Társszerző: Hajdu Balázs

1. Golden Gate Bridge, San Francisco, Egyesült Államok

Az Egyesült Államok nyugati partjának jól ismert jelképe, San Francisco városának szimbóluma 1280 méter fesztávolsággal rendelkezik, mely ebben a kategóriában a 11. helyre repíti a Golden Gate hidat. A 11. hely talán nem hangzik túl előkelőnek, ám figyelembe véve, hogy a Golden Gate 1937-ben épült, az első tíz helyezett pedig 10-20 évvel ezelőtt, úgy már mindjárt más a dolog megítélése. Az öbölre nyíló kilátás, és a híd ismertsége miatt mindenképpen érdemes meglátogatni.

Golden Gate

2. Tower Bridge, London, Anglia

1886-tól 1894-ig épült, London egyik szimbóluma. Egyszerre csapóhíd és függőhíd, illetve a kettő kombinációja, mely a Temze folyó felett húzódik. A Londoni Tower közvetlen közelében található, erről is kapta a nevét. A torony, illetve a híd is nem csak London vagy Anglia, hanem Európa, sőt a világ leglátogatottabb helyei közé tartozik.

Tower Bridge

3. Sydney Harbour Bridge, Sydney, Ausztrália

A Sydney-öböl felett átívelő acélhídról van szó. A hídon autóút, vasúti pálya, kerékpárút és gyalogút is található, mely az Északi Part és a városi üzleti központja közti forgalom haladását biztosítja. A hídról a kilátás az öböllel és a Sydney Operaházzal a város jól ismert és csodálatos látképét jelentik. Sydney és Ausztrália jelképe. A helyi lakosok “ruhafogasnak” becézik a hidat, az íves kialakítása miatt.

Sydney Harbour Bridge

4. Brooklyn Bridge, New York, Egyesült Államok

Építését 1883-ban fejezték be, ezzel a Brooklyn Híd az Egyesült Államok egyik legrégibb függőhídja. Főfesztávolsága 486 méter, ami 1903-as átadásától kezdve a világ leghosszabb függőhídjává tette. New York ikonikus helyszíne, mai napig a város egyik legfontosabb turistalátványossága. Az ide látogatók a nap bármely szakában átsétálhatnak az 1825 méter hosszú hídon, miközben Manhattan látképéről készíthetnek örök élményt nyújtó fényképeket.

Brooklyn Bridge

5. Ponte Vecchio, Firenze, Olaszország

Az “öreg híd” egy középkori ívelt híd, mely ismert a köré épített üzletekről, melyeknek komoly hagyománya van arrafelé. Ez az egyetlen híd Olaszországban, mely túlélte a II. világháborút is. Az üzletek régebben hentesek tulajdonában voltak, ma már viszont főként szuvenír ajándékokat árusítanak bennük. A híd természetesen Firenze egyik leghíresebb látványossága.

Ponte Vecchio

6. Rialto Bridge, Velence, Olaszország

A Grande Canale fölött húzódó négy híd közül ez a legrégibb. Építését 1591-ben fejezték be, helyén egykor egy fahíd állt, mely 1524-ben összeomlott. Velence egyik szimbóluma, állandóan tele van izgatott turistákkal.

Rialto Bridge

7. Millau Viaduct, Millau, Franciaország

A maga 343 méteres magasságával a világ legmagasabb hídjának számít. A 2004-ben átadott, négysávos híd a Tarna folyó völgye fölött húzódik, Franciaország déli részén, Millau közelében. A hídnak hét pillére van, mindegyik különböző magasságot ér el. A második legmagasabb a maga 244,96 méterével, mely az Eiffel Toronynál is magasabb szerkezet.

Millau Viaduct

8. Károly-híd, Prága, Csehország

A Vltava folyó felett húzódó világhírű gótikus kőhíd építése 1357-ben kezdődött, és csak a 15. század elején fejeződött be. Ez volt az egyetlen módja a Vltava folyón való átkelésnek, a Károly-híd jelentette a legfontosabb kapcsolatot az Óváros, és a vár között. Prága egyik leglátogatottabb helyszíne, a körülötte lévő terület állandóan tele van különböző árusokkal, festőművészekkel, kereskedőkkel – sőt, akár zsebtolvajokkal is, úgyhogy csak óvatosan!

Károly-híd

9. Akashi Kaikyō Bridge, Japán

A híres Akashi Kaikyō Híd főfesztávolsága 1991 méter. Átadására 1998-ban került sor, Kobe városát köti össze az Awaji szigeten lévő Iwayaval. A világ negyedik legmagasabb hídja, és az egyik leghosszabb függőhíd.

Akashi Kaikyō Bridge

10. Great Belt Bridge, Dánia

A Nagy Öv névre hallgató hidat 1998-ban adták át, két dán szigetet, Zealandot és Funent köti össze. Teljes hossza 6790 méter, legmagasabb pontja 254 méteren található, ezzel a világ harmadik leghosszabb függőhídja, és a világ nyolcadik legmagasabb hídja.

Great Belt Bridge

Forrás: