Az Audi és az Airbus támogatást kap a német kormánytól a repülő taxik fejlesztésére

Frissítve:
2018-09-18, 21:59

Angela Merkel kancellár engedélyezi a tesztelést Ingolstadtban.

Pop.Up Next névre hallgat az Italdesign, az Audi és az Airbus együttműködésének eredménye, amely egy teljesen elektromos, nulla károsanyag-kibocsátású moduláris rendszer. A hozzáértők szerint az ehhez hasonló járművek elterjedésével meg lehetne oldani a nagyvárosi dugók által okozott problémát.

Az Audi és az Airbus repülő taxi koncepcióját a németországi Ingolstadtban fogják tesztelni, miután Angela Merkel német kancellár aláírásával jóváhagyta. A koncepció, amelyet a Genfi Autószalonon mutattak be, egy olyan ultrakönnyű fülke, amely csatlakoztatható egy négykerekű egységhez, illetve a tetejéhez egy kvadrokopter is, vagyis a jármű az úton, a négy kerekén is tud közlekedni, de repülésre is alkalmas, a felszálláshoz pedig nincs szüksége különösen nagy helyhez.

A meghajtása teljesen elektromos, a kabinban pedig semmi sincs, ami kormányra hasonlítana, ez azért van, mert a koncepció teljesen önvezető. Ezeknek a járműveknek az esetében rengeteg biztonsági kérdés merül fel, de így talán kevesebb balesetre lehet számítani.

Merkel támogatása lehetővé teszi majd a projekt számára, hogy ne csak az úton tudják tesztelni a többfunkciós járművet, hanem az égre is merészkedhetnek vele. A kancellár szerint ez a megoldás segítene megoldani Németország növekvő városi közlekedési problémáit, valamint fejlesztené a technológiai iparágat.

Az Audi, az Airbus és az Italdesign közös fejlesztésű járműve

"A repülő taxi már nem csak vízió, hamarosan a közlekedés új dimenzióját nyithatja meg. Hatalmas lehetőséget kínálva a vállalatoknak és a fiatal vállalkozásoknak, amelyek már nagy erővel és sikeresen fejlesztik ezt a technológiát " - mondta Andreas Scheuer német közlekedési miniszter a Bloombergnek.

A repülő taxis koncepciók egyre népszerűbbek lettek a tech-vállalatok körében, többek közt azért, mert képes háztól házig szállítani az utasokat út, vagy felszállópálya nélkül.

Az Uber is fejleszti saját repülő taxiját, melyet már 2020-tól használna is. A Lilium, egy német start-up cég, amely elektromos repülő taxi fejlesztéssel foglalkozik, az első jármű tervezésével Frank Stephensont, a neves autóipari tervezőt bízták meg. A tervek szerint 2025-re készül el.

Forrás:

Kapcsolódó írások

Heti autós képgyűjtemény
2017. február 09.
Blogunkon új, könnyed heti rovat indul szórakoztató és informatív képekkel, kötetlen témákban. Érdekességek, humor, motorsport, fotográfia, egyszóval bármi, ami autó.
Autós képgyűjtemény 2.
2017. február 13.
Gyors válogatás az autós világból, vegyes témákban
VW Up! méretű elektromos autóval villant az Audi
2017. június 02.
Az németek 2021-re tervezik az önvezető, e-Tron rendszerrel ellátott kisautójuk piacra dobását. Vajon ez lesz a valaha készült legkisebb Audi?
V8 helyett V6: itt az új Audi RS4 Avant
2017. szeptember 12.
Egy valamit hiányolhatunk az új Audi RS4 Avantból, a V8-at. Csökkent a köbcenti, megfogyatkoztak a hengerek, viszont még így is 170 Nm-el erősebb elődjénél