40 éves Toyota Land Cruiser mindössze 8000 kilométerrel

Frissítve:
2018-09-18, 21:58

Vágyakozás és motiváció hiánya, beteljesítetlen álmok: ennek a Toyota Land Cruiser FJ40-esnek rendkívül tragikus története van, ennek köszönhetően gyakorlatilag be sincs járatva.

Társszerző: Hajdu Balázs

Az egész sztori azonban egyszerre tragikus és csodálatos. Tragikus, mivel ennek a klasszikus off-road gépnek nem adatott meg, hogy olyan kalandokban vegyen részt, amit megérdemel. Csodálatos azért, mert most viszont készen áll ezekre a kalandokra.

Kalapács alá került ez a Toyota Land Cruiser

A Bring a Trailer (Hozz egy trélert) elnevezésű árverésen akadtam rá erre az 1978-as Toyota Land Cruiser FJ40-es modellre. A jármű eredeti, felújítatlan állapotban van, és mindössze 8473 kilométert futott, melynek hátterében az események igencsak szomorú alakulása áll. Az autót eredetileg Wyoming államban értékesítették, és a hirdetése szerint mindössze egy nyáron át történő használat után vissza is került a raktárba.

A tulajdonos egy szőnyegnagykereskedő volt, aki épített az autónak egy szőnyeggel bélelt, teljesen zárt fadobozt, melyet felakasztott egy magas helyre az áruházon belül. Oda ahol, nincs szem előtt, de azért mégis látszik. Állítólag ez motiválta arra, hogy keményen dolgozzon azért, hogy egyszer majd Amerika összes nemzeti parkjába eljuthasson ezzel a járgánnyal.

Off road kalandokra tervezték ezt a Toyotát

Sajnálatos módon azonban 2000-ben meghalt, mielőtt bármit is megvalósíthatott volna. Ami talán még ennél is rosszabb, hogy a gyerekei egyszerűen eladták az autót az eredeti kereskedőnek. Nem igazán fogták fel az örökségük különleges értékét.

Az új tulajdonos egy gyűjtő, aki 18 éve birtokolja az autót, és aki további 3200 kilométert rakott az órába. Az autó eredeti fényezése nagyszerű állapotban van, a krómozott dísztárcsák a helyükön vannak, a fékbetétek pedig szépen teszik a dolgukat. Az idő vasfoga csak az abroncsokat, az akkumulátort és az üzemanyagszűrőt rágta meg.

A beltere kifogástalan állapotban van

Mondanom sem kell, hogy mennyire szép ez a járgány. Hangos, lassú, kényelmetlen, csiszolatlan, de mégis fantasztikus. Az aukción kínált ár elérte a 100,000 dollárt, így elég valószínű, hogy az autó ismét egy gyűjteménybe kerül majd. Nem maradt más, mint tovább szomorkodni.


Forrás:

Kapcsolódó írások

Gosford Classic Cars, 1956 Wartburg 311, almazöld
2019. május 01.
A Gosford Classic Cars árverésre bocsájt egy kimagaslóan jó állapotú Wartburg 311-est. Az autó értékéhez sokat hozzátesz, hogy az első modellek egyike és a legapróbb részleteiben is eredeti
RM Sotheby’s Trabant P50 oldalnézetből
2019. március 06.
A nagysikerű és méltán elismert RM Sotheby’s aukciósház árverésén csaknem 8 millió forintnak megfelelő összegért kelt el egy P50-es Trabant és a hozzá tartozó Weferlinger Heimstolz lakókocsi
Buick Roadmaster woody wagon, bordó, olalnézet, elölről, balról
2019. március 29.
82 500 dollárért, vagyis majdnem 22,5 millió forintért kelt el egy Buick Roadmaster kombi az RM Sotheby’s árverésén. Az autónak nem csak a megjelenése, de teljesítménye és története is különleges
2019. április 21.
126 000 fontért, azaz majdhogynem 45 millió forintnak megfelelő összegért kelt el egy ritka Citroën DS21 Chapron kabrió. A korát megelőző csúcstechnológiás modellből kevesebb, mint 1400 példány látott napvilágot