2018. június 19. | 13:57

A Volvo, új partnerprogramot kezdeményezett a Szilícium-Völgyben állomásozó Luminarral.

A friss partnerprogram célja, hogy a Svéd gyártó önvezető rendszereket fejlesszen. A Luminar LIDAR (light detection and ranging), tehát lézeralapú érzékelő rendszerek fejlesztésével foglalkozik. Ezek az eszközök nagy segítségére lehetnek egy önvezető rendszernek, amit jelenleg a Volvo fejleszt. Ezeknek az érzékelőknek a platformját teljes egészében hozzáférhetővé tette az amerikai cég a Volvo számára. Bár hivatalos bejelentés még egyik cég részéről sem történt, azzal kapcsolatban, hogy pontosan mennyit is fektetett a Volvo Cars Tech Fund a partnerkapcsolatba, azt már lehet tudni, hogy ez az első komoly befektetése a részlegnek. A Luminar most nagy erőkkel segíti a Volvo kutatási és fejlesztési folyamatait, hogy a Volvo önjáró autói a lehető legbiztonságosabb formában kerülhessenek piacra.
„A Luminarral való együttműködés lehetővé teszi számunkra, hogy többet tudjunk az ígéretes technológiákról, és a Volvo Cars egy lépéssel közelebb kerüljön a jövő önvezető autóihoz” – mondta Henrik Green a Volvo Cars kutatási és fejlesztési alelnöke.
A Luminar jelenleg egy lézert és egy vevő szerkezetet helyez egyetlen kompakt egységbe, amely megoldást a vállalat hatékonyabbnak tart, mint más gyártók rendszereit. Az érzékelő 250 méteres távolságban lát előre, ami körülbelül 7,5 másodperces vezetési időt fed le autópályán. A szilícium-völgybéli vállalat elérte, hogy az érzékelő technológia 3D lidar-adatokat is feldolgozzon, címkézi azokat, megjelöli és tárolja a környezeti tényezőket és adatokat. Ezzel a 3D lidar-alapú térérzékeléssel máris több riválist megelőztek, hiszen azok még csak 2D-s technológiával dolgoznak.
A Luminar alapítója és vezérigazgatója Austin Russel elmondta, hogy a lidar érzékelők, amiket fejlesztenek, képesek lesznek az autópályákon használt sebesség mellett is az automata önvezetésre, hiszen kellő mennyiségű információt tudnak begyűjteni kellően rövid idő alatt. A Volvo az első nagy vállalat, ami kihasználja a Luminar által fejlesztett platformot, viszont nem az első gépjárműgyártó aki partnerségbe lép velük. Korábban már a Toyota is bejelentette az együttműködést, valamint két másik autógyártó cég is dolgozik a saját önvezető autó kifejlesztésén a Luminar segítségével. Forrás: