Jay Leno újabban Porsche Schuppan 962CR-rel repeszt

Frissítve:
2018-09-18, 22:00

Az amerikai milliárdos különös késztetést érzett, hogy kipróbálja a Porsche Schuppan 962CR közutakra szánt változatát.

Jay Leno. A név, mely mostanra már ismerősen csenghet számodra is. Hiszen arról az amerikai emberről van szó, aki nem csak humorista, hanem még színész, író, valamint producer is.

Amiről pedig már tutira hallhattál, nem más, mint a garázsa. A garázs, mely a világ egyik leghíresebbje, és melyben a becslések szerint több, mint 280 jármű parkol.

Porsche Schuppan 962CR

Ha éppenséggel némi vizuális orgiára vágysz, ajánlom figyelmedbe a milliárdos humorista YouTube csatornáját, melyet Jay Leno’s Garage néven találsz. Oda töltögeti fel heti rendszerességgel a ritkábbnál-ritkább autócsodákról szóló, közel fél órás ismeretterjesztő videóit. Vigyázz, mert könnyen függővé válhatsz!

Jay Leno garázsa

Amikor a Porsche a ’80-as évek közepén megépítette a 962-t, sokan mások is ezt tették, beleértve az ausztrál versenypilótát, Vern Schuppant is. A Schuppan 962CR egy sportautó volt, melyet maga a versenyző épített két éven át. Az autó Schuppan 1983-ban produkált Le Mans 24 órás és szintén 1983-ban történt All Japan Sports Prototype Championship győzelmeinek tiszteletére készült, nem mellesleg mindkét versenyen Porsche 956-tal nyert!

Porsche 956

A Porsche 962 versenypályára szánt változatát 1984 végén mutatták be, majd viszonylag hamar rendkívül sikeres karriert futott be, a legtöbb díjat abban az időben ez a C csoportos versenyautó zsebelte be. Az autó egészen a ’90-es évek közepéig hozta a formáját, helyét aztán a Porsche WSC-95 vette át.

Csupán hat darab készült a közúti változatból, Jay Leno garázsában, valamint legfrissebb videójában ezúttal egy 1993-as Porsche Schuppan 962CR szerepel. Tulajdonosa, Matthew Ivanhoe a videóban büszkén nyilatkozik autójáról.

1993-as Porsche Schuppan 962CR

Vern Schuppan eredetileg egy 50 darabos kollekciót szeretett volna készíteni, azonban befektetője pénzét elvesztette. A széria végül összesen 6 darab elkészült példányból állt, de abból is csak 5 maradt meg, a maradék egy sajnálatos módon tűz által megsemmisült.

A modell újonnan 1,9 millió dollárba, vagyis több, mint 530 millió forintba kerül, kilométerórája csupán 1 mérföldet számlált, mielőtt Matthew elvitte egy körre Jay-t. Ez egy rendkívül egyedi gép, mely részben a Porsche, részben Vern Schupan, továbbá az ausztrál tervező, Michael Simcoe víziója által jött létre. A tervező egyébként a Global Design of General Motors jelenlegi alelnöke.

A karbonszálas test alatt egy 3,2 literes sorhatos helyezkedik, vízhűtéses hengerfejekkel és léghűtéses hengerekkel. A 850 lóerős maximális teljesítmény nem jöhet olyan rosszul egy versenyszituációban, de ahhoz, hogy ez a járgány legálisan vonulhasson végig az utcákon, elengedhetetlen a katalitikus átalakító, valamint a hangtompítók.

Jay Leno Veterán autó

Nézd meg a videót, hogy halld a Schupan 962CR elvetemült hangját, valamint, hogy betekintést nyerj a Porsche múltjának egy részébe!

Forrás:

Kapcsolódó írások

1979 Porsche 935 F1 street legal, kék, oldalnézet, balról
2018. december 13.
A Porsche 935-ös modelljei a pályákon kívül tiltólistásak voltak. Kivéve azt az egy darabot, ami most eladásra kerül
Top 5 Porsche tanulmányautó, fehér Porsche, elölnézet, balról
2018. december 30.
A Porsche úgy döntött, bemutatja 5 kedvenc tanulmányautóját. A lista némely tagja meghökkentő, de egyikük sem mondható utolsónak.

További hírek