Elon Musk nem kap fizetést, ha nem éri el a mérföldköveket

Frissítve:
2018-09-18, 21:57

Musk hosszú távon maradhat a Tesla élén, ám egyelőre várnia kell arra, hogy anyagilag is jól járjon a vállalat vezetésével.

A Tesla rengeteg újdonságot jelentett be az elmúlt hónapok során az új elektromos kamiontól és egy elektromos pick-uptól elkezdve a Model Y kis SUV-ig és második generációs Roadsterig, ami az ígéretek szerint a 100 km/h-s sebességet 2 másodperc alatt éri el nulláról indulva. Most a cég egy új tervet jelentett be, hogy biztosítsák a terveik és a részvényesek érdekeinek egyezését.

Az új tervezet szerint a Tesla nem biztosít fizetést sem semmiféle juttatást Elon Musk számára. Csak akkor kap fizetést Musk, ha elér bizonyos mérföldköveket. Ezek között szerepel a Tesla tőkepiaci értéke 650 milliárd dollárra emelkedik a következő 10 évben. Ha valóban így történne, a világ egyik legértékesebb vállalatává lépne elő a Tesla. Az új terv „biztosítja, hogy Musk csak akkor kap juttatást, ha a Tesla és minden részvényes rendkívül sikeres”.

Tesla Model 3

De mennyire sikeres? Finoman szólva, a Tesla céljai hihetetlenül ambiciózusak. Musknak 12 mérföldkövet kell teljesítenie lépésekben 10 év alatt, hogy teljesítmény díját teljes egészében felvehesse. Az első lépésben a Tesla-t 100 milliárd dollárra kell növelnie, a mai 60 milliárdról. A hátralévő mérföldkövekhez a Tesla-nak egyenként 50 milliárd dollárral kell növekednie, hogy elérje a 650 milliárd dolláros végső célt – megdöbbentő érték, ezzel az autógyártó megelőzné az Amazont, és éppen csak más óriások mögött lenne, mint az Apple, Microsoft, és a Google anyavállalata az Alphabet.

Ha Musk eléri az összes kitűzött célt, 78 milliárd dollár juttatást fog kapni, jelentette a Reuters. Ha a Tesla értéke eléri a 650 milliárd dollárt - ami durván 600 milliárd dolláros növekedés a jelenlegi tőkepiaci értékhez képest - 20%-os részesedése 130 milliárd dollárt fog érni.

A terv azt is biztosítja, hogy Musk maradjon a Tesla vezetője hosszú távon. Ahhoz, hogy minden mérföldkőért fizetést kapjon, Musknak a Tesla vezérigazgatójaként vagy mint ügyvezető elnökként és termelési igazgatóként kell tevékenykednie. A Tesla szerint Musk nem szándékozik elhagyni a vezérigazgatói posztot, de a terv megengedi ezt a lehetőséget, amennyiben továbbra is irányítja a Tesla vezetését.

Tesla Model 3

A Tesla ezt a döntést egy olyan 2012-ben készített terv alapján hozta meg, amely a Tesla 17-szeres értéknövekedését eredményezte 5 éven belül. Állításuk szerint az új díjazás mérföldkövei még inkább igazodnak a részvényes értékteremtéshez, mint a révi tervekben szereplők. A korábbi tervben Musk elért kilencet a tíz mérföldkő közül.

Az új 10 éves terv a Tesla részvényeseinek jóváhagyásának tárgya, ők majd 2018 márciusának végén szavaznak. Eközben a Tesla a legjobb negyedévét zárta,15 200 darab Model S és 13 120 Model X került értékesítésre. A Model 3 gyártásában fellépő nehézségek ellenére a Tesla képes volt a modell termelési rátájának drámai növelésére 2017 utolsó negyedévének végére.

Vajon a Tesla képes lesz időre teljesíteni a megrendeléseket, nem is beszélve az értékének több, mint tízszeres megnöveléséről? Csak az idő mondhatja meg.

Forrás:

További autós hírek

Kukásautó és menetrend szerinti trolibuszjárat ütközött össze még szombaton Milánóban. Elképesztő sebességgel csapódott a kukásautó oldalról a buszba, ami a…

Még mellette sem szívesen parkoltunk volna, hiszen a sofőr – érthető indulatai ellenére – egy igazi dühöngő őrült, aki kezelésre…

Egy román “horror karaván”, az MO-ról lehajtva, a 7-es útra balra kanyaradó sávból, piros lámpánál jobbra kanyarodik. (szerencsére baleset nem…

A beleset-megelőzés, a rendőrség egyik hivatalos facebook oldala és a PoliceHungary YouTube csatorna posztolta ki azokat a jeleneteket egy videócsokorban,…

Kereskedelmi forgalomban várhatóan 2021-ben kapható majd, de valaki már csapatja vele 🙂 A durván 3 hete leleplezett monstrum most közúton…

Kapcsolódó írások

Csődöt jelent a Tesla?
2017. november 29.
Nem sokkal azután, hogy bejelentette az új Roadster és a futurisztikus elektromos kamion érkezését a Tesla, sötét jóslatokba bocsátkoztak az elemzők a vállalat jövőjével kapcsolatban.
A Tesla Motors története
2017. január 25.
Minden autógyárnak megvan a maga kis története, de nincs még egy olyan, amelyik úgy és annyira változtatta meg a világot, mint a Tesla
Elképesztő lett a legújabb Tesla
2017. november 17.
Elon Musk bemutatta a Tesla legújabb gyermekeit és nem okozott csalódást. A Tesla Roadster elképesztő teljesítményre képes. A gyártó kamionjáról is lehullt a lepel.
Elon Musk csalódott
2019. március 14.
A játék jogi problémák miatt nem lesz elérhető az infotainment képernyőn