Ez itt a McLaren Senna

Frissítve:
2018-09-18, 21:57

Megérkezett a McLaren legújabb csodafegyvere, mely a világ egyik leghíresebb versenyzője után kapta a nevét. Tulajdonságai sem maradnak el az elvárt nívótól, nem sok darab fog belőle készülni.

A hiperautó kifejezés nagyjából megegyezik azzal az élménnyel, mintha egy Forma-1-es autóba ülnél. Hibrid hajtáslánc, őrült mennyiségű és minőségű motorerő, számtalan mennyiségű extra. A McLaren pedig bemutatta azt az autót, ami garantáltan elfehérít, főleg, ha egyszer szembe jön veled. A P1 utód McLaren Senna ikerturbós V8-as motorral van szerelve, mely csak a hátsó kerekeket forgatja. Az Ayrton Senna nevével jelzett autó egy igazi szörnyeteg, ami méltó utódja a híres McLaren F1 modellnek, és tökéletes folytatása a P1-es szuperautónak.

A számok magukért beszélnek: 4,0 literes ikerturbós V8-as ikerturbós erőforrás muzsikál az autóban, extra teljesítményt nyújt a P1-hez képest, teljesítménye csaknem 790 lóerő és 800 nm nyomaték biztosan nem fog csalódást okozni. A sebességváltó 2 tengelykapcsolós és 7 sebességes. A McLaren szakemberei az autóra egy F1-es tetőcsapot telepítettek, így biztosítva, hogy a lehető legtöbb levegő jusson a V8-as motorba.

McLaren Senna: Vadítő külső, szédítő sebesség és kidolgozottság

McLaren Senna: Vadítő külső

Az autó felfüggesztése hidraulikus, mely összedolgozik az aktív aero karosszériával, annak érdekében, hogy az úttartás a tökéletesnél is jobb legyen. A McLaren saját rendszere a RaceActive Chassis Control II, ez minden sarokban kettős keresztmetszetű vezérlőkarral rendelkezik, ami abban segít, hogy a gumiabroncsok a lehető legjobban tapadjanak az aszfalthoz. A hidraulikus csappantyúk egymáshoz vannak csatlakoztatva annak érdekében, hogy az minden útviszonyon a megfelelő hasmagasságot nyújtsa. Versenymódban az autó iszonyú alacsonyan van, néhány centire a föld felett. Fékezéskor egy sor masszív szénkerámia fék és a Pirelli Trofeo R abroncsok dolgoznak elég hatékonyan.

A McLaren, ahol csak lehetett, könnyített az autón, hogy a lehető legtöbbet lehessen belőle kihozni minden helyzetben. A mérnökök az aerodinamikát tartották szem előtt és ahol csak lehet, szénszálas anyagokat használtak. Helyet kapott még az autón egy hatalmas hátsó szárny és egy dupla diffúzor.

McLaren Senna: Tiszteletet parancsol, az óriási hátsó szárny

McLaren Senna: Tiszteletet parancsol

Az autó várhatóan a Genfi Autószalonon fog bemutatkozni a nagyközönség előtt. Az ára több, mint 1 millió dollár lesz. Aki ilyet szeretne annak nem árt majd sietni, ugyanis 500 darab fog készülni az autóból. A tulajdonos valami egészen különleges birtokába juthat, talán olyan élmény közelébe, melyet tényleg csak a Forma-1 tud nyújtani.

Forrás és fotók: Autoweek

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

McLaren F1 a levegőben
2018. november 30.
A 90-es évek legendája feltöltés nélkül utasította maga mögé a világot, 627 lóerős motorja és pihekönnyű kasztnija lehetővé tette a hihetetlen rekorddöntést!
McLaren Speedtail
2018. október 22.
A McLaren F1 utódának számít majd, szintén három ülés lesz benne, mint elődjében, de azon kívül szinte mindenben új!

További hírek