2018. július 07. | 16:46

Összegyűjtöttem 7 hasznos tippet, amelyre érdemes időt szánnod annak érdekében, hogy sikeres legyen a családi kirándulás.

Társszerző: Hajdu Balázs

Az autós utazás felemelő élmény lehet a családdal, köszönhetően az utazási idő rugalmasságának. Akkor állsz meg, amikor csak kell, és jellemzően a gyerekek is szeretnek kocsikázni. Nem feledd azonban, hogy az autóban töltött hosszú órák csak akkor jelentenek élményt, ha megfelelő előkészületek előzik meg.
Utazok.hu - Szállásfoglalás felsőfokon. Hotelek, apartmanok, egyéb szálláshelyek ajánlatai egész Magyarországon online térképes keresővel.

1. Készítsd fel az autód

Nyaralás előtt beszélj meg egy időpontot a szerelővel, hogy ellenőrizzék a fékeket, a légkondit, a guminyomást és az ablaktörlőket, így az autód a lehető legjobb állapotban várja az utazást. Nincs is annál rosszabb, mint amikor félre kell állnod az út szélén, mert valami meghibásodott. Ha az autóban csecsemő, vagy kisgyermek utazik, ellenőrizd, hogy a gyerekülés megfelelően van-e beállítva. Érdemes továbbá leltároznod az autóban lévő szerszámokat is: vontatókötél, kerékcseréhez szükséges felszerelések, zseblámpa, láthatósági mellény.

További szükséges felszerelések:

  • Antibakteriális törlőkendő
  • Egy kisebb elsősegély-láda
  • Esernyő
  • Pokrócok, plédek, takarók
  • Telefon-, laptoptöltő

2. Töltsd le a megfelelő alkalmazásokat

Az okostelefonok világában alkalmazások sokasága áll rendelkezésedre, melyek megkönnyítik az utazást. Az alkalmazások valós idejű közlekedési információkkal, benzinkutak, éttermek, kávézók helyzetével is szolgálnak. Hasznos lehet beszerezni egy e-könyv olvasót, amire több ezer könyvet le lehet tölteni, így a papír alapú könyvek nem képeznek többletsúlyt.

3. Gondoskodj a család szórakozásáról

A kedvenc filmjeiditek, alkalmazásaitokd és zenéitek mellett gondoskodni kell arról is, hogy a gyerekek ne unatkozzanak az autóban. A legjobb, ha van kéznél valami olyan, amivel el tudják magukat foglalni. Ez lehet egy elektronikus készülék, kártyajáték, vagy akár játszhat a család közösen is, a Napfény illata blogon 40 olyan játékot találsz, amivel lefoglalhatod a gyereket utazás közben.

4. Pakolj ételt és italt az útra

Az utasokat legjobban az alacsony vércukorszint, vagy a nagy meleg, illetve a szomjúság zavarja. Pakolj fel némi harapnivalót, és innivalót, ha a gyerekek megéheznek, vagy megszomjaznak, ne kelljen megszakítani az utazást.

Néhány hasznos táplálék az útra:

  • Nem romlandó gyümölcsök és zöldségek – alma, narancs, répa, szőlő, uborka, eper egészséges táplálékot nyújthat a gyerekeknek a főétkezések között.
  • Hideg vizes palack – Töltsd meg a műanyag ásványvizes palackot félig, tedd be éjszakára a fagyasztóba, így egész úton hideg vizet ihatsz.
  • Egészséges rágcsálnivalók – Ha krékert vagy csipszet vinnél az útra, próbáld meg megtalálni a lehető legegészségesebb verziót.

5. Ügyelj az otthonod biztonságára

Mielőtt elindulsz nyaralni, tedd meg a szükséges biztonsági lépéseket. Hagyd bekapcsolva az automata öntözőrendszert, hagyd felkapcsolva a kinti világítást, illetve kérd meg a szomszédot, hogy tartsa nyitva a szemét. A videós bébiőr könnyen biztonsági kamerává alakítható, ezzel pedig te magad is szemmel tarthatod az otthonodat.

6. Rendelkezz háttér információval az úticélodról

Azt a legtöbb szülő ismeri, milyen nehéz az „Ott vagyunk már?” típusú kérdéseket kezelni. Ezért nagyon hasznos, ha mesélsz a gyerekeknek arról a helyről, ahová a család tart. A kisebb gyermekek nincsenek igazán tisztában az idő múlásával, így érdemes nekik beszámolni az út mentén lévő látnivalókról, ezáltal jobban el tudják helyezni a dolgokat az úticéllal kapcsolatban. A kirándulást változtasd földrajzórává: mutasd meg a gyerekeknek a térképen, mekkora távolság van a lakóhelyetek és az úticél között. Mutasd meg a főbb útvonalakat, a lehetséges megállókat, keress képeket a környékről, ha van rá mód, olvass utána a helyi látványosságoknak. Ha már tudod, pontosan hová is tartasz, a családdal közösen listát is készíthettek azokról a helyekről, ahová feltétlenül el szeretnétek menni, és azokról a dolgokról, melyeket feltétlenül meg szeretnétek tenni.

7. Nézz utána a szállásnak

Akár barátoknál, rokonoknál, akár bérelt házban, apartmanban tartózkodsz, vagy szállodai szobát foglalsz, hasznos tudni, hogy mi hogyan néz ki, és hogy mit pakolj be az útra. Ha bérelsz egy apartmant, lépj kapcsolatba a tulajdonossal, és kérdezd meg milyen felszereltségű az ingatlan. Ha van mosógép, mosogatógép vagy tűzhely, adalékanyagokra akkor is szükséged lehet. A szállodákban biztosított az ágynemű, egy bérelt ingatlanban azonban előfordulhat, hogy otthonról kell vinned. Kérdezd meg, mekkorák az ágyak, hogy eltaláld a megfelelő méreteket. Ha barátoknál, vagy rokonoknál laksz, vigyél nekik valami ajándékot a vendéglátásért cserébe. A családi autós kirándulás jó móka. Felfedezhetitek a környéket, nagyszerű tájakat érinthettek az utazás során. Az első ilyen utazás ugyan sokaknak elrettentő lehet, ha tudatosan készülsz, türelmet gyakorlsz, rugalmas vagyunk, akkor garantált a kirándulás sikere a család minden tagja számára. Forrás: Fotók: