vasárnap - 2023. június 04.
18 °C
tiszta égbolt
alapjarat.hu logo
95 576 Ft
100 626 Ft
D 554 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

A nők is vezethetnek majd Szaúd-Arábiában

2017. szeptember 28. | 02:54

Nem mindennapi változás előtt áll Szaúd-Arábia: feloldják a nők vezetési tilalmát, de homályban maradtak részletkérdések, amik javíthatnák a nők helyzetét.

A világon utolsóként a fejlett országok közül végre Szaúd-Arábia is engedélyezni fogja a nőknek, hogy autót vezethessenek. Szeptember 26-án élő egyenes adásban olvasták fel Szalman szaúdi király dekrétumát, miszerint 2018 júniusától a nők is a volán mögé ülhetnek. A dekrétumban felolvasták, hogy ezentúl a nők a férfiakkal megegyező jogosítványt kaphatnak majd, valamint egy bizottságot is felállítanak majd, ami a további változtatásokért felel majd. Például rendőröket képeznek ki, hogyan kezeljék a női sofőröket.
Szalman király testvére halála után került a trónra 2015-ben, de nem is annyira centrálisan gyakorolja a hatalmat, mint elődje

Szaúd-Arábia különlegesen konzervatív az iszlám tekintetében, annak is egy kizárólag Szaúd-Arábiában elterjedt változatát, a vahhábizmust gyakorolják. Emiatt nagyon patriarchális a társadalom szerkezete, a nők háttérbe vannak szorítva az élet rengeteg területén. Korábban olyan indokokkal tartották távol a nőket a vezetéstől, mint hogy rossz hatással van a petefészkükre, könnyű erkölcsökre csábít, valamint, hogy felbomlasztaná a szaúdi családokat. A tegnapi döntést azzal magyarázták, hogy a gazdaságnak szüksége van az agilisabb nőkre, mivel szeretnék a munka világában növelni a jelenlétüket. A dekrétum mögött a 32 éves koronaherceg, Mohammed bin Szalman munkássága figyelhető meg, aki jelenleg is a királyság gazdasági és társadalmi ügyeiért felelős. Mohammed koronaherceg lépése így is sok ember rosszallását fogja kiváltani az országban, akik tradicionális felfogásuk miatt már egy ilyen döntést is szélsőségesen liberális fordulatnak élnek meg.
Már most hatalmas befolyással van apja királyságában Mohammed koronaherceg, remélhetőleg a fiatalítabb vezető a hétköznapokat is könnyebbé teszi arrafelé

Szaúd-Arábiát már évek óta bírálják amiatt, hogy akadályozza a nők egyenlőségét, köztük még a legközelebbi szövetségesük is, az Egyesült Államok is. 2011-ben 14 női szenátor írta alá azt a levelet, melyet az akkori szaúdi királynak, Abdullahnak küldtek és mint írták:
„A nők gépjárművezetésének tiltása, akár vészhelyzet esetén is, lehetetlenné teszi a polgárok alapvető emberi jogainak gyakorlását.”
Korábban az akkori külügyminiszter, Hillary Clinton is amellett volt, hogy engedjék a nőket is a volán mögé:
„Eljött az idő, hogy az amerikai vezetők kezdjenek vezető szerepet vállalni és követeljék, hogy a szaúdi nők számára is biztosítsák a legalapvetőbb emberi jogokat.”
Azt nem lehet mondani, hogy elsiették volna szaúdi részről a döntést, hiszen a nemzetközi diplomáciában kemény hangú fellépés után is még 6 évet kellett várni a bejelentésre. És még mindig nem biztos, hogy valóban akkora szabadságot kapnak ezzel a szaúdi nők. Ugyanis a szaúdi jogalkotásban erősen érvényesül a gyámság elve, magyarán, hogy egy nő nem mehet egyedül semerre, legalább egy férfi hozzátartozójának (aki akár a fia is lehet) el kell kísérnie.
2018 júniusától megszokott látvány lehet majd Szaúd-Arábiában is a női sofőr

Amennyiben nem változtatnak a gyámsági törvényeken, hiába vezethetnek majd autót, nem lesznek teljesen mobilisak, ha nem adják ehhez az engedélyüket a férfi hozzátartozóik. A módosítás további részletei egyelőre homályosak. Én mindenesetre üdvözlöm a döntést, így akár Szaúd-Arábiában is hétköznaposak lehetnek majd a női sofőrökről szóló viccek (elnézést kérek hölgyolvasóinktól, de ez kihagyhatatlan :D )! Forrás: NY Times
Újabb Porsche rekord a Nürburgringen! Egy legenda nyomában – Ford Mustang K-Code

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!