehéz ezeket beszereznünk, már nagyon sokféle kialakítású ételdobozt találunk a piacon, akár elviteles levesespoharat, akár hamburgert vagy süteményt szeretnénk, mindenhez van ötletes és gusztusos csomagolás. Műanyagból is, de környezetbarát anyagokat is választhatunk. 

Szerelkezzünk tehát jól fel elviteles dobozokkal, papírtányérokkal és poharakkal, hiszen egy utcai étkezdében ezek alapvető szükségletek.