A Ford készen áll a hétvégi Le Mans-ra

Frissítve:
2018-09-18, 21:59

A Ford Chip Ganassi csapat célja, hogy megszerezze második győzelmét a La Mans 24 órás futamán. A június 16-án kezdődő versenyen négy Ford GT áll majd a rajthoz a GTE Pro mezőnyében.

A Le Mans-i 24 órás verseny a világ egyik legrégebbi autóversenye, amit 1923 óta rendeznek meg a franciaországi Le Mans közelében fekvő sarthe-i pályán. Az eredetileg sorozatgyártású autók megbízhatóságának és gazdaságosságának tesztelésére szolgáló futamot minden év júniusában rendezik, a mezőny idén június 16-án, 15:00-kor rajtol el és másnap délután lengetik meg a kockás zászlót.

A szabadedzések szerdán és csütörtökön folynak, csütörtök este és péntek délután rendeznek időmérőket, így az összesített eredmények alapján szerzik meg a csapatok a rajthelyet. A versenyen résztvevő autókat négy kategóriába sorolják: két Le Mans-prototípus (LMP 1 és LMP 2) valamint utcai autókból átalakított versenyautók (GT1, GT2 – 2011 óta GTE Pro, GTE Am) indulhatnak.

Le Mans 24 órás verseny 2018

Le Mans: A Ford Chip Ganassi Racing csapat

A június 16-17. között zajló versenyen a Ford Chip Ganassi Racing csapata is részt vesz négy Ford GT-vel, melyek a GTE Pro géposztályban versenyeznek. 17 GT-modellel és a sportág 51 leggyorsabb pilótájával kell összemérniük a tudásukat, kitartásukat. Érdekesség, hogy az idei évben jóval több, összesen 24 F1-es múlttal rendelkező pilóta vesz részt a versenyen, az F1-es világbajnok Fernando Alonso és Jenson Button, sőt, Nico Hülkenberg is jelen van a mezőnyben.

Ford GT Le Mans 24

A Ford magabiztosan tekint a megmérettetésre, hiszen a 2018-as szezon a Ford GT versenyprogram harmadik éve, amiből az első, 2016-os Le Mans-t futamgyőzelemmel zárták, 2017-ben pedig egy második helyezéssel tették emlékezetessé a versenyt számukra. Mark Rushbrook, a Ford Performance Motorsport globális igazgatója elmondta:

Le Mans mindig is a legizgalmasabb esemény, ám most e téren is sikerült szintet lépni, hiszen sosem volt még ilyen népes és kemény a mezőny. Már alig várjuk, hogy összemérhessük erőnket a Ferrari, a Porsche, az Aston Martin, a Corvette és a BMW legjobbjaival. Pontosan ez az, amiért érdemes versenyezni.”

Ford Chip Ganassi Racing

A 66-os rajtszámú Ford pilótái, Stefan Mücke (GER), Olivier Pla (FRA) és Billy Johnson (USA) a FIA Hosszútávú Világbajnokság nyitó futamán megszerezték első győzelmüket, úgyhogy van okuk reménykedni a sikerben. A 67-es számú autóban Andy Priaulx (GB) és Harry Tincknell (GB) foglal helyet, akikhez most az Indycar sztárja, Tony Kanaan (BRA) csatlakozik.

A 68-as rajtszámú gép pilótái: Joey Hand (USA), Sébastien Bourdais (FRA) és Dirk Müller (GER). Ők azok, akik történelmet írtak 2016-ban, győzelemre vezetve a Fordot, amikor a márka visszatért Le Mans-ba. A 69-es számú Ford GT pilótái idén győzelmet arattak a Rolex 24 Daytona futamon. Ryan Briscoe (AUS), Richard Westbrook (GB) és Scott Dixon (NZ) is nagy reményekkel vág bele szombaton az embert próbáló hajszába!

Ford GT a GTE Pro kategóriában

Forrás:

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

Ford GT
2018. október 22.
A Ford korábban arról számolt be, hogy a GT modellből 1 000 példányt tervez legördíteni a gyártósorról. A Blue Oval magazin azonban nemrég bejelentette, hogy 2022-ig még további 350 darabot alkotna meg a gyártó.
2003 2006 Ford GT, 1968 Ford GT40, eladó 2006 Ford GT, királykék, fehér versenycsík, oldalnézet, elölről, balról
2019. január 21.
Egy keveset futott szuperautóra rábukkanni sosem volt egyszerű feladat. Ennek ellenére kevesebb, mint 4 hónap alatt 2 ilyen Ford GT is felbukkant

További hírek