A McLaren nem száll be az SUV-forradalomba!

Frissítve:
2018-09-18, 22:00

Mike Flewitt vezérigazgató megerősítette, hogy a McLaren továbbra sem szándékozik bekerülni a nagyteljesítményű „szabadidő-autó trendbe”.

Az autóiparban már huzamosabb ideje az SUV-szegmens viszi a prímet, ezt a folyamatot akár már szabadidő-autó forradalomként is lehet emlegetni. Miközben a családi egyterűek elkezdtek szépen a piacon kívülre szorulni, az ilyesfajta crossoverek egyre intenzívebben veszik át a hatalmat! A McLaren továbbra is fittyet hány minderre, úgy tűnik tudatosan.

McLaren 720S

McLaren 720S

Hatalmas presztízzsel rendelkező autómárkák voltak kénytelenek belátni, hogy a jövő az bizony az elektromos autózás mellett egyben a tömeges SUV-használatról is fog szólni. Többek közt a Rolls-Royce és a Bentley is belevágott a luxus városi terepjárók gyártásába, valamint hasonlóképp tett a Lamborghini is pufi Aventador hasonmásával, az Urussal.

Lamborghini Urus

Lamborghini Urus

Sergio Marchionne, a nemrégiben elhunyt Ferrari-vezér a kezdődő SUV-láz idején egyáltalán nem volt elragadtatva az új „divattól”, sőt, még álmában sem gondolta volna, hogy a Ferrari valaha is piacra fog dobni egy szabadidő-autót. Ehhez képest a vállalat először 2017-ben nyilatkozott SUV-gyártási szándékairól, melynek hátterében többek közt az állhatott, hogy riválisának, a Lamborghininek bevált az Urus. A Ferrari SUV előreláthatólag 2019 végén érkezik.

Ferrari SUV

Ferrari SUV, avagy FUV (Ferrari Utility Vehicle)

„Nem vagyok az SUV-k ellen. Egyszerűen csak nem illenek abba a képbe, melyet a McLaren képvisel.” – mondta Mike Flewitt, a márka vezérigazgatója.

McLaren 650S

McLaren 650S

„Itt a McLarennél egy termék megalkotásakor három egyszerű teszt létezik: a terméknek igazodnia kell a márkához és a vásárlói közeghez, valamint olyan technológiákat kell alkalmaznunk, melyekkel a legjobb autót tudjuk megalkotni, továbbá bevételt is kell szereznünk a projektből!” – tette hozzá a magabiztos vezető.

Flewitt úgy véli, az SUV-k csökkentenék a szuperautókat gyártó márka „tisztaságát”, illetve tisztában van azzal, hogy a McLaren nem rendelkezik SUV-gyártáshoz alkalmas technológiával. Számára elképzelhetetlen, hogy milliárdokat fektessen egy projektbe, melynek során olyan szabadidő-autókat is gyártó márkákkal kellene versenyeznie, mint mondjuk a Range Rover vagy a Porsche.

Porsche Cayenne S 2018

Porsche Cayenne S

Az elektromos autókhoz azonban egészen máshogy áll a vezérigazgató. Korábban már kijelentette, hogy készíteni fognak egy elektromos McLaren szuperautót, de ahhoz, hogy mindez megvalósuljon, a vállalatnak komoly előrelépést kell tennie az akkumulátor-technológiák fejlesztésére.


McLaren Senna

A McLaren EV-re Flewitt számítása szerint még legalább hét évet várni kell, ugyanis 2025-re már szeretnének olyan akkumulátor-technológiával rendelkezni, mely a minimális károsanyag-kibocsátási értékek mellett meg tudja adni a kellő teljesítményt.

Forrás:

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

1984 Ford Bronco XLT, barna SUV, elölnézet, oldalnézet, balról
2019. szeptember 14.
1980-ban mutatkozott be a Ford Bronco harmadik generációja. Az évek múlásával több apró módosításon esett át, de a széria csak 1984-ben nyerte el legmarkánsabb jellegzetességeit
McLaren F1 a levegőben
2018. november 30.
A 90-es évek legendája feltöltés nélkül utasította maga mögé a világot, 627 lóerős motorja és pihekönnyű kasztnija lehetővé tette a hihetetlen rekorddöntést!

További hírek