A Lamborghini orvosi területen is tevékenykedik

Frissítve:
2018-11-02, 16:11

Az olasz sportautógyártó megosztja a tudását és tapasztalatát egy houstoni kutatóintézettel, így a jövőben jobb orvostechnikai eszközök készülhetnek

A szénszálas anyagok nagyon hasznosak, ha arról van szó, ha olyan anyagot kell létrehozni, ami egyszerre könnyű, de ugyanakkor kellőképp merev is. Nem véletlenül használják a sportautók gyártásánál előszeretettel a szénszálas anyagokat. Mindazonáltal, nem a sportautógyártás az egyetlen terület, ahol ki lehetne használni a szénszálas anyagok pozitív tulajdonságait. Kiváló példa erre az egészségügy, ahol protézisek, implantátumok és egyéb orvostechnikai eszközöknél kifejezetten fontos a tartósság és a könnyű súly.

Lamborghini Centenario szénszállal az orvostudományért

Lamborghini Centenario, ami Feruccio Lamborghini születésének 100. évfordulójára készült talán olyan technológiát alkalmaz, ami az orvostudományban is hasznosítható lenne

Habár szénszálas anyagokat régóta használnak már az orvosi területen, a kutatórészlegek akik ezzel a témával foglalkoznak még közel sem rendelkeznek akkora tapasztalattal, mint a sportautógyártók. A Lamborghini például hosszú évek tapasztalatával rendelkezik, ha a szénszálas anyagok préseléséről, hajlításáról, nyújtásáról és kísérletezgetéséről van szó. Épp ezért a Lamborghini bejelentette, hogy partnerségre lép a Houston Methodist Research Institute-tel, így a houstoni tudósokkal megosztják az eddig felhalmozott tudásukat a szénszálas anyagokról.

A partnerség különösen jól jön az amerikai kutatóintézetnek, ugyanis jelenleg is olyan területet kutatnak, ami a „kompozit anyagok biokompatibilitási vizsgálata protézis implantátumokban, valamint bőr alá ültetett eszközökben”.

Stefano Domenicali a Lamborghinitől és Mauro Ferrari partnerségre lép

Stefano Domenicali, a Lamborghini főnöke és Mauro Ferrari, a Houston Medical Research Institute igazgatója

A Lamborghini szénszál-fejlesztéssel foglalkozó mérnökei megosztják majd a tudásukat, az anyagkutatásban elért eredményeiket a kutatóintézettel, hogy közösen elérhessék a célt:

„…olyan új anyagokat kifejleszteni, amik könnyebbek, jobban tolerálja őket az emberi test és ellenállóbbak az idővel szemben, mint az orvosi területen jelenleg alkalmazottak.”

A Houston Medical Research Institute vezető tudósa és igazgatója, Mauro Ferrari (nem, nem abból a Ferrari-családból) professzor szerint a nanotechnológiai kutatások és az alkalmazott biomérnöki tevékenységek, amik közvetlenül profitálni fognak a Lamborghinivel kötött együttműködésből, mivel mindkettő a szénszálas kompozit anyagok alapterületei.

Lamborghini Huracan Performante az orvostudományban

Akár sportautókról legyen szó, akár orvosi eszközökről, egy biztos: a Lamborghini sose az olcsóságáról lesz híres

A Lamborghini jelenleg is együttműködik a Bolognai Egyetem kórházával, a bolognai Neurológiai Intézettel, a Milánói Egyetem Idegsebészeti Osztályával, valamint a Bolognai Ortopéd Intézettel.

Forrás:

Motortrend

Ha tetszett az írás, kérlek oszd meg a Facebookon! Köszönöm!

Kapcsolódó írások

Heti autós képgyűjtemény
2017. február 09.
Blogunkon új, könnyed heti rovat indul szórakoztató és informatív képekkel, kötetlen témákban. Érdekességek, humor, motorsport, fotográfia, egyszóval bármi, ami autó.
A 8 legszebb hangú V12
2017. június 13.
A V10-ek után mindenképp érdemes a 12 hengeres V motorokat is átnyálazni. Szinte kizárólag szuperautókat és óriás luxus szedánokat szereltek ilyen szívvel, így a hétköznapi autók szóba se jöhetnek.
Megjelent a legújabb elektromos Lamborghini!
2017. augusztus 24.
Az elektromos autók továbbra is megosztóak, viszont a Lamborghini új dobása mindenkinek tetszeni fog!
A Ferrari és a Lamborghini nem akar elektromos autót
2017. szeptember 15.
Technológiai fejlődés ide vagy oda, vannak még olyanok, akiknek egy jó szívó V12 még mindig többet ér, mint bármilyen villamosított technika