Egy Forddal szebb az élet – INTERJÚ

Frissítve:
2018-09-18, 21:58

Györke Orsolya a Ford magyarországi PR igazgatója látott minket vendégül és többek között megtudhattuk, hogy milyen újdonságokkal készül idén a piacvezető, illetve az elektromos programról is szó esett.

Mit kell tudni a Ford Magyarország tevékenységéről?

Györke Orsolya: A Ford Közép-és Kelet-Európai Értékesítő Kft. Magyarország és országunktól keletre 25 ország felügyeletét végzi. A sales csapat a márkakereskedőkért felelős, melyből 43 van jelenleg országszerte, tőlünk keletre eső országokban nincs önállóan Ford iroda, hanem helyi importőrökön keresztül zajlik az értékesítés, ők viszonteladók, de az irányítást mi végezzük. A Ford of Europe majd 500 főt foglalkoztat Szentendrén, ahonnan az európai piacokra számos funkciót látnak el a magyar kollegák.

Györke Orsolya

Györke Orsolya a Ford magyarországi PR menedzsere

A Ford nagyon széles termékpalettával rendelkezik, melyek azok a modellek, amik az igazi húzóerőt jelentik a márkának?

Györke Orsolya: A Ford Magyarországon 8 éve piacvezető, ezt elsősorban a haszongépjárműveknek köszönheti. A Ford Transit évek óta vezeti a kategóriáját, de a pickup-szegmensben a Ranger is abszolút első, az új eladott pickupok 30%-a Ford Ranger. A Ford Mustang is piacvezető, egy igazi legenda és ár-érték arányban nagyon jó sportautó. A Ford Mondeo és a Focus a flotta szegmensben nagyon erős a megbízhatóságuknak is köszönhetően. Az SUV-kategóriában a Kuga itthon nagyon kedvelt, de az Edge, a Ford prémium SUV-je is szép eredményeket ér el.

Ford Ranger

A Ford Ranger piacvezető a szegmensben

Elektromos és hibrid autók tekintetében mi várható a Fordtól a jövőben?

Györke Orsolya: Jelen pillanatban a Ford nem kínál elektromos autót, a cég 2020-ra vár egy nagyobb áttörést az elektromos és hibrid autók piacán. A Ford 11 milliárd dollárt fektet be az elektromos és hibrid programba a következő 3 évben, amelyben az infrastruktúra fejlesztése is benne van. A nagyvárosokban a környezetterhelés nagyban köszönhető a régi dízel áruszállító és haszongépjárműveknek.

A Ford ebben a szegmensben egyértelműen piacvezető Európában, logikus tehát, hogy a kisáruszállítók terén tervezzük az első hibrid modellek bevezetését, ezáltal a károsanyag kibocsájtás jelentősen kisebb lesz. A Ford Transitból Customból 2019-ben érkezik az első hibrid, majd 2020-ra ezt követik az elektromos vagy hibrid személyautók lesz egy teljesen elektromos SUV és a Ford Mustangból is lesz hibrid.

Ford Mustang

Hamarosan érkezik a hibrid Ford Mustang

Milyen rangos díjakat tudott nyerni a Ford a közelmúltban?

Györke Orsolya: A Ford legendás 1 literes Ecoboost motorja 2012 óta folyamatosan nyeri el az Év Motorja-címet. A motor sikerességének és kedveltségének másik ennél is fontosabb mutatója azonban, hogy 2012-es bevezetése óta több mint 18 millió darabot rendeltek meg belőle ügyfeleink világszerte.  A jövőre vonatkozóan pedig idén jön a teljesen új Ford Focus amitől nagyon sokat vár a Ford.

2018 az új modellek éve a Fordnál, februárban debütált az Ecosport, most volt az új Ford Mustang bemutatója, jön a Ford Fiesta ST, ami 200 lóerős lesz és a Fiesta Active nevű crossover. Haszonjárművek terén áprilisban mutattuk be a az új Transit Custom-ot és idén megújul a legkisebb Transit Courrier, az egyel nagyobb Transit Connect is. Mindhárom Transit haszonjárműnek érkezik idén a személyszállító változata is Tourneo néven.

Hogyan teljesít a Ford jelenleg az autósportban?

Györke Orsolya: A Ford jelenleg a WRC sorozatban szerepel, de nem gyári csapattal, hanem az M-SPORT csapattal együttműködve. Jelenleg az ötszörös bajnok Sebastien Ogier Ford Fiestával versenyez. A Ford a WEC bajnokságban indul gyári csapattal, a legújabb Ford GT-vel. Nagyon jó terep a fejlesztésekre a hosszú távú bajnokság, amelyben nagy múltja van a Fordnak, elég csupán a legendás 50 évvel ezelőtti Le Mans-i győzelemre gondolni, melyet az új GT 2016-ban az 50. éves évfordulón meg tudott ismételni az új GTvel.

Ford GT WEC

A Ford GT szárnyal a WEC-ben

Kik a Ford Magyarország márkanagykövetei?

Györke Orsolya: Kiss Gergely háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó a Ford Mustang nagykövete. Gergő egy hiteles, pozitív és celeb sallangoktól mentes személyiség, nem mellesleg a Mustang igazi szerelem számára. A másik nagykövetünk Dobó Kata, ő most egy Ford EcoSport tulajdonosa. Kata aktív személyiség, sok forgatásra és rendezvényre jár, így gyakran lehet látni az autóval.

Az interjút készítette: Porkoláb Bence

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

Mustang Boss 429
2018. november 07.
Egy vadonatúj Mustangnál már csak egy régebbi típus lehet vonzóbb, átalakítva meg aztán pláne! A Classic Recreations ezúttal a Mustang Boss 429-es típushoz nyúlt hozzá, melyből több példány is várható.
Ford Mach-E tanulmányrajz hátulról
2018. december 05.
A Ford korábban már meglobogtatta, hogy visszatér a Mach 1 név, és egy elektromos járgány kapja majd azt

További hírek