A Mercedessel kötött együttműködésnek köszönhetően a DB11 az első Aston Martin, amiben Mercedes-AMG motor fog dolgozni, és átáll az Aston Martin a V12-es motorokról a V8-asokra.


A teszt-DB11, egyelőre még a prototípusoknak kijáró fóliázással (Forrás: autocar.co.uk)

Az új erőforrás a hírek szerint valamivel gyengébb, mint az eredeti Aston Martin motor, de amikor 5-600 lóerőkről beszélünk, akkor nem az a 75 lőerő különbség fog dönteni, sokkal inkább a karakterisztika. Ugyanis míg az eredeti Aston Martin motor V12-es motor 600 lóerőt tudott, a duplaturbós V8-as Mercedes-AMG „csak” 525 lóerőt.

Emellett még az egyelőre tesztelés alatt álló, de 2018-ban bemutatásra kerülő Aston Martin Vantage-be is a 4.0 literes duplaturbós V8-as Mercedes-AMG motor fog kerülni.

Az Aston Martin DB11 jövője

Az új DB11-gyel kívánja az Aston Martin felpörgetni az eladásokat, mert az együttműködésnek köszönhetően csökkent a fejlesztési- és gyártási költsége az autónak.


Amikor a klasszikus angol formatervezés találkozik a német mérnökökkel, kérdés, hogy mi sül ki belőle (Forrás: autocar.co.uk)

A 2016-os Genfi Autószalonon történt bemutató után a DB11-ből 1400 példányt rendeltek rögtön pár nap alatt, ami tekintve a 204 900 €-s árát, ami átszámítva körülbelül 63,5 millió forint, egyáltalán nem kis mennyiség.

Az új motorblokkal lehet, hogy valamivel gyengébb lesz az új DB11, viszont az autó önsúlya is csökkenni fog 1770 kg-ról, de hogy pontosan mennyire, arról csak később fogunk pontos adatokat tudni.

Az új DB11-nek várhatóan ez alatt lesz az ára, de hogy még mennyivel, arról nem tudni, viszont az új V8-as motorral a Bentley Continental GT ellenfelének szánják, már ami az ár/érték tekintetében való harcot jelenti, hiszen az Aston Martin sokkal sportosabb, mint a 2300 kg-os Bentley Continental GT.

Az Aston Martinnál abban reménykednek, hogy a népszerűbb AMG motorokkal sikerül újra hozni a 2000-es évek közepi eladási statisztikákat, amikor is a cég a csúcson volt, az évi 7000 eladott autóval. Jelenleg éves szinten 4000 darab autót ad el az Aston Martin, és ennek is a nagyobb részét az elérhetőbb Vantage adja.


Bár nagy az érdeklődés az új DB11-re, de elég sokan vannak, akik már csak a hangja miatt is jobban ragaszkodnak majd a régi V12-es motorhoz (Forrás: autocar.co.uk)

Hogy mégis, a régi motorral mire volt képes a DB11, itt egy remek videó, amiben összemérik az eredeti motorral a DB11-et, és a Mercedes-AMG s63 Coupét egy gyorsulási versenyen.

Forrás:

Ajánlott cikkek: