A Napba, a Marsba vagy a Földbe csapódik a Tesla Roadstere?

Frissítve:
2018-09-18, 21:57

Valószínű, hogy több tízmillió éven át az űrben marad Elon Musk sportautója, ami legközelebb 2091-ben kerül „látótávolságra” a Földhöz. De mi lesz vele végül?  

Elon Musk cége, a Space X vállalat február 7-én lőtte fel új, többször felhasználható óriásűrhajóját, a Falcon Heavy-t a floridai Cape Canaveralról, aminek rakománya egy kiszuperált piros Tesla Roadster volt. Az elsőre elég hajmeresztőnek tűnő kísérlet sikerült, a Roadsterről készült képek pedig bejárták az egész világot. Felmerül azonban a kérdés, hogy mi lesz a Tesla Roadster sorsa: Föld körüli pályára áll, belezuhan idővel a Napba? Most kiszámolták a lehetséges forgatókönyveket.

Hanno Rein és a Torontói Egyetem kutatócsoportja úgy kalkulál, hogy Musk piros kocsija a következő egymillió évben 6 százalékos eséllyel ütközik a Földnek, 2,5 százalékos valószínűséggel pedig a Vénusznak. Számítógépes szimulációk szerint hárommillió év múlva némileg változik a helyzet: 11 százalékra nő a Földnek ütközés lehetősége, de ha ezt megússza, akkor akár tíz millió év múlva is itt lesz még az autó.

Hanno Rein csapata 240-szer futtatta le a szimulációt, hogy lássák a kocsi pályájának alakulását a következő 3,5 millió évben. A kutatók nincsenek egyszerű helyzetben, ugyanis eddig a Föld felé tartó tárgyakat kellett vizsgálniuk, míg most épp ellenkező az irány. Két lehetőség volt: vagy itt marad a sportkocsi a Naprendszer belső bolygóövében, ahol a Föld is kering, vagy továbbszáguld a külső aszteroidavidékre, az úgynevezett Kuiper-övbe. Végül arra jutottak, hogy az autó marad a Nap vonzásában.

A Tesla Roadster Nap-körüli pályája

19 hónap alatt tesz meg egy kört a Nap körül a piros Tesla Roadster

Azt az aggodalmat eloszlatták a kutatók, hogy a Marsra zuhanva a földi jármű baktériumokkal szennyezheti be a vörös bolygót, ugyanis egyetlen szimuláció sem igazolta ezt. A Napba zuhanás esélye is nagyon kicsi, ezt egyetlen elemzés jósolta csak. Ha visszazuhanna a Földre, valószínűleg tökéletesen elégne, bár talán egy kis része elérheti a talajt. Annak viszont elenyésző az esélye, hogy aszteroidának ütközik. Az eredeti fényezése azonban alaposan megkopik majd, mert útja során mikroszkopikus részecskék bombázzák, és a Nap sugárzását sem szűri a földi atmoszféra. 

A NASA sugárhajtóművekkel foglalkozó laboratóriuma úgy számol, hogy a Roadster Naptól mért legnagyobb távolsága körülbelül 250 millió kilométer lesz és Jonathan McDowell asztrofizikus szerint az autó 2019 szeptemberében fejezi be első teljes, 19 hónapos körét a Nap körül.

A Tesla Roadster első közeli találkozása a Földdel 2091-ben lesz, ám az autó valószínűleg annyira halványan "pislákol" majd, hogy csak csillagászati távcsövekkel lesz látható. A dátumot azonban még korai fixálni, mert az autót sok ismeretlen behatás érheti, pályájának legkisebb módosulása pedig teljesen felborítaná a kutatók számításait.

Források:

További autós hírek

Egy életveszélyes előzés végén ütközött érintőlegesen egy eddig ismeretlen jármű egy Seattal Egyházasrádóc közelében, pénteken hajnalban – írja a 112…

A parkolásvizsgálat 2020. január 23. és február 6. között zajlik, összesen két napig 6 órától 20 óráig.  Kőbányán, a Kőér…

Az utóbbi napok ködös időjárása nem kicsit nehezítette meg a közlekedést. Városon kívül még durvább volt a helyzet. Kaptunk ma…

Egy hét múlva, január 31-én érvényességüket vesztik a korábban vásárolt éves autópálya-matricák. Január 31-én 2,5 millió éves autópálya-matrica jár le,…

A Tamási és Szakály között történt balesetben súlyosan megsérült annak a teherautónak vezetője, aki a 65-ös főúton hajtott egy lakatlan…

Kapcsolódó írások

Elképesztő lett a legújabb Tesla
2017. november 17.
Elon Musk bemutatta a Tesla legújabb gyermekeit és nem okozott csalódást. A Tesla Roadster elképesztő teljesítményre képes. A gyártó kamionjáról is lehullt a lepel.
A Tesla Motors története
2017. január 25.
Minden autógyárnak megvan a maga kis története, de nincs még egy olyan, amelyik úgy és annyira változtatta meg a világot, mint a Tesla
Csődöt jelent a Tesla?
2017. november 29.
Nem sokkal azután, hogy bejelentette az új Roadster és a futurisztikus elektromos kamion érkezését a Tesla, sötét jóslatokba bocsátkoztak az elemzők a vállalat jövőjével kapcsolatban.
Már az utakon a második generációs Tesla Roadster
2018. január 12.
A Tesla 2017 végén leplezte le a teljesen új 2020-as Roadstert, mely mostanra már az USA nyugati partjain cirkál, melyre a közösségi médiában keringő felvételek szolgáltatnak bizonyítékot.