Indul Budapesten az autós Bubi!

Frissítve:
2018-09-18, 21:57

2018 elején elindul Budapesten a carsharing szolgáltatás. Az itthon eddig kevésbé ismert rendszert a Mol fogja üzemeltetni. Jó alternatíva annak, akiknek van jogosítványa, de nem rendelkezik autóval.

Ami lényeg: 300 darab Volkswagen Up márkájú autó áll a használni vágyók rendelkezésére, ráadásul ebből 100 darab elektromos lesz (e-Up). Az elhasználódástól nem kell tartani, a klasszikus belsőégésű motorral szerelt autókat évente fogják cserélni, az elektromos motorral szerelteket pedig 3 évente. A koncepció jól hangzik, mondhatni szinte mindig új autókkal tudsz cirkálni a városban. Ráadásul, ha még nem volt szerencséd elektromos autóhoz, akkor most könnyedén ki tudsz egyet próbálni. A flottából kivett autókat később értékesíteni fogják.

További jó hír, hogy minden évben 100 autóval fog bővülni az autók létszáma, 2021-re a tervek szerint csak elektromos meghajtású járműveket tartalmaz majd az állomány. Bizony, kijelenthető, hogy az elektromos autók már kopogtatnak az ajtón.

Már várakoznak az autók, Volkswagen Up és e-Up

Már várakoznak az autók

Az elektromos autók töltése a Mol kutaknál fog történni magas teljesítményű töltőberendezéssel, főként az éjjeli órákban, amikor kisebb a forgalom. A szolgáltató körülbelül 30 munkatársat fog alkalmazni, akik azért dolgoznak majd, hogy minden zökkenőmentesen működjön. A térképen kiválasztott autót 20 percen belül kell felvenni és kezdődhet a kocsikázás. Természetesen lesz applikáció is, amin keresztül könnyedén tudsz majd telefonról is autót foglalni.

A szolgáltatás ára 66 forint/perc lesz menet közben, a várakozási díj 15 forint/perc lesz. Ezt értelemszerűen akkor kell fizetni, ha elmész ügyet intézni és szeretnéd, hogy az autó ott várjon, ahol hagytad. Mielőtt elkezdődött volna a tarifák megállapítása, a Mol szemlézett az EU országaiban, hogy milyen árakon működnek hasonló rendszerek. Azokhoz mérten itt egyelőre nagyon jó ár a 66 forintos percdíj, külföldön jellemzően 85-123 forintos percdíj jellemző.

Évente és három évente cserélik az autókat, ezáltal nem nagyon lesz velük gond

Évente és három évente cserélik az autókat

A tevékenységre vállalkozásként tekint a Mol, és nyereséget remél majd tőle, de nem most, hanem 2-3 múlva. A szolgáltatás egy újabb platformmal bővíti az autóbérlet tárházát Magyarországon. Ha egy órára szeretnéd használni a szolgáltatást, akkor 3–4 ezer forint közötti összegre számíthatsz. Hosszútávra, több órára vagy napra nem igazán pénztárcakímélő ez a megoldás, már egy napra is jóval költséghatékonyabb autót bérelni. Jó hír, hogy bár a parkolás természetesen a használó feladata, de szolgáltató költsége.

Ennek a piacnak van még egy szereplője, a GreenGo nevű vállalkozás. Ők 65 forint/perc áron szolgáltatnak, a parkolási díj ott is 15 forint/perc. A GreenGo csak elektromos járműpiaccal rendelkezik.

Forrás: Index

Fotók:

További autós hírek

Igencsak parás dologgal szerzett egy kis extra bevételt és hírnevet egy Ohio államban működő autómosó – szúrta ki a hvg.hu Nemsokára itt a...

Egy egyszerű balra kanyarodásnak indult, aztán… Beakadt a kormány fogasléc? Megszédült a sofőr? Az autóvezető hirtelen rájött, hogy gyalogos? Várjuk a megfejtéseket kommentben…...

Október 20-án, vasárnap vadgázolás történt az M3-ason, a kisbagi pihenőnél. A gázolónak hatalmas szerencséje volt, hogy ennyivel megúszta!Írt néhány sort az esetről: “Sziasztok!Én...

Olvasónk András küldte nekünk a felvételt. Annyit írt hozzá: Dunaharasztin az 51-esen készült a felvétel tegnap este. Még a lovas nézett rám csúnyán...

Meglepő tartalomra hívta fel a figyelmünket olvasónk. Egy 14 éves kissrác (Matesz), állítása szerint magánterületen készít videókat a YouTube-ra “Tanuljatok velem autót vezetni”...

Kapcsolódó írások

MINI convertible
2019. április 12.
A BMW jóvoltából új autómegosztó cég érkezik Magyarországra. Vajon milyen hatással lesz ez a már versenyben lévő két vállalatra?
A GreenGo a barátod – Interjú Michaletzky Bálint ügyvezetővel
2018. február 01.
Budapest igazán büszke lehet a GreenGo-ra, mely egy trendi és iránymutató vállalkozás a közlekedési szektorban, nem mellesleg Európában is a legelsők között alakultak.
Tesztelik a mobiltelefonon megosztható MINI-modelleket
2018. május 11.
Egy mobilalkalmazás segítségével oszthatják meg másokkal autóikat azok a MINI tulajdonosok, akik részt vesznek a BMW tesztprogramjában.
 A-osztályú Mercedes a MOL Limo flottájában
2018. szeptember 27.
Ötven prémium kategóriás A-osztályos Mercedes-Benzzel bővül a Mol autómegosztó szolgáltatás autóflottája.