Kártörténeti elemzés 3 990 Ft-ért
szombat - 2023. december 09.
0 °C
borús égbolt
alapjarat.hu logo
95 573 Ft
100 634 Ft
D 593 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

A vitaminok főbb tudnivalói

2022. június 26. | 16:07

Szervezetünk egészséges működéséhez nélkülözhetetlenek a vitaminok. Szerepük van a sejtek regenerációjában, a kórokozókkal szembeni védekezőképesség fenntartásában egyaránt. Megkülönböztetünk vízben és zsírban oldódó vitaminokat. Leginkább vegyes étrenddel, táplálkozás útján biztosíthatjuk őket testünk számára.

A vitaminok jellegzetességei

Vízben oldódó típusba soroljuk a B1-, B2-, B6-, B12-vitamint, a C-vitamint, a folsavat, a biotint, a niacint, a pantoténsavat. Zsírban oldódók pedig az A-, D-, E-, és K-vitamin. A vízoldékony vitaminok a vizelettel távozhatnak, míg a zsíroldékonyak elraktározódhatnak.

A vitaminok elengedhetetlenek az anyagcsere-folyamatokhoz. Fontos, hogy az ajánlott mennyiséghez hozzájusson a szervezetünk, különben hiánybetegségek is felléphetnek. Emellett vigyázni kell a mértékre, hiszen túladagolásuk éppúgy gondot okozhat, és veszélyes is lehet.

A MamaVita webáruházban a vitaminok között többféle étrend-kiegészítőt is beszerezhetünk, általános multivitamin-készítményeket, szépségvitaminokat, specifikus termékeket is.

A vitaminok nem energiaforrások, azonban elengedhetetlenek a testünkben zajló folyamatokhoz. Főként táplálkozás útján, illetve étrend-kiegészítők általi pótlással juthatunk hozzájuk.

Szervezetünk vitaminigénye

Bizonyos állapotokban megnövekedhet testünk vitaminszükséglete, például terhesség, szoptatás időszakában, fokozottabb igénybevétel esetén, betegségek idején, nehéz, megerőltető munka során.

A vitaminszükséglet fedezhető kiegyensúlyozott, változatos étrenddel, olykor azonban szükségessé válhat a kiegészítő pótlásuk is. A vitamindús táplálkozás létfontosságú egészségünk megőrzése, és a fizikai ellenálló képességünk fenntartása érdekében. A vitaminhiány és a túlzásba vitt vitaminfogyasztás mind problémákat okozhat.

A nem megfelelően összeállított étrend is okozhat vitaminhiányt, ugyanakkor emésztőrendszeri rendellenességek, és felszívódási zavarok is. Ilyenkor mindenképpen alapos kivizsgálás, és orvosi kontroll javasolt. Kerüljük a drasztikus fogyókúrás megoldásokat, a szélsőséges étrendet, melyek nem segítik az ideális vitaminszint elérését.

Vitaminforrások rendszeres beiktatása

A szükségletnek megfelelő táplálkozással javarészt elegendő vitaminhoz juthatunk, fontos, hogy napi szinten fogyasszunk zöldségeket, gyümölcsöket, tejterméket, gabonát. Hetente néhányszor burgonyát, tojást. A halak, hüvelyesek, valamint az olajos magvak szintén javasoltak legalább heti rendszerességgel.

A vitamindús étrend azonban nem egyenlő a túlzott energiabevitellel! Törekedjünk a változatos, vegyes táplálkozásra. Egyoldalú, nagy mennyiségű szénhidrát fogyasztása ugyanúgy vitaminhiányhoz vezethet.

Figyeljünk oda az egészséges életvitelre, mely magába foglalja a rendszeres mozgást, és a figyelmesen összeválogatott étrendet. Gondoskodjunk az éppen aktuális egészségi állapotunknak megfelelő vitaminszükségletről!

A tinikori bőrproblémák nem csupán a fiatalokat érinthetik! Hasznos tudnivalók a fürdőszobafelújítás kapcsán

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!