A Mini kidobta az 1.2 literes alap motorját a felhozatalból, helyette egy lebutított verziójú Mini Cooper motort kapott, ami 1.5 literje ellenére csak háromliteres.

A Mini 1499 GT voltaképpen tisztelgés a márka egy korábbi öregje előtt, az 1275 GT előtt, amit a Mini 1969 és 1980 között gyártott. Az 1275 GT-vel szemben viszont túl sok turpisságra az alkatrészek terén ne számíts: csak egy sportfelfüggesztést kapott, mint az egyetlen mechanikai változtatás az alapmodellen kívül.

Limiált szériás Mini 1499 GT

Az öreg 1275 GT és az újonc 1499 GT

Ami új, az a már említett 1.5 literes háromhengeres motor ebben a lejjebb hangolt állapotában, hiszen ezzel a Mini nem használja többé a 1.2 literes motorját, se a három-, se az ötajtós változatában. Minek is tenné, hiszen ebben az állapotában az 1.5 literes motor ugyanazt a teljesítményt nyújtja, mint az 1.2-es.

Ha elsőre nem értenéd, miért is tette meg ezt a lépést a Mini, rávilágíthat a gyártó szóvivőjének a nyilatkozata, miszerint a Mini

„egyszerűsíti a motorgyártást, hogy még jobban megfeleljen az EU6C emissziós követelményeknek.”

Mini 1499 GT sportos beltér

Ha nem is egy versenygép, amíg el nem indulsz vele, a beltér alapján inkább gondolnád annak

Kizárólag fekete vagy fehér fényezéssel kapható, az alsó oldalszegélyeken egy exkluzív 1499 GT felirat lesz látható – utalva az eredeti 1275 GT-re – arany, illetve fekete színben, attól függően, hogy mi az autó alapszíne. Persze elmaradhatatlan a John Cooper Works Sport Pack is, amit alapból tartalmaz, belül John Cooper Works sportülések, kormány fogad.

A Mini már a Frankfurti Autószalonon is megvillantotta a különleges… á dehogy is különleges, sokkal inkább extrém John Cooper Works GP-vel, ami aztán megmutatta: Lehet aranyos, de lehet vadállat is egy Mini!

A BMW leányvállalata a Mini

Igaz, csak tanulmányautó, de a Mini John Copper Works GP-re nem lehet azt mondani, hogy ne lenne megkapó

Az 1499 GT 17-es kerekeken gurul, amik alapból feketék. A másfél literes motor 101 LE-t kölcsönöz az autónak, ami ma már egyáltalán nem kirívó, 10.1 másodperces gyorsulást eredményez.

Akármilyen jópofa is ez a kis Mini, sajnos csak brit piacokon kapható, 2017 novembere és 2018 februárja között fogják gyártani a limitált szériájú különkiadást. Az értékesítése már most megkezdődött, de a legelső darabokat csak november végén kezdik el szállítani.

Mini 1499 GT limitált szériás kiadás

Már csak az a kérdés, hogy egy mutatós, de nem erős Mini vajon kinek ér meg 6 milliót?

Amennyiben mégis szeretnél egy ilyet, az ára 16.990 font, vagyis átszámolva kb. 6 millió forint.

Forrás:

Autocar