Az autósport tripla koronája

Frissítve:
2018-09-18, 21:56

Le Mans 24, Indy 500, Monaco GP. Ha valaki mindhárom versenyen megszerzi az első helyet, hát nagyon kevesen vannak…

A „Triple Crown of Motorsport” egy nem hivatalos díj, mely azt hivatott jelezni, hogy egy autóversenyző a pályafutása során megnyerte a Le Mans 24 órás versenyt, az Indy 500-as futamot és a Formula-1-es Monaco Nagydíjat. Nos nem kell nagy képzelőerő ahhoz, hogy ez bizony nem sok embernek sikerült. De egészen konkréten egyetlen embernek igen, őt úgy hívják, hogy: Graham Hill.

Graham Hill igazi legenda, többszörös F1 bajnok

Graham Hill igazi legenda

1950 és 1960 között a Monaco GP és az Indy 500 egy kalap alá tartozott ez volt a FIA World Championship of Drivers (aztán átnevezték később Forma-1-re). Az Indy 500 az 1961-ben kiszállt a sorozatból, ezzel jelentősen megnehezítették azon pilóták dolgát, akik mindkét versenyen szerettek volna indulni. 1987-ben pedig a két versenyt gyakorlatilag egymásra szervezték, ugyanarra a napra, vagy néhány nap eltéréssel, így ez szinte lehetetlen vállalkozásnak tűnt.

A „Triple Crown” így ma már úgy lehetséges, hogy egyik sorozatból valakit elengednek, hogy versenyezzen a másikban, mint 2017-ben Fernando Alonso-t, akit csapata, a McLaren Honda engedett el a tengerentúlra. Ez azonban tényleg kivételes eset a mai sportvilágban, ugyanis a szponzorok és a csapatérdekek nem biztos, hogy ezt megkívánnák.

A Le Mans 24 órás verseny jellemzően júniusban kerül megrendezésre, így az nem szokott útban lenni, a jelenlegi F1-es mezőnyből is vesznek részt pilóták a világ egyik legrégebbi autóversenyén (1923-ban volt az első). Így nyert Nico Hulkenberg 24 órás versenyt 2015-ben.

Le Mans 24 órás verseny túraautókkal

Le Mans 24 órás verseny

A felkészülést jelentősen nehezíti az is, hogy egész más kategóriákról és autókról van szó, így aki egyikből átül a másik autóba, nem árt alaposan tanulmányozni és edzéseket végezni vele. Nem mellesleg hirtelen új csapatban, új emberekkel kell együtt dolgozni, ami szintén nem mindig megy zökkenőmentesen, ráadásul ugye itt a győzelemért megy a csata, nem csupán pontokért.

Graham Hill egyedüliként a Földön tudta megnyerni mindhárom versenyt. A jelenleg aktívak közül Juan Pablo Montoya rendelkezik Indy 500 és Monaco GP győzelemmel, neki még van lehetősége megnyerni a Le Mans 24 órás versenyt. Én személy szerint szívből kívánom, hogy sikerüljön neki ez a csodálatos bravúr. Meg kell említeni A. J. Foyt, Bruce McLaren és Jochen Rindt, legendás versenyzők neveit, akiknek egy győzelem hiányzott az elképesztő bravúrhoz.

Juan Pablo Montoya zseniális versenyző csak az F1 vb-cím hiányzik neki

Juan Pablo Montoya zseniális versenyző

A mai F1-es mezőnyből nagy kérdés, hogy kik azok a versenyzők, akik akár a széria közben vagy utána más kategóriák kipróbálására adják a fejüket. Korábban ez gyakoribb jelenség volt, most nagy kérdés, hogy kik mernek majd kalandozni.

Fotók:

További autós hírek

Lassan tele a város civil járörökkel, mindenütt kamerák, folyamatosan indulnak dashcam alapján is az eljárások hivatalból, valamint sorra történnek az…

Mindannyian találkoztunk már ilyen autóssal, aki egyszerűen nem bírja, ha valaki mellé ér, és ezért gyorsítani kezd – írja vezess.…

A Debreceni Járási Ügyészség halálos közúti baleset gondtalan okozásának vétsége miatt emelt vádat azzal a férfival szemben, aki Polgáron ütközött…

Nincs mese. Autósként rossz végén állunk annak a bizonyosnak abban az értelemben, hogy nem az autós forgalom érdekében történnek fejlesztések,…

Amikor a körforgalomban Vin Dieselnek képzeled magad, de a közönség nem értékeli a produkciódat – írta legújabb pofátlan(TAN)ító videójához a…

Kapcsolódó írások

Hétvégi versenyek: Szoros F1-es befutó, helycsere a Moto GP összetettben
2017. augusztus 28.
A Forma-1-es Belga Nagydíj kiélezett csatát hozott Vettel és Hamilton között. A Moto GP Silverstone-ban megrendezett futama után helycsere történt az összetettben.
McLaren F1 a levegőben
2018. november 30.
A 90-es évek legendája feltöltés nélkül utasította maga mögé a világot, 627 lóerős motorja és pihekönnyű kasztnija lehetővé tette a hihetetlen rekorddöntést!
Alonso
2020. január 21.
Vajon ezzel együtt kizárt az F1-es visszatérés lehetősége is?
Mi lesz a Renault motoros csapatokkal?
2018. február 12.
A francia gyártó elismeri, hogy nagy kihívásokkal kell szembenézniük a mostani szezonban. A nyomást pedig fokozza, hogy most már a McLaren is az ügyfeleik között van és nem akarnak sereghajtók lenni.