A NASCAR felé kacsintgat az új Toyota Supra

Frissítve:
2018-09-18, 21:59

A motorsportoktól kicsit sem idegen Toyota Suprára váltja a Camryt.

A kezdetektől sikeres japán gyártó eddig minden versenykörnyezetben jól teljesített, legyen szó épített utakról, pályákról, vagy off-road versenyekről. A Toyota olyan versenygépeket képes legyártani amik az egész világon megállják a helyüket, és most következik a NASCAR egy új fejezete.

Bár Magyarországon a NASCAR-nak nincs igazán kultúrája azért akadnak rajongók itthon is. Minden esetre az amerikai és az itthoni érdeklődők is örülhetnek, hiszen eddig mind a NASCAR Xfinity, mind a Monster Energy Cup versenyeken a Toyota választott modellje a Camry volt az elmúlt évtizedben, most viszont úgy tűnik az új Suprát állítják fegyverbe és versenyeztetik a jövőben a már bevált, de kissé furcsa Camry helyett.

2018 Toyota Camry NASCAR kiadás

Az új, sportos kétajtós NASCAR keretek közé helyezése sokkal ésszerűbbnek tűnik, mint az öreg szedán erőltetése. Még annak ellenére is, hogy a NASCAR autók között azért jócskán akad szedán kivitel és arra hasonlító darab. De a 2019-es szezonra más gyártók is sportosabb vonalak felé mozdultak, hiszen a Chevrolet is az új Camaróval és a Ford is az új Mustanggal gurul majd fel a rajtrácsra. Most pedig a Supra is készen áll az indulásra!

A Toyota hivatalosan még nem kommentálta a hírt, amit a Sports Business Journal magazin hozott le először, közben viszont a MotorAuthority is értesült, hogy a forrás igaz, de még nem mondhatnak semmit. Mindenesetre a logikus okokat bárki észreveheti a döntés mögött. Előszőr is az a tény, hogy a Suprát a NASCAR keretei között versenyezteti a gyártó, előtérbe helyezi és sok ember szeme előtt jeleníti meg a legfrissebb sport modellt.

2018 Toyota Supra a Genfi Autószalonon leleplezés közben hátsó nézetből

Tehát egy remek marketing fogás az autó köztudatba építésére és népszerűsítésére, főleg azért, mert ugye az előd az igazi nagy legendák közé sorolható, és sokan szkeptikusak a BMW-vel való közös platform ügyében. Most bebizonyosodhat, hogy nincs azzal baj, de az is ha mégis akad. Az én szívemben tüske a mai napig, hogy egy igazi japán legenda utódjához hozzányúltak németek is, de nem zárkózom el annak lehetőségétől sem, hogy csak még jobb lett.

Másodsorban mégis csak jobban illik egy Toyota Supra az új riválisok közé, még akkor is, ha az új Camry sportos. Be kell látni, hogy még ha sportosabb is, mégsem elég vagány egy Camaro és egy Mustang mellett. Bár saját egyéni véleményem, hogy a Supra is furán fest majd a két böhöm amerikai sportverda mellett, hiszen láttam élőben ezt az autót és elhiheted nekem, hogy nem túl nagy. Legalábbis biztosan nem akkora, mint a vetélytársak.

2018 Toyota Supra a Genfi Autószalonon leleplezés közben féloldalas nézetből, kerékfotó

Legutolsó sorban azért tűnik logikus döntésnek a Supra versenyeztetése a Camry helyett, mert ez az autó valóban egy „versenyzem vasárnap, vezetem hétfőn” autó. Nem egy családi szedán, amit belekényszerítettek egy versenydresszbe, ami itt ott kényelmetlenül feszül. Már ha érted, mire célzok ezzel. Bután fest a Camry mint versenyautó, na! Legalábbis szerintem.

Jelenleg még nem tudni, hogy milyen belső változtatásokat eszközöl majd a gyártó a Suprán hogy igazi NASCAR gyönggyé varázsolja. Találgatni azonban lehet, nagy valószínűséggel számíthatsz egy erős V8-as motorra a sorhat helyett, négyfokozatú manuális váltóra és bődületes erővel megáldott hátsótengelyre. Vagy várhatsz is, amíg kiderül, hogy a Toyota mérnök csapata pontosan, hogy is álmodta meg ezt a felállást.

Forrás:

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

1970 Plymouth Superbird, szürke, oldalnézet, jobbról
2018. november 07.
A NASCAR 1970-es évadja alkalmával a Plymouth bemutatta legendás típusát, a Superbirdöt.
Nissan Silvia CSP311
2019. szeptember 01.
A Silvia vérvonala egészen 1964-ig nyúlik vissza, a korai generációkról azonban a legtöbben megfeledkeznek. A driftkirály egykoron még a raliban brillírozott!

További hírek