2017. december 21. | 13:52

Szó szerint leporoltak egy Porsche 911-et, hogy elfoglalhassa az őt megillető méltó helyet a Porsche Múzeumban. Az eredmény lenyűgöző lett.

Bizonyára mindenki boldog lenne, ha a saját garázsában parkolna ez a ritkaság – egy Signal Red 1964-es Porsche 901/911. A Porsche 356 utódja egy a Peugeot-val folytatott védjegy vita miatt lett 911. Ez a különleges 901-es 1964 októberében lett összeszerelve, az első sorozatgyártott modellek között – az 57., hogy pontos legyek. A vita miatt azonban minden 901-es át lett nevezve és 911-esként lettek eladva.

Az 57-est majdnem fél évszázaddal később, 2014-ben egy TV-stáb fedezte fel egy brandenburgi istállóban. A Porsche Múzeumnak kellett egy a gyűjteményébe, ezért körülbelül 126.000 dollárért megvették. A következő három évben azon dolgoztak, hogy visszaállítsák eredeti állapotába.

A múzeum szerint egy másik kocsi eredeti karosszéria elemeit használták a klasszikus kupé helyreállításához. Amikor megtalálták, az elülső sárvédői hiányoztak, a belső romokban volt, a fékeket és a hathengeres motorját pedig ellopták.

Kuno Werner, a Porsche Múzeum műhelyvezetője így nyilatkozott:

„Sok olyan tulajdonságot, amit csak a legelső modellekben láthatunk, ez az autó megőrzött.”

Például bőr váltószoknyát ebben a formában csak a 901-esbe szereltek. A hamutartót volt a legnehezebb replikálni – sajnos a krómozott szivartartó elrohadt. Szimpla lecserélés helyett egy 1965-os 911-es donorból szerezték az alkatrészeket és az eredeti fémlemez 50%-át megmentették, ez megmagyarázza, hogy miért tartott három évig a restauráció. Az eredmény elbűvölő, az autó hihetetlenül néz ki.

Bár az igaz, hogy a garázsodba nem parkolhatsz be vele, azért némi kárpótlást jelenthet, hogy személyesen is megnézheted ezt a klasszikust. Erre a stuttgarti Porsche Múzeumban van lehetőséged egészen 2018. április 18-ig.

Forrás: Motortrend