40 év után távozik a Forma-1 ura

Frissítve:
2018-11-02, 16:31

Az amerikai Liberty Media cég veszi át a Forma-1 felett az irányítást, miután elmozdították Bernie Ecclestone-t a pozíciójából

Sejteni lehetett az elmúlt napokban, hogy a 86 éves angol üzletember távozik az F1 éléről.
" A mai napon elmozdítottak, már nem én irányítom a céget" - nyilatkozta a német Auto Motor und Sportnak. A vezérigazgatói posztot az amerikai Chase Carey veszi majd át a Formula One Groupnál, aki hozzátette, hogy adni fog a nézők, csapatok, versenyszervezők, szponzorok véleményére, ezzel növelve a versenyek nyújtotta élményt. A Liberty a sportág internetes jelenlétét és marketinglehetőségeit szeretné kiaknázni még inkább, emellett az amerikai piac meghódítását is célozzák, növelve a futamok számát. Bernie nyugalmazott elnökként lesz mindenesetre jelen, tanácsaival, iránymutatásával tovább dolgozik az F1 hosszú távú sikeréért.

Autókereskedőből vezérigazgató

Bernard Charles Ecclestone még az 1950-es években került kapcsolatba a motorsporttal, motor- és autóversenyzőként is kipróbálta magát. Először menedzserként tevékenykedett az F1-ben, majd 1972-ben megvásárolta a Brabham-csapatot.


Ecclestone Niki Laudával diskurál (1979)

Már a 70-es években megszervezte a csapatok szövetségét (FOCA), amely 1981-re megszerezte az F1 közvetítési jogait, az angol kisember egyedül vágott neki és sok százmillió dolláros globális üzletté tette a Forma-1-et. Az ezredfordulón Ecclestone az F1 kereskedelmi jogainak nagy részét eladta, majd a CVC befektetési csoport az elmúlt pár évben adott el újabb és újabb részvényeket, ezeket most a Liberty gyűjti be.

 

 

Forrás:

http://www.f1vilag.hu/

http://www.vezess.hu/forma-1/2017/01/23/megbuktattak-a-forma-1-urat-tavo...

Kapcsolódó írások

McLaren F1 a levegőben
2018. november 30.
A 90-es évek legendája feltöltés nélkül utasította maga mögé a világot, 627 lóerős motorja és pihekönnyű kasztnija lehetővé tette a hihetetlen rekorddöntést!
Forma-1, MotoGP és WRC október utolsó hétvégéjén!
2017. október 27.
Lewis Hamilton világbajnok lehet Mexikóban, Marc Marquez is közel kerülhet negyedik vb címéhez Malajziában. A WRC-ben szintén bajnokavatásra kerülhet sor. Terítéken a legnagyobb versenysorozatok!
Egy ausztrál legenda: Jack Brabham
2018. március 30.
Sir John Arthur "Jack" Brabham az ausztrál autóversenyzés egyik legkiemelkedőbb alakja. A háromszoros Forma-1-es világbajnoknak sok kortársához hasonlóan szintén kalandos élete volt.
Gyerekek jelentkezését várják a Magyar Nagydíjra!
2018. május 29.
A Liberty Media 2018-ban megvált a rajtrácslányoktól sokak elégedetlenségére, helyettük most jönnek a gyerkőcök kísérni a pilótákat. Elkezdődött a jelentkezési időszak.