A Type R Challenge – 2018 névre keresztelt kihívássorozat utolsó állomásán, a Hungaroringen is rekordot döntött a Honda Civic Type R. Ezúttal az NSX Super GT kupában induló Jenson Buttonnal a volánnál. Egy kis érdekesség, hogy a Formula 1 2009-es világbajnoka 2006-ban itt nyert először Nagydíjat, méghozzá a Hondával.

A Honda Civic Type R a rekorddöntés alatt a Hungaroringen

A Honda Civic Type R a Hungaroringen, a Mansell kanyarból kifele

A pilóták minden szériában hangoztatják, hogy a Hungaroring kanyargós nyomvonala, szintkülönbsége és összetett sikánjai Európa egyik legnehezebb pályái közé emelik.

Így remek helyszín, hogy az Adaptív Lengéscsillapító Rendszer, a feszes rugózás, a kiváló útfekvés és a tökéletes kezelhetőség összessége ismét az élre repítse a Type R-t. A precíz kormánymű és a fejlesztett elektronikai csomag és az erős VTEC TURBO motor is közrejátszott a csúcsdöntésben.

Jenson Button a Honda Civic Type R volánjánál a Hungaroring boxutcájában

Jenson Button a Civic Type-R volánjánál a boxutcában

„Azért jöttünk első F1-es győzelmem helyszínére, hogy a Civic Type R-rel megdöntsük az elsőkerék-hajtású szériaautók pályacsúcsát, és nagyon boldoggá tesz, hogy megcsináltuk. Az első észrevétel, amit a boxutcát elhagyva tettem, hogy mennyire semleges az autó. Olyan környezetből jövök, ahol nem a fronthajtású modellek dominálnak, így nagyon meglepő volt számomra a Type R kiegyensúlyozottsága. Természetes mivoltából fakadóan már az első métereken hatalmas élményt nyújtott, az pedig tényleg maga a csoda, hogy ennyire rövid féktávokat lehet venni egy utcai autóval. A manuális váltó ugyancsak remekül működik, ami különösen nagy öröm, hiszen manapság ezek az autók ritkák. Nagyon jó érzés gangolni a fokozatokat, az ember sokkal közelebb érzi magát az autóhoz.” - nyilatkozta Button.

„Az új Type R megmaradt éppoly ütősnek, mint mindig is volt, egy fikarcnyit sem vesztett erényeiből.”- Mesélte a brit világbajnok.

Jenson Button a Hungaroring célegyenesében a Type R-rel

Jenson Button a Civic Type-R előtt a Hungaroring célegyenesében

A Honda Civic Type R gyorsaságát, már nem lehet megkérdőjelezni, ugyanis öt európai versenypályán megdöntötte az elsőkerék-hajtású utcai autók körrekordját. Egyértelműen ez a leggyorsabb autó a kategóriájában. A gyár öt kitűnő versenyzőjével a volánnál érte ezt el. Részletesen:

  • WTCR-ben versenyző Tiago Monteiro Portugáliában, Estorilban brillírozott, ahol 2:01,84 másodperc alatt ért körbe.
  • A BTCC-legenda Matt Neal Silverstoneban ostromolta a korábbi rekorder idejét, ott 2:31,32 másodperc az új rekord.
  • Bertrand Baguette, a japán SuperGT sorozatban indul, a belgiumi Spa-Francorchamps-i körrekord a kategóriában az ő nevéhez fűződik, 2:53,72 másodperc alatt repítette végig a nyomvonalon a Type-R-t.
  • WTCR-ben Hondával vitézkedő Esteban Guerrieri Magny-Cours-ban bizonyult a leggyorsabbnak 2:1,51 másodperces idejével.
  • Jenson Button zárta a sort a hungaroringi kategória elsőséggel. 2009 Formula-1-es bajnoka 2:10.19 másodperc alatt ért körbe a mogyoródi versenypályán.

Forrás/ Fotók: