2017. december 18. | 17:03

2018 elején elindul Budapesten a carsharing szolgáltatás. Az itthon eddig kevésbé ismert rendszert a Mol fogja üzemeltetni. Jó alternatíva annak, akiknek van jogosítványa, de nem rendelkezik autóval.

Ami lényeg: 300 darab Volkswagen Up márkájú autó áll a használni vágyók rendelkezésére, ráadásul ebből 100 darab elektromos lesz (e-Up). Az elhasználódástól nem kell tartani, a klasszikus belsőégésű motorral szerelt autókat évente fogják cserélni, az elektromos motorral szerelteket pedig 3 évente. A koncepció jól hangzik, mondhatni szinte mindig új autókkal tudsz cirkálni a városban. Ráadásul, ha még nem volt szerencséd elektromos autóhoz, akkor most könnyedén ki tudsz egyet próbálni. A flottából kivett autókat később értékesíteni fogják. További jó hír, hogy minden évben 100 autóval fog bővülni az autók létszáma, 2021-re a tervek szerint csak elektromos meghajtású járműveket tartalmaz majd az állomány. Bizony, kijelenthető, hogy az elektromos autók már kopogtatnak az ajtón.
Már várakoznak az autók

Az elektromos autók töltése a Mol kutaknál fog történni magas teljesítményű töltőberendezéssel, főként az éjjeli órákban, amikor kisebb a forgalom. A szolgáltató körülbelül 30 munkatársat fog alkalmazni, akik azért dolgoznak majd, hogy minden zökkenőmentesen működjön. A térképen kiválasztott autót 20 percen belül kell felvenni és kezdődhet a kocsikázás. Természetesen lesz applikáció is, amin keresztül könnyedén tudsz majd telefonról is autót foglalni. A szolgáltatás ára 66 forint/perc lesz menet közben, a várakozási díj 15 forint/perc lesz. Ezt értelemszerűen akkor kell fizetni, ha elmész ügyet intézni és szeretnéd, hogy az autó ott várjon, ahol hagytad. Mielőtt elkezdődött volna a tarifák megállapítása, a Mol szemlézett az EU országaiban, hogy milyen árakon működnek hasonló rendszerek. Azokhoz mérten itt egyelőre nagyon jó ár a 66 forintos percdíj, külföldön jellemzően 85-123 forintos percdíj jellemző.
Évente és három évente cserélik az autókat

A tevékenységre vállalkozásként tekint a Mol, és nyereséget remél majd tőle, de nem most, hanem 2-3 múlva. A szolgáltatás egy újabb platformmal bővíti az autóbérlet tárházát Magyarországon. Ha egy órára szeretnéd használni a szolgáltatást, akkor 3–4 ezer forint közötti összegre számíthatsz. Hosszútávra, több órára vagy napra nem igazán pénztárcakímélő ez a megoldás, már egy napra is jóval költséghatékonyabb autót bérelni. Jó hír, hogy bár a parkolás természetesen a használó feladata, de szolgáltató költsége. Ennek a piacnak van még egy szereplője, a GreenGo nevű vállalkozás. Ők 65 forint/perc áron szolgáltatnak, a parkolási díj ott is 15 forint/perc. A GreenGo csak elektromos járműpiaccal rendelkezik. Forrás: Index Fotók: