2018. február 07. | 12:23

2018. február 6-án elindította Falcon Heavy rakétáját a SpaceX, gyomrában egy első generációs Tesla Roadsterrel!

Már korábban is terjedtek a hírek Elon Musk eszement tervéről, miszerint első generációs Tesla Roadsterét a világ eddigi legerősebb hordozórakétájának rakterében fellövik az űrbe, majd utazik egy nagyot, pályára áll a Nap körül és annyira megközelíti a Marsot, amennyire csak képes arra. A Falcon Heavy-t a Kennedy Űrközpontból lőtték fel.

Az előzetes számítások szerint a kilövés egy kockázatos teszt eredményeit produkálta, annak az esélye, hogy a rakéta végül az Atlanti-óceánban landol 50% volt. Kicsit rizikós volt, de szemmel láthatóan Elon Musknál a pénz nem számít, ha világmegmozgató projektről van szó.

„A képzeletemben lejátszódó jelenetben csak egy hatalmas robbanást láttam az indító padon, majd a földön pattogó Roadster kereket, de nem ez történt!” – nyilatkozta a sikeres indítás után Musk.

 

 

Ezzel a sikeres indítással bebizonyosodott, hogy a Falcon Heavy a világ legerősebb, legterhelhetőbb hordozórakétája. Úgy tervezték, hogy még 64 tonnás rakománnyal is képes legyen alacsony földkörüli pályára állni, na de tudod mennyi 64 tonna? 5 azaz, öt darab londoni emeletes buszt lenne képes az űrbe szállítani a Falcon Heavy, amiből az következik, hogy a Tesla Roadster 1270 kg-os súlya gyerekjáték volt a Falcon számára.

Az új Falcon rakéta durván kétszer erősebb, mint az eddigi csúcstartó a Delta IV Heavy, viszont Musk elmondásai szerint harmad annyiba kerül a gyártása. A cseresznyepiros Tesla Roadster utasa egy űrruhába bújtatott próbababa, a rádióban pedig David Bowie szól végtelen ismétlésen. A Tesla és utasa a tervek szerint elliptikus pályára áll a Nap körül, majd eléri a Marsot.

A Falcon Heavy lényegében három SpaceX Falcon 9 járművek pántos összekapcsolása. És ahogy a SpaceX szokásos gyakorlata, mindhárom rakéta levált és visszaért a földre további landolási kutatások céljából. Két visszaérkező darab az előre megadott helyen landolt, lábaik szinte egyszerre érintették meg a talajt. A harmadik Falcon 9-es célpontot tévesztett és 500 km/h-ás sebességgel a tengerbe csapódott és azonnal megsemmisült. Ekkorra a kis cseresznye Roadster már sikeresen pályára állt, és elkezdte hosszú-hosszú utazását a Mars felé.

Lehetne vitatkozni, hogy szerinted ez eszement pénzszórás és egyszerű figyelemfelkeltés vagy van bármi értelme is, mindenesetre hihetetlen és csodálatos, hogy 2018-ban képes már a technológia egy ekkora tömeget az űrbe juttatni. Úgy tűnik, ismét kezdődni látszik egy kis űrverseny!

Forrás: