Alkatrész gyárat nyit Angliában a McLaren

Frissítve:
2018-09-18, 21:57

Új alkatrész gyár megnyitását jelentette be a McLaren, amitől ez izgalmas, hogy ebben a gyárban kizárólag karbon alkatrészeket készítenek majd.

Társszerző: Rupa Adrienn

Grandiózus ünnepséget tartott a McLaren Sheffieldben az új karbon alkatrészeket gyártó üzem tiszteletére. A Carbon Composites Technology Center megnyitóján egy rövid köszöntés után természetesen sztárvendégként szerepelt a McLaren Senna, valamint a legendás versenyző emlékére a Forma 1-es McLaren MP 4/5 versenyautó is, amivel Ayrton Senna hat győzelmet ért el egyetlen éven belül 1989-ben.

Mclaren Senna, Mclaren-Honda MP 4/5 szuper autó és Forma 1-es autó

Új alkatrész gyár megnyitását jelentette be a McLaren: amitől ez izgalmas, hogy ebben a gyárban kizárólag karbon alkatrészeket készítenek majd

A Sheffield-i üzem alkalmazásában már 40 alkalmazott dolgozik, de helyileg még a Sheffieldi Egyetem Advanced Manufacturing Research Központjában igyekeznek elérni, hogy az együléses autókban használt karbon technológia átültethető legyen a McLaren utcai sportautóiba is. Amikor a Carbon Composites Technology Center teljesen működőképessé válik, 200 alkalmazottal fognak dolgozni. A McLaren elkezdi saját könnyű szerkezetes autóinak fejlesztését a szénszálas technológia és a hibrid rendszerek bevezetésének segítségével.

Az üzem 7000 négyzetméteres területen fekszik majd, és körülbelül 50 millió fontos, vagyis kicsivel kevesebb, mint 17 milliárd forintos befektetés árán létesül meg. A McLaren 1981-ben vezette be először a karbonszálas technológia használatát Forma-1-es autóik fejlesztése során, így már tetemes mennyiségű tapasztalattal indulnak neki az új terveknek.

McLaren Carbon Composites Technology Center, karbon technológia, alkatrész fejlesztés

Mike Flewitt, a McLaren Automotive elnök-vezérigazgatója az üzem megnyitóján

Mike Flewitt, a McLaren Automotive elnök-vezérigazgatója hangot is adott beszédében a sok évre visszanyúló tapasztalatoknak:

"1981-ben a McLaren volt az első cég, amely felismerte a szénszál kivételes tulajdonságait, ezért kifejlesztettük ezt rendkívüli technikai anyagot, ami szíve lehet minden McLaren által gyártott utcai vagy versenyautónak.”

A McLaren legutóbbi csúcsmodellje és a megnyitó ünnepség díszvendége, a Senna, gyönyörködtetően agresszív, méltón tükrözi az egykori versenyző temperamentumát. A 4.0 literes ikerturbós V8-as motor 800 lóerős teljesítményre képes, amely irányításában egy hétfokozatú, kettős-tengelykapcsolású automata váltó segít.

A 720S padlólemezére épített Senna annyi szénszálas könnyítést kapott, hogy elérték az 1198 kg-os üres tömeget. Ezzel az F1 óta kiadott legkönnyebb modell, végsebessége több mint 320 km/h. A Sennából mindössze 500 db készült, és el is kelt rövid időn belül. Remek előfutára az új üzemből érkező modelleknek!

Forrás:

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

Árverésre bocsátják Ayrton Senna McLarenjét
2018. február 03.
Az a Senna által vezetett MP4-8 kerül “kalapács alá”, amellyel utoljára nyert a brazil legenda Monacói Nagydíjat.
McLaren Senna GTR, elölről fotózva
2018. november 07.
A McLaren Senna GTR tanulmányt a Genfi Autószalonon mutatták be, most pedig néhány technikai adatot is napvilágra hozott a wokingi gyártó.

További hírek