2018. január 02. | 14:49

A pick-up szegmens egyre nagyobb népszerűségnek örvend ma Magyarországon is. Igaz ugyan, hogy a terep- és útviszonyok nem feltétlenül indokolják, ellenben praktikusak és kedvező adózási feltételek is vonatkoznak rájuk.

A pick-up autók amellett, hogy számtalan feladatra alkalmasak, manapság már fel vannak szerelve olyan kényelmi- és biztonsági funkciók sorával, melyek szinte egy személyautó vezetési élményét szolgáltatják a sofőrnek. Emellett a legkeményebb terepen is megállják a helyüket ezek az autók és rakodásra vagy pakolásra kiválóan alkalmasak. Van néhány márka, mely szakértelmüknek köszönhetően hírnevet tudtak szerezni maguknak itthon és nemzetközi piacokon is.

A robusztus Ford Ranger

 

Számos olyan ország van a világban, ahol a pick-up autókra komoly kereslet van, az ottani viszonyok ezt ugyanis megkövetelik. Afrika, Dél-Amerika, Ausztrália és egyes ázsiai országokban nem csak kereslet, hanem szükség is van ezekre az autókra az útviszonyok miatt. Vannak olyan települések is, amiket szinte csak ezekkel az autókkal lehet megközelíteni. Magyarországon szerencsére nem ilyen zord a helyzet, de itt is vannak olyan területek, ahol nagyon is jól jöhet egy ilyen autó. Bizonyos esetekben pedig a pick-upok a munkavégzés alapvető eszközeinek számíthatnak, legyen szó energetikai szolgáltatókról, az agrár-vállalatokról, vadásztársaságokról, erdészetekről, vagy épp az építőiparról.

Az Isuzu D-Max

 

Divateszköznek egyáltalán nem tekinthető, ugyanis az elmúlt szűk egy évben a teljes magyar autóeladás 3,4%-át tette ki, szemben a valóban divatautónak számító SUV-okkal, melyek 28,4%-os részesedéssel bír e tekintetben. Magyarországon három modell viszi a pálmát, a Ford Ranger, a Toyota Hilux és az Isuzu D-Max. A hazai értékesítés első helyén a Toyota Hilux áll, mely a terepjárók között az eladások 31,5%-a jegyzi. Jelentősebb szeletet tudhat magáénak itthon az imént felsoroltak mellett a Nissan Navara, valamint a Fiat Fullback.

Az itthon legkeresettebb Toyota Hilux

 

Az új pick-up szegmens üzemanyag fogyasztása nincs az egekben, gazdaságosan lehet velük közlekedni és üzemeltetni őket. Nem mellesleg ezek az autók több, mint három tonnát is képesek vontatni és akár másfél tonna súlyt is elbírnak. További előnyük, hogy a legszélsőségesebb helyzetekben és időjárási körülmények közepette is óvják a vezetőt és az utazókat. Aki nem csak városban, főutakon vagy autópályán közlekedik, annak egy SUV helyett megfelelő választás lehet akár egy pick-up.

Forrás: Toyota Hungary

  • Címkék:
  • Top