2017. december 16. | 02:54

A Formula, illetve egyéb versenysorozatok csapatai a téli pihenő alatt időről-időre meghökkentő dolgokkal rukkolnak elő. Ezúttal épp Jean Eric Vergne mérte össze gyorsaságát egy gepárddal...

Néha úgy tűnhet, a különféle szériák csapatai nem tudják, mit kezdjenek a hirtelen nyakukba szakadt szabadidővel a szezon végeztével. Néhány évvel ezelőtt például a Lotus Forma-1-es csapatának munkatársai annyira unatkoztak, hogy a csapatkamionnal felhajtottak egy rámpára, és átugrattak egy gyorsuló F1-es autón. A mai napig nehéz ép ésszel felfogni a videót, hiába nézi meg újra és újra az ember, még mindig lenyűgöző ez a teljesítmény.
A Lotus Forma-1-es csapata egy kamionnal ugratott át egy F1-es autó fölött

Akad egyéb módja is annak, hogyan szórakoztassa magát az ember a téli szünetben, amikor se verseny, se teszt, csak szürke, unalmas hétköznapok következnek. A Formula E sorozat például már három éve tart, és most jött el az idő, hogy az együléses elektronikus sorozat megmutassa magát, és emelje a tétet. Adódik a kérdés: hogyan lehetne a legjobban demonstrálni, hogy a Formula E autók nem csak gyorsak, de különösen kedvesek is az egyetlen, drága, pótolhatatlan Földhöz? Valószínűleg szerint néhány perccel a gondolat megszületése után egy dél-afrikai állatkert kapott egy felettébb szokatlan telefonhívást:
„Jó napot kívánok! Elnézést a zavarásért, csak azt szeretnénk kérdezni, hogy lenne egy gepárdjuk kölcsönbe?”
Igen, valóban elérkezett az idő, hogy egy újabb korszakos kérdésre kapjon választ az emberiség: a Föld lakóinak vakmerősége a több milliárd éves evolúcióval szemben. Gyorsabb tud-e lenni egy Jean Eric Vergne, volt Forma-1-es pilóta által vezetett elektromos Formula E autó a bolygón élő leggyorsabb szárazföldi emlősnél, a gepárdnál? A kérdés egészen pontosan: le tudja-e gyorsulni? Egy gepárdról beszélünk. Ez az állat, mely képes 112 km/h-s sebességet elérni sík terepen, rövidtávon. Ahogy a Formula E autóknak, a gepárdnak is pihenésre van szüksége röviddel a nagy sprint után. És hogy mi lett az eredmény? Nem árulom el előre, nézd meg a videót, majd írd meg, melyik sebesség nyűgözött le jobban. Kíváncsi vagyok a videó elkészítéséről szóló elméletekre is.
Forrás: TopGear