Eladó a Paul McCartney által készíttetett egyedi Mini!

Frissítve:
2018-09-18, 22:00

A klasszikus brit kisautó a Beatles egyik kampányában szerepelt, most egy magántulaj árulja.

A nem mindennapi Minivel az 1967-ben megjelent Penny Lane című kislemezt reklámozta az ikonikus liverpooli együttes. Az autó egyik legnagyobb érdekessége, hogy közel 4000, többnyire korabeli érmével van beborítva a karosszériája. Az oxidálódás ellen lakkréteggel vonták be az egészet, mely láthatóan jó ötletnek bizonyult.

Penny Lane Morris Mini-Minor, pénzérmékkel borítva, elölről.

A hírek szerint jelenleg 25 ezer dollárért (kb. 7 millió forint) árulják az autót. Bárki megvásárolhatja, aki egy igazán unikális, 1968-as Morris Mini-Minorra vágyik. McCartney amúgy is nagy rajongója volt a kis népautónak, így jó ötletnek tartotta ezzel reklámozni az új kislemezt. A bandával együtt járta az országot, és több lemezbolt előtt is ki volt állítva.

Penny Lane Morris Mini-Minor, pénzérmékkel borítva, hátulról.

Készült belőle egy másik példány is, mely jelenleg a Cornish Goldsmith bányászmúzeumnál tekinthető meg. A pletykák szerint egy harmadikat is csináltattak, mely azóta egy Észak-Amerikában élő gyűjtő tulajdonában van. Természetesen több replika is létezik a „pénzbe borított” Miniből, a Beatles-rajongók számára ez egy felbecsülhetetlen értékű relikvia.

Pénzérmékkel borított Penny Lane Morris Mini-Minor beltere.

Az érmék nagyjából 90 kilóval növelik az autó súlyát, ennek ellenére teljesen üzemképes. A kampányt követően egy magánszemély vásárolta meg, és 25 évig használta a családjával. Autós bemutatókra járt vele, és díjakat osztogatott azok közt, akik kitalálták, hány pénzérme borítja a Minit. A család elmondása szerint az egyedi Minivel 750 ezer fontot (270 millió forint) gyűjtöttek az évek során helyi szervezeteknek, miután az új tulaja Amerikába vitte 2002-ben.

A sok pásztázó szem kiszúrt rajta több, 1800-as évekből származó nagyon ritka fémpénzt, melyek értéke jóval meghaladja egy átlagos Mini piaci összegét. Ezek fényében a jelenleg meghirdetett ára egészen barátinak mondható, hiszen több érdeklődési kört is lefed ez a műtárgynak nevezhető jármű. Szobadísznek sem utolsó, az pedig még érdekesebbé teszi, hogy autóként is tökéletesen funkcionál.

Pénzérmékkel borított Penny Lane Morris Mini-Minor közeli képen.

A Morris Mini-Minort 1959-ben mutatták be, a modell pedig elképesztő sikert aratott. Az első gyártási évben 20 ezer példány kelt el, az egy milliomodik Minire pedig csak 1965-ig kellett várni. Nem csak a vásárlók körében vált népszerűvé, hiszen a motorsportban is nagy eredményeket ért el, többek közt háromszor nyerte meg a Monacói ralit a klasszikus Mini. Filmes karrierje is volt, hiszen az Olasz meló és a Bourne-rejtély című filmekben is szerepelt.

Forrás:

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

1977 Austin Mini 600 lóerővel
2019. július 13.
Hát tényleg nem! A 600 lóerősre tuningolt Austin Mini egészen más élményt nyújt, mint az eredeti 34 lovas verzió.
Mini Cooper 1960
2019. október 19.
Olcsó, kicsi és praktikus. Ebből következne, hogy silány és unalmas, de a Mini erre alaposan rácáfolt, mindmáig az egyik legélvezetesebb kisautó a világon!

További hírek