A Top Secret Toyota Supra, ami kikezdene egy Veyront is

Frissítve:
2018-09-18, 21:57

Egy egyedileg épített utcai autó, aminek ára (még munkadíjjal együtt is) legfeljebb fele annyi, mint a vele egy teljesítményen lévő szuperautóé, vajon nyújt olyan élményt, mint utóbbi?

Társszerző: Bolgár Krisztián

Igyekszem minél szélesebb körben bemutatni a tuning világának történeteit, kreációit és meghatározó egyéneit, cégeit. Jelen esetben azonban ismét a tuningvilág talán legmeghatározóbb országának alkotásairól kell, hogy beszéljek. Japán a határfeszegető tuning hazája, nincs olyan, amit ők ne próbáltak, vagy próbálnának megcsinálni. Számos cég és garázs építi erre tevékenységét, a precíz és tökéletes kivitelezéseknek köszönhetően pedig képes olyan fejlődést és innovációt felmutatni, amit még senki a világon. Ezek közé a garázsok közé lehet sorolni a Top Secret nevű tuning céget, akik nevéhez fűződik például a 400 km/h-s sebességre képes Toyota Supra.

Toyota Supra tuning

Rekorder, már a 2000-es években a tuningban

A Top Secret gigászi neve a műfajban azonban nem csak az elért eredményeinek köszönhető. Komoly múlttal is rendelkezik a cég, illetve alapítója, Kazuhiko „Smokey” Nagata, aki a JDM tuning világának egyik legmeghatározóbb személyisége. A Top Secretről majd igyekszem egy külön bemutatót csinálni, ahol megismerheted a rejtélyes cég történetét. És hogy mitől rejtélyes? A neve egyben elárulja a cég véleményét is a készülő projektjeikről, hiszen a létező legnagyobb titokban zajlottak fejlesztéseik és tervezéseik, a 2000-es évek közepéig nem is volt olyan magazin (ami nem japán), ami bemutathatott volna egy Top Secret alkotást.

Toyota Supra JZA80 Top Secret pályanap

A mai tuningtrendnek is hibátlanul megfelelne a 18 éves külső, egyedül a fitment téren lehetne mit csiszolni

Viszont 1999-ben, a japán Option magazin lehetőséget kapott, hogy néhány japán szörnyet külföldre, mégpedig Új-Zélandra csábítson, egy zárt, sebességrekorder eseményre. A rendezvény témája pedig a 300km/h-s sebesség elérése volt. Hét darab bestia gyűlt össze a magáncélú versenyen, többek között az 1300 lóerős Veilside Nissan Skyline GT-R, a Ricoh Racing 600 lóerős Toyota Aristo vagy az esemény sztárja, a 700 lóerős Toyota Supra GT-300. A várakozások ellenére viszont nem sikerült a GT-300-nak a 300-as sebességhatár, mivel a verseny végére az egyedi Getrag 6-sebességes váltóból már csak két sebességet lehetett kapcsolni.

Kalandos Supra-út, egészen Norvégiáig

A GT-300 a Top Secret tulajdonát képezte elég sokáig, és természetesen a japán autópályán már sikerült a 300+-os km/h elérése, immáron már működő váltóval. Amikor a Top Secret belevágott a Final Evolution nevű Supra projektjébe évek múltán, akkor megváltak a GT-300-tól, és 18 évre eltűnt az autó a nyilvános szereplés elől. De az internetnek hála ma már semmi sem tud nyomtalanul eltűnni. A Speedhunters újságírója, Brad Lord sikeresen felkutatta az aranyozott izomagyat, és megtudta, hogy 2005 szeptemberében lett exportálva Japánból Norvégiába, a Japan Auto nevű norvég cég számára, akik néhány évig szponzor driftautónak használták a GT-300-at.

Toyota Supra Top Secret Procar árverésen

És így néz ki az autó 18 én múltán. Ezen a fotón nem látszik, de akadnak már harci sebek a Supran, de ettől függetlenül az autó szerkezetileg és műszakilag 100%-os

Egy tragikus tűzesetn miatt a Japan Auto raktára teljesen leégett, de szerencsére a benne található autókat mind ki tudták menteni. Ezután az autó egy hosszú pihenőre ment, csak néhány pályanapra lett elővéve. Pár hónapja azonban újra egy használtautó kereskedés felületére került, a norvég Procar-nál. Elvileg a JZA80-as Suprat még mindig árulják, de számos ok miatt nincs megjelölve vételár, hiszen a következő tulajdonosa egy olyan gyűjtő lesz, akinek a Top Secret név felér annyival, mint egy hétköznapi ember számára a Bugatti márkajelzés.

Final Evolution Supra

A 700 lóerős GT-300 a Top Secret történetében csupán a kezdet volt, hiszen a Suprák fejlesztése még közel sem ért véget akkoriban a chiba-tartománybeli garázsban. Az új cél (2007 környékén) egy négy számjegyű teljesítmény, 400 km/h-s sebesség és a merész számadat ellenére egy kényelmesen autózható, akár városi használatban is közlekedhető Supra volt. Nagata-san és csapata nem volt rest a GT-300 eredményeit kiértékelni és fejleszteni. Alig két év fejlesztés után sikerült létrehozniuk az első Top Secret Final Evolution bodykittet, aminek megújult frontja indokolt volt az aerodinamikai tényezők miatt.

Final Destination Top Secret Supra 1100lóerővel

A Final Destination legfontosabb különbsége a GT-300-hoz mérten a megújult front, néhány kasznielem és a V12-es erőforrás

A GT-300-ban használt 3S-GTE blokk helyett a Top Secret egy jóval drágább, de jobban kiautózható erőforrást választott. A Toyota Centuryból származó 1GZ-FE V12-es blokk két darab HKS 2540-es turbófeltöltőt kapott, és egy teljesen újjáépített rendszert, aminek végeredménye 1100 lóerő volt, ami a literteljesítményt nézve nem is olyan félelmetes, de egy hosszútávon használható, 5500 fordulatszámon jelentkező teljesítménymaximumos erőforrásról lehet beszélni.

A Final Evolution elődje, a GT-300 sem alábecsülhető, hiszen a 700 lóerős változat tette lehetővé Nagata-san számára, hogy megtervezze és kivitelezhesse az 1100 lóerős testvérét. Aki pedig sikeresen megvásárolja az élő legendának számító GT-t, az nem csak hogy egy értékálló műalkotást vásárolt, hanem egy szeletke JDM történelmet, amit maga a JDM tuning császárai hoztak létre, és építettek a két kezükkel. Nem is csoda, hogy 18 év múltán, még mindig hibátlanul üzemel az egyedileg épített driftautó. Mellesleg az elmúlt hetekben került fel az eredeti Final Evolution is egy japán aukciós honlapra. Ma már minden eladó.

Forrás:

További autós hírek

Egy egyszerű balra kanyarodásnak indult, aztán… Beakadt a kormány fogasléc? Megszédült a sofőr? Az autóvezető hirtelen rájött, hogy gyalogos? Várjuk a megfejtéseket kommentben…...

Október 20-án, vasárnap vadgázolás történt az M3-ason, a kisbagi pihenőnél. A gázolónak hatalmas szerencséje volt, hogy ennyivel megúszta!Írt néhány sort az esetről: “Sziasztok!Én...

Olvasónk András küldte nekünk a felvételt. Annyit írt hozzá: Dunaharasztin az 51-esen készült a felvétel tegnap este. Még a lovas nézett rám csúnyán...

Meglepő tartalomra hívta fel a figyelmünket olvasónk. Egy 14 éves kissrác (Matesz), állítása szerint magánterületen készít videókat a YouTube-ra “Tanuljatok velem autót vezetni”...

Nehéz magasabb szintű összhangot elképzelni a forgalomban annál, mint amit a Kerepesi úton az Arána előtt produkált az élet. Kinyílt, vagy nyitva maradhatott...

Kapcsolódó írások

2019-es Toyota Supra tuning elülről
2019. október 18.
A Toyota sportautója máris kedvelt tuningalapnak számít.
McLaren F1 a levegőben
2018. november 30.
A 90-es évek legendája feltöltés nélkül utasította maga mögé a világot, 627 lóerős motorja és pihekönnyű kasztnija lehetővé tette a hihetetlen rekorddöntést!
Toyota RAV4 2019
2018. november 16.
A fejlesztőknek annyira tetszett a végeredmény, hogy a RAV4 városi terepjáróból abszolút el tudnak képzelni egy versenybe illő kivitelt is.
Minden, amit az új Supráról tudni lehet
2017. április 28.
A Toyota 2002-ben állította le a negyedik generációs Supra gyártását. Talán a legjobb és legismertebb típus, amit a márka valaha kínált. Azóta eltelt 15 év és a japán gyártó palettájára a vérszegény szót használnám.