Pop.Up Next névre hallgat az Italdesign, az Audi és az Airbus együttműködésének eredménye, amely egy teljesen elektromos, nulla károsanyag-kibocsátású moduláris rendszer. A hozzáértők szerint az ehhez hasonló járművek elterjedésével meg lehetne oldani a nagyvárosi dugók által okozott problémát.

Az Audi és az Airbus repülő taxi koncepcióját a németországi Ingolstadtban fogják tesztelni, miután Angela Merkel német kancellár aláírásával jóváhagyta. A koncepció, amelyet a Genfi Autószalonon mutattak be, egy olyan ultrakönnyű fülke, amely csatlakoztatható egy négykerekű egységhez, illetve a tetejéhez egy kvadrokopter is, vagyis a jármű az úton, a négy kerekén is tud közlekedni, de repülésre is alkalmas, a felszálláshoz pedig nincs szüksége különösen nagy helyhez.

A meghajtása teljesen elektromos, a kabinban pedig semmi sincs, ami kormányra hasonlítana, ez azért van, mert a koncepció teljesen önvezető. Ezeknek a járműveknek az esetében rengeteg biztonsági kérdés merül fel, de így talán kevesebb balesetre lehet számítani.

Merkel támogatása lehetővé teszi majd a projekt számára, hogy ne csak az úton tudják tesztelni a többfunkciós járművet, hanem az égre is merészkedhetnek vele. A kancellár szerint ez a megoldás segítene megoldani Németország növekvő városi közlekedési problémáit, valamint fejlesztené a technológiai iparágat.

Az Audi, az Airbus és az Italdesign közös fejlesztésű járműve

"A repülő taxi már nem csak vízió, hamarosan a közlekedés új dimenzióját nyithatja meg. Hatalmas lehetőséget kínálva a vállalatoknak és a fiatal vállalkozásoknak, amelyek már nagy erővel és sikeresen fejlesztik ezt a technológiát " - mondta Andreas Scheuer német közlekedési miniszter a Bloombergnek.

A repülő taxis koncepciók egyre népszerűbbek lettek a tech-vállalatok körében, többek közt azért, mert képes háztól házig szállítani az utasokat út, vagy felszállópálya nélkül.

Az Uber is fejleszti saját repülő taxiját, melyet már 2020-tól használna is. A Lilium, egy német start-up cég, amely elektromos repülő taxi fejlesztéssel foglalkozik, az első jármű tervezésével Frank Stephensont, a neves autóipari tervezőt bízták meg. A tervek szerint 2025-re készül el.

Forrás: