2018. január 22. | 16:17

Új alkatrész gyár megnyitását jelentette be a McLaren, amitől ez izgalmas, hogy ebben a gyárban kizárólag karbon alkatrészeket készítenek majd.

Társszerző: Rupa Adrienn

Grandiózus ünnepséget tartott a McLaren Sheffieldben az új karbon alkatrészeket gyártó üzem tiszteletére. A Carbon Composites Technology Center megnyitóján egy rövid köszöntés után természetesen sztárvendégként szerepelt a McLaren Senna, valamint a legendás versenyző emlékére a Forma 1-es McLaren MP 4/5 versenyautó is, amivel Ayrton Senna hat győzelmet ért el egyetlen éven belül 1989-ben.
Új alkatrész gyár megnyitását jelentette be a McLaren: amitől ez izgalmas, hogy ebben a gyárban kizárólag karbon alkatrészeket készítenek majd

A Sheffield-i üzem alkalmazásában már 40 alkalmazott dolgozik, de helyileg még a Sheffieldi Egyetem Advanced Manufacturing Research Központjában igyekeznek elérni, hogy az együléses autókban használt karbon technológia átültethető legyen a McLaren utcai sportautóiba is. Amikor a Carbon Composites Technology Center teljesen működőképessé válik, 200 alkalmazottal fognak dolgozni. A McLaren elkezdi saját könnyű szerkezetes autóinak fejlesztését a szénszálas technológia és a hibrid rendszerek bevezetésének segítségével. Az üzem 7000 négyzetméteres területen fekszik majd, és körülbelül 50 millió fontos, vagyis kicsivel kevesebb, mint 17 milliárd forintos befektetés árán létesül meg. A McLaren 1981-ben vezette be először a karbonszálas technológia használatát Forma-1-es autóik fejlesztése során, így már tetemes mennyiségű tapasztalattal indulnak neki az új terveknek.
Mike Flewitt, a McLaren Automotive elnök-vezérigazgatója az üzem megnyitóján

Mike Flewitt, a McLaren Automotive elnök-vezérigazgatója hangot is adott beszédében a sok évre visszanyúló tapasztalatoknak:
"1981-ben a McLaren volt az első cég, amely felismerte a szénszál kivételes tulajdonságait, ezért kifejlesztettük ezt rendkívüli technikai anyagot, ami szíve lehet minden McLaren által gyártott utcai vagy versenyautónak.”
A McLaren legutóbbi csúcsmodellje és a megnyitó ünnepség díszvendége, a Senna, gyönyörködtetően agresszív, méltón tükrözi az egykori versenyző temperamentumát. A 4.0 literes ikerturbós V8-as motor 800 lóerős teljesítményre képes, amely irányításában egy hétfokozatú, kettős-tengelykapcsolású automata váltó segít. A 720S padlólemezére épített Senna annyi szénszálas könnyítést kapott, hogy elérték az 1198 kg-os üres tömeget. Ezzel az F1 óta kiadott legkönnyebb modell, végsebessége több mint 320 km/h. A Sennából mindössze 500 db készült, és el is kelt rövid időn belül. Remek előfutára az új üzemből érkező modelleknek! Forrás: