2018. szeptember 14. | 14:08

Extra rövidtávú bérlési konstrukciókat kínál a Porsche

Persze a gyártó nem így reklámozza az új lehetőségeket, ők sokkal inkább arra mentek rá, hogy minden sofőrnek lehetősége nyíljon megtapasztalni a Porsche-életérzést, még ha csak pár órára is. Nekem ez első hallásra úgy jön át, mintha a prémium gyártó azt mondaná:

„Kedves tehetős, de nem elvetemülten gazdag emberek a világban, adok nektek rohadt drágán bérbe autót, de csak annyira lesz drága, hogy éppen csak kicsivel legyen kevesebb mintha megvennéd. Mert persze ha megvenni nem tudod, akkor se hagyd ki a Porsche-érzést.”

És akkor majd a közepesen jól menő üzletember becsüccsen a Panamerába és megjelenik egy valaki más tulajdonában lévő autóval. Vagy az „apu bitang jól keres, de anyut és a fél családot is eltartja rajtam kívül” porontyok kapnak egy éves Porsche előfizetést, hogy itt van hülye gyerek válaszd ki mivel menőzöl ma a csajodnak. Egyszóval bérelhetsz presztízst és jampiságot is egyaránt a Porschétól! De attól még nem lesz egyetlen Porschéd sem. 

Szeptember 12-én jelentette be a német gyártó, hogy innentől új, extra rövidtávú bérlési konstrukciókat biztosítanak ügyfeleiknek. A program egyelőre kísérleti jellegű, a gyártó csak később dönti el, hogyan tovább.

A két választható csomag a Porsche Drive és a Porsche Host. Mind két szolgáltatás követi a Porsche 2017-ben indított Porsche Passport szolgáltatásának vonalát, úgy is fogalmazhatnék, hogy annak egy visszafogottabb változata. A Porsche Passport egy hosszútávú előfizetés a gyártó felé részedről, részükről pedig egy olyan szolgáltatás, amely Porschékkal elégíti ki minden élethelyzetedhez szükséges autóigényedet. Oviba vinnéd a gyereket? Kapsz egy Macant. Üzleti ebéded lenne? Markold fel egy Cayman kulcsát. Egyszóval pontosan azt a „porkét” viheted kölcsönbe, amely illik a szituhoz.

Ahhoz, hogy ezeket az autókat elérd, nincs más dolgod, mint letölteni a Porsche Passport alkalmazást és regisztrálni. Van egy meghatározott havidíja is a két választható flottának melyből később a kölcsöngépek érkeznek. A kisebb csomag havidíja 2000 amerikai dollár havonta, és 500 dollár csatlakozási díjat számolnak fel. Ez forintban kifejezve azt jelenti, hogy durván havi félmillió forintért, és 135 ezer forintos regisztrációs díjért már válogathatsz is, hogy Caymannal, Boxsterrel, Macannal vagy Cayennel kívánsz krúzolni.

A nagyobb csomag modell skálája már szélesebb, de az ára is borsosabb természetesen. Havi 3000 dollárért, azaz közel 814 ezer forintért és ugyanazon 135 ezer forintos regisztrációs díjért már választhatod a 911 Carrerát, ennek cabriolet verzióját, Caymant, Boxstert, Panamerát, Macant és Cayenne-t. Mind a két csomag magába foglalja az alapmodelleket és az S változatukat, a biztosítást, szervizt, 0-24-es asszisztenciát és mééég, vicces vagy nem, még az autó takarítását és házhoz szállítását is.

Érdemes szemügyre venni, mit adott még emellé most a Porsche. Az első ajánlat a Porsche Drive, ezt nevezheted akár Passport Lite-nak is. Az ajánlatban 4 órától néhány napig terjedő időszakra bérelhetsz. Ugyanúgy fehérkesztyűben hozzák ki neked az autót, 2 órán belül átadásra kerül, és már hasíthatsz is a tengerpartra az aktuális randi partnerrel. Viszont ennél az ajánlatnál már mind a 6 elérhető modell összes verziója bérelhető lesz, így szélesebb a választási lehetőség, mint a Passport Launch esetében.

Részletes árlistát ugyan még nem közölt a gyártó, de várhatóan a következőképpen alakulnak majd a bérleti díjak. A legolcsóbb 4 órás etap 269 dollárnál, azaz durván 73 ezer forintnál kezdődik majd, és egy Macanban töltheted el ezt a 4 órát. Azonban ha mondjuk egy 718 Caymant vagy 718 Boxstert szeretnél egy hétig hajtani a nyaralás alatt, a költségeid már a 3000 ezer dolláros irányba kezdenek húzni, azaz 815 ezer forintért gurulgászhatsz le-fel a választott modellben.

A második opció a Porsche Host. Ez egy partneri együttműködés a gyártó és az amerikai autókölcsönző cég, a Turo között. A Turo egy peer-to-peer, azaz ügyfél és ügyfél közötti autókölcsönzési konstrukciót szolgáltató cég. Lehetővé teszi, hogy használaton kívüli autódat bérbe add valakinek arra az időszakra, amikor neked nincs rá szükséged, és ugyanígy Neked is lehetőséged van éppen használaton kívüli személyi tulajdonban lévő autókat bérelni.

A Porsche Host bele lesz integrálva a Turo rendszerébe, így minden esetben az ötcsillagos Porsche élményt tudják majd nyújtani a bérlőknek. Természetesen a bérbeadott autókat a gyártó biztosítja. Az eltervezett indulása a két új ajánlatnak 2018. október 8-a az USA területén, de nincs kizárva, hogy Európában is bevezeti a bérlési rendszert a német gyártó.

Korábban Európában már volt példa hasonló megmozdulásra, így valahol logikusnak is tűnik, hogy a Porsche első körben az amerikai piacot célozta. Az öreg kontinensen a Mercedes és a Volvo indított hasonló autóbérlés programot a Mercedes Me Flexperience és Care Volvo néven. Nekem ez a dolog még egy kicsit idegennek hangzik, de a limuzint bérlő fiatalok között, akik képesek sok tízezer forintot fizetni egy kiadós tetőablakon „huhúúúúzásért”, azok egészen biztos nem sajnálják majd a pénzt, hogy lehetőségük legyen jampizni egy hétvégét egy 911-ben. De akár céges szinten flottát bérelni is már sokkal reálisabbnak tűnik. Nem gondolom, hogy az átlag dolgozó magyarok körében lenne nagy sikere ennek az opciónak. De azért jó tudni, hogy van ilyen is.

Forrás: