Kártörténeti elemzés 3 990 Ft-ért
kedd - 2023. december 05.
-0.5 °C
enyhe havazás
alapjarat.hu logo
95 579 Ft
100 635 Ft
D 607 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

14 világrekordnak számító út

2017. december 25. | 05:48

Ebben az összeállításban a legalacsonyabban fekvő úttól a legszélesebben át olyan különlegességet is találsz, mint a leghidegebb út.

Nem számít, hogy 250 000 fontos Lamborghinit vagy egy 25 fontos Austin Allegrot vezetsz, az utak minősége minden esetben kiemelten fontos. A legtöbb út egyszerűen elvisz A-ból B-be különösebb felhajtás nélkül, van azonban néhány kiemelkedő útszakasz, mely többet nyújt az átlagnál. Ezek az utak a nagy távolságokat is élménnyé varázsolják.

Az alább található utak többsége a Guinness Rekordok Könyvében szerepel a maga kategóriájában, ám van köztük olyan is, amely hivatalosan még nem kapta meg a világrekorder státuszt. Ezeken az utakon is érhet olyan élmény, amitől eldobod az agyad, mindenképpen említésre érdemesek tehát ezek a nyomvonalak is.

Amellett, hogy bemutatom az őrült helyeket, ahová mi emberek utakat bírtunk építeni, ez a a gyűjtemény egyben demonstrálja azt is, hogy a világ autósai számára még mindig akad rengeteg játszótér, ahol kiélvezhetik a modern világ egyik legnagyobb csodáját, az autót.

A leghosszabb út

 • Az út neve: 1-es autópálya, Ausztrália
 • Legfontosabb tény: kb. 15 000 km hosszú

Az 1-es számú ausztrál autópálya a világ leghosszabb egybefüggő útszakasza. Keresztülhalad a teljes ausztrál szárazföldön, és körülbelül egy olajcsere és nagyszervíz távolságot ölel fel (15 000 km). A monumentális út olyan fontos városokat köt össze, mint Melbourne, Sydney, Perth, és természetesen számos kisebb város. Az elhagyatottabb szakaszok kilométereken át érintetlen aszfalt élményét nyújtják.

A legegyenesebb út

 • Az út neve: 10-es autópálya, Szaúd-Arábia
 • Legfontosabb tény: 240 km hosszú egyenes

A 10-es számú autópálya, avagy a világ leghosszabb egyenese, Szaúd-Arábiában található. Nem feltétlenül abból a célból épült, hogy két várost kössön össze, vagy áruszállításra használják. Eredetileg Fahd király magánútja volt, mely a 75-ös és 95-ös számú autópályákat köti össze.

Fahd király láthatóan nem aprózta el a dolgokat, a 10-es számú autópálya 240 km hosszú, és körülbelül két óra alatt el lehet érni a végére. Vagy esetleg kevesebb idő alatt is, nem tudjuk, hogy a király mennyire vette szigorúan a sebességhatárokat.

A legkanyargósabb út

 • Az út neve: Lombard Street, San Francisco
 • Legfontosabb tény: összesen 1,440 fokos kanyarok egy 400 méteres lejtőn

A San Francisco területén található Lombard Street valószínűleg azért épült, hogy az autósok hozzáférjenek az utca mentén álló épületeket az 1920-as években – az előző út túl meredek volt az autóknak abban az időben. A 400 méteres emelkedő 27%-os, és a kanyarszögek összértéke 1440 fok. Ha úgy gondolnátok, hogy ez egy kiváló lehetőség dombnak felfelé nyomni a gázpedált, rossz hírünk van: a sebességhatár mindössze 8 km/h.

A legmagasabban fekvő út

 • Az út neve: a bolíviai Uturunku vulkánt körülvevő utak
 • Legfontosabb tény: körülbelül 5790 méter tengerszint feletti magasság

A Guinness Rekordok Könyvében ugyan nincsen ilyen kategória, az Uturunku vulkánt körülvevő utak jó eséllyel pályázhatnának erre a címre.

A tengerszint feletti magasság közel 5790 méter, ahol már jól láthatóan hiányzik az aszfalt, és amit talán még fontosabb, az oxigén. Ha mindezek ellenére felkapaszkodsz erre a pontra, az eléd táruló kilátás valóban szenzációs.

A legalacsonyabban fekvő út

 • Az út neve: 90-es számú főút, Izrael
 • Legfontosabb tény: 393 méterrel a tengerszint alatt

A Holt-tenger nyugati izraeli partján húzódik a 90-es számú főút. Az út 393 méterrel a tengerszint alatt található, ezzel a világ a legalacsonyabban fekvő útjának számít. Ha mélytengeri búvárkodással egybekötött kocsikázást tervezel, ez talán nem a te utad, mivel a Holt-tenger sókoncentrációja olyan magas, hogy a halak és a növényzet is egyszerűen kipusztul.

A leghidegebb út

 • Az út neve: „A csontok útja” (hivatalosabb nevén M56), Oroszország
 • Legfontosabb tény: a valaha mért legalacsonyabb hőmérséklet -67,7 Celsius fok

Hivatalos nevén M56-os út, fagyosabb becenevén a „csontok útja” Oroszország távol-keleti részén húzódik. A név a csontig hatoló hideget jelképezi, és a gulág hadifoglyaitól származik, akik meghaltak a 2025 kilométeres út építése közben, így őket az út alá temették.

Sőt mi több, ha a hőmérőd ki is bírná a rekord alacsonynak számító mínusz 67,7 Celsius fokos hőmérsékletet, valós és komoly kockázatot jelent, hogy esetleg széttép egy medve. Nem javasolt az M56 mentén való piknikezés és mosolygós szelfik készítése sem.

A legrégebbi út

 • Az út neve: Via Appia, Olaszország
 • Legfontosabb tény: Az út bizonyos részei Krisztus előtt 312-ben épültek

Kátyúk, kopott útburkolati jelek, és túlburjánzott növényzet mind egy régi, leharcolt utat jeleznek, amely egyszer valaha egy csodálatos aszfaltcsík lehetett. Vannak régi utak, és vannak még sokkal régibb utak, és van a Via Appia, mely Olaszország dél-keleti részén található, és amelynek bizonyos részei egészen Krisztus előtt 312-ig vezethetők vissza. Az utat egyébként mind a mai napig használják.

Eredetileg a római cenzor Appius Claudius Caecus építtette, aki egy katonai útvonalat kívánt létesíteni. Napjainkban az út megmaradt részeit turisták milliói látogatják, akik a világ különböző részeiről érkeznek. A legjobb állapotban megőrzött részek Róma közelében vannak. Ezeket a szakaszokat csak gyalogosok használhatják.

A legmeredekebb út

 • Az út neve: Baldwin Street, Új-Zéland
 • Legfontosabb tény: a maximum emelkedési fok 1:2.86

Az új-zélandi Baldwin Street a világ legmeredekebb aszfaltozott útja, melynek egybefüggő hossza 10 méternél nagyobb. A szóban forgó út körülbelül 350 méter hosszú, és 69,2 métert emelkedik, mely az átlagos 1:5 és a maximum, észbontóan magas 1:2,86-os emelkedésnek köszönhető. A Baldwin Street kapcsán a leglenyűgözőbb, hogy az utcában 34 ház található, melyekben valószínűleg rendkívül sportos emberek laknak.

A leghosszabb közúti alagút

 • Az út neve: Laerdal Alagút, Norvégia
 • Legfontosabb tény: 25 kilométer hosszú

A Norvégiában található Laerdal Alagút a Bergen és Oslo közti úton kapott helyett. Körülbelül 25 kilométer hosszú, ezzel ez a leghosszabb alagút a világon, a második helyezettet kilométerekkel maga mögé utasítva. Az alagút megépítésének költsége körülbelül 113,1 millió amerikai dollár volt. Annak ellenére, hogy akad nála hosszabb vasúti alagút (a Gotthard Base Tunnel 57 kilométer hosszan húzódik Svájcban), érdemes ellátogatni ehhez az alagúthoz. Kapcsolj vissza pár sebességet és élvezd a régimódi motorhangot, melyet hosszasan hallgathatsz visszaverődni az alagút vastag falairól.

A legszélesebb út

 • Az út neve: Monumental Axis
 • Legfontosabb tény: 250 méter széles

Hölgyeim és Uraim! A legszélesebb út kategória győztese: (dobpergés) a Monumental Axis! Brazília fővárosában, Brazíliavárosban található, csekély tizenkét sávos, 250 méter széles, körülbelül 3 kilométer hosszú, és két bevásárlóközpontot köt össze. Ez akár lenyűgöző is lehetne, ám az útfenntartók munkája hagy némi kívánnivalót maga után, ez pedig az egy irányba haladó hat-hat sávban közlekedő jelentős távolság megtartására kényszeríti. Az út szélessége mindenesetre talán elegendő lehet a széles járművel, és helyenként széles arccal közlekedő, index használatát mellőző sofőrök számára is.

A legdélebben fekvő út

 • Az út neve: A McMurdo állomás és az Amundsen-Scott állomás között húzódó út, Déli Sarkvidék
 • Legfontosabb tény: az út burkolatlan, sima jégtakaró borítja

Van egy út, mely McMurdo állomás és az Amundsen-Scott állomás között fekszik az Antarktiszon. Az út sima jégtakaróval rendelkezik, 1450 kilométer hosszan terül el. Egy teljesen felkészített hójárónak is 40 (negyven!) napba telik, hogy átszállítsa a szánokat és az üzemanyagot az út egyik végéből a másikba. A menetidő kisebb járművekkel ugyan csökkenthető, a Déli Sarkvidéken uralkodó körülmények elég mostohák. A sarki nyárban például helyenként a repülők sem közlekedhetnek.

A legmélyebben fekvő közúti alagút

 • Az út neve: Eiksund Alagút, Norvégia
 • Legfontosabb tény: 287 méterrel a tengerszint alatt

A Norvégiában található Eiksund Alagút a világ legmélyebben húzódó közúti alagútja, a maga 287 méteres tengerszint alatti magasságával. Az 53 millió fontos alagút Hareidlandet szigetét köti össze a szárazfölddel, az alagút hossza pedig közel 8 kilométer. Érdekes, hogy a szintkülönbség a legmélyebb pont és a kijárat között olyan nagy (9,6%), hogy majdnem kétszerese az Európai Unióban lévő alagutak számára megengedett maximum szintkülönbségnek.

A leghosszabb közúti híd

 • Az út neve: Bang Na Expressway, Bangkok
 • Legfontosabb tény: 54 kilométer hosszú

The Bang Na Expressway Bangkokban, a világ leghosszabb közúti hídja. 54 kilométer hosszú, megépítéséhez pedig elképesztő mennyiségű, 3,84 millió tonna betont használtak fel (ez körülbelül 15 Wembley Stadionnak felel meg). Ami a költségeket illeti, a szemünk is könnybe lábad a 770 millió font láttán és hallatán. Az építkezések még 2000-ben kezdődtek, azzal a céllal, hogy a híd segít megoldani a város égető problémáját, a forgalmi dugókat. A munkálatok egyébként öt évig tartottak.

A legmagasabban fekvő közúti híd

 • Az út neve: Millau Viaduct, France
 • Legfontosabb tény: 244,96 méter a legmagasabb pontján

A franciaországi Tarna-völgyben fekvő Millau Viaduct a világ legmagasabban fekvő hídja. A legmagasabb pontja 244,96 méter. A hidat a Foster és Társa brit vállalat tervezte. A híd hossza 2460 méter, tulajdonképpen autópályaként szolgál Párizs és a mediterrán régió között. A projekt 11 évig tartott, az összköltsége pedig 272 millió font volt.

Világrekord utak összefoglaló:

 • A leghosszabb folyamatos út: Highway 1, Ausztrália
 • A legegyenesebb út: Highway 10, Szaúd-Arábia
 • A legkanyargósabb út: Lombard Street, USA
 • A legmagasabban fekvő út: Uturunku vulkán körüli utak
 • A legalacsonyabban fekvő út: Route 90, Izrael
 • A lehidegebb út: Road of Bones (or M56), Ororszország
 • A legrégebbi út: Via Appia, Olaszország
 • A legmeredekebb út: Baldwin Street, Új-Zéland
 • A leghosszabb közúti alagút: Laerdal Alagút, Norvégia
 • A legszélesebb út: Monumental Axis, Brazília
 • A legdélebben fekvő út: A McMurdo állomás és az Amundsen-Scott állomás, Antarktisz
 • A legmélyebb közúti alagút: Eiksund Tunnel, Norvégia
 • Leghosszabb közúti híd: Bang Na Expressway, Bangkok
 • A legmagasabb közúti híd: Millau Viaduct, Franciaország

A fentebb említett világrekorder utak közül melyiket próbálnád ki? A vezetési élmény mindegyik esetben garantált. Ha már jártál valamelyik úton, ne tartsd magadban. Írd meg nekünk az élményt, vagy a véleményt komment formájában!

Forrás: Autoexpress

 • Címkék:
 • Top
Egy peckes SUV: SEAT Ateca 1.4 EcoTSI - Teszt A Forma-1 2018-as idényének versenynaptára

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!