2018. február 09. | 21:11

Az új Focus bemutatójára eredetileg a Genfi Autószalon alkalmával került volna sor, ám e helyett egy különálló eseményen hull le róla lepel.

Az új generációs Ford Focus egy csak erre a célra szervezett eseményen mutatkozik be a Genfi Autószalon helyett az európai közönség előtt áprilisban, állítja az Automotive New Europe.

A Ford továbbra is Németországban gyártja majd a Focus európai változatát, ám az amerikai modell gyártása legkésőbb 2019 végére Kínába költözik. Ezzel együtt a michigani Ford gyárban, ahol az autók jelenleg készülnek, 2018 közepére leállítják a munkát.

Mindez azt jelenti, hogy körülbelül egy éven keresztül nem Amerikában gyártják majd a Focust, ami a Ford szerint akár 1 milliárd dollár megtakarítást is jelenthet a cég számára. Ezt a tényt, illetve az Amerikában tomboló crossover őrületet figyelembe véve érthető lépésnek tűnik, hogy a Ford az új Focust Amerika helyett Európában mutatja be.
A 2012-ben piacra dobott jelenlegi Ford Focus kissé elavultnak tűnik annak fényében, hogy a riválisok mindegyikét – beleértve a Honda Civic-et, Chevrolet Cruze-t és a Kia Fortét - a közelmúltban átszabták. Hovatovább, a Focus eladási mutatói folyamatosan romlottak 2012 óta. A becslések szerint 2018 lesz a legrosszabb év ebben a tekintetben.

Az új Focus igényesebb lesz, és jobban elkülöníthető lesz a többi modelltől. Mindezek következtében az ára is felszökik, és várhatóan kevesebb darabot is fognak belőle eladni. Európában és Észak-Amerikában is ugyanaz a kínálat lesz majd elérhető; egy elegáns Vignale verzió, egy sportos ST-Line, egy performance ST, egy crossover-szerű Active, és egy családi autó változat.

A motorkínálattal kapcsolatban a Ford eddig nem árult el semmit. Azt viszont tudni lehet, hogy sok pénzt fektettek az elektromos hajtóegységekbe, remélhetőleg visszatér egy hosszabb hatótávolsággal működő Focus Electric, esetleg egy hibrid változat kíséretében.

Az érkező Focus valószínűleg nagyobb lesz, ezáltal növekszik az utastér és a csomagtartó mérete is. Eddig csak álcázott tesztmodelleket kaptak lencsevégre, melyeket forró és havas körülmények között is kipróbáltak. A hivatalos bemutatóra áprilisig várni kell.

Forrás: Motor Trend