A svédek örülhettek a 2018-as Genfi Autószalon megnyitójának is tekinthető Car of the Year eredményhirdetésén. A Volvo XC40 diadalmaskodott az Év Autója versenyében, ami számomra nem volt különösebben meglepő, hiszen a 2017 szeptemberében bemutatott formás mini-SUV túlnyomórészt pozitív kritikákat kapott az eddigi tesztek során. Úgy tűnik, hogy kínai Geely tulajdonában lévő északi márka egész jól elkapta a fonalat, hiszen az elmúlt hónapokban az XC40 a What Car? év autója díját is bezsebelte, sőt a UK Car-nál az XC60 végzett az élen.

Volvo XC40 - 2018-as Év Autó díj nyertese

Volvo XC40 - 2018-as Év Autó díj nyertese

 

Szinte mindenki dicsérte az első, háromhengeres motorral is kérhető Volvo megjelenését, mely a kulcsmomentum lehet egy autó megvásárlásánál. A vezethetőség és a komfort, amik szintén optimális jelzőket kaptak a mustrák során. Az Audi Q3 és a Land Rover Discovery Sport is felkötheti a gatyáját.

Kia Stinger

Kia Stinger

 

Az Év Autója díjat szegmenstől és a piacon elfoglalt helyektől függetlenül osztják ki minden évben, 2017-ben a Peugeot 3008 győzedelmeskedett. A nevezni vágyó típust Európában kell fogalmazzák és több mint 5 000 feletti eladással kell tervezzen a gyártó. Ezért sem számít tehát, hogy sportautó, luxus szedán, hibrid vagy SUV áll éppen versenybe.

Az Év Autója

60 szakújságíró Európa 23 országából értékelte a jelölteket. A Volvo XC40 325 pontot zsebelt be, mely tetemes előnynek számít, hiszen a SEAT Ibiza 242, a BMW 5-ös sorozata pedig 226 ponttal zárt. Szerkesztőségünk számára a Kia Stinger számított a legesélyesebbnek, amely az egyetlen nem európai autó volt a sorban, de csak a negyedik helyet szerezte meg, az ötödiken a Citroën C3 Aircross, utána az Audi A8 végzett, az Alfa Romeo Stelvio 163 ponttal zárta a sort.

Érett már a Volvo győzelme, hiszen 1983-ban a 760-as harmadik lett, 2013-ban a V40 szintén harmadik, majd 2016-ban az XC90 második, gratulálunk tehát a várva várt sikernek! A díjátadót Facebook oldalunkon élőben is közvetítettük, tekintsd meg ott is!