Egy majdnem szűz olasz csődör: Lamborghini VT 6.0 SE

Közzétéve:
2018-04-19, 15:56

Mindig fura érzés látni egy csaknem 20 éves, 550 lóerős, 320 kilométer/órás sebességre képes sportkocsit szinte szűzen. Persze meg is kérik az árát!

A Lamborghini Diablo eleve különleges sportautó, hiszen csak nagyjából 2900 darabot gyártottak belőle, ám ha valaki ezen belül is ritkaságot akar, akkor a Diablo VT 6.0 SE láttán biztosan kinyitja majd a pénztárcáját. Mondjuk ennek akkor van csak értelme, ha az illető milliárdos, ugyanis az ebből készült 42 példány egyik legfrissebb darabjáért most 100 millió forintot kértek a Sotheby’s aukcióján.

Lamborghini Diablo VT 6.0 SE árverésen
A Lamborghini Diablo egyik utolsóként gyártott példánya a VT 6.0 SE

A Diablót 2001-ig gyártották, és mielőtt végleg megszűnt volna, piacra dobták a Diablo VT 6.0 Special Edition-t (SE), amit minden porcikájában igyekeztek jobbá tenni, mint a korábbi verziók. Ez a modell már a fényezéséről is könnyen felismerhető, ugyanis mindössze két változatban, Oro Elios (barna) és Marrone Eklipis (arany) színekben gyártották, ami remekül kifejezi egy korszak lezárását.

Lamborghini Diablo 2001-ből

A mérnökök ekkor már tisztában voltak azzal, hogy a Diablót nyugdíjazzák, és igyekeztek szép befejezést adni az előző 21 évnek. Ezen kívül a magnézium szívócső, a különleges barna üléskárpitozás és a titán sebességváltógomb a normál VT 6.0 és a VT 6.0 SE közötti leginkább szemmel látható különbség.

Lamborghini Diablo VT 6.0 SE sebességváltó

A Sotheby’s által kínált autó valódi gyűjtőknek való darab, hiszen mindössze 8 kilométert futott, és 2008-tól klimatizált garázsban tartották, amikor is a jelenlegi hong kongi tulajdonosa megvásárolta.

Lamborghini VT 6.0 SE motorja

Mindig érdekes egy ilyen 6 literes, 550 lóerős, középmotoros, 49-51 százalékos súlyelosztású, LSD differenciálműves brutális teljesítményre képes versenygépet látni, ami gyakorlatilag soha nem volt még használva. Pedig a Lamborghini Diablo száguldásra termett, ez volt például az olasz márka első sportkocsija, ami elérte a 320 km/órás végsebességet, bár később a VTTT (Viscous Traction Twin Turbo) limitált kiadás a 410 km/órát is megfutotta.

Lamborghini VT 6.0 SE műszerfal

A Lamborgini Diablo utolsó évei egyébként egybe esnek az olasz márka sorozatos tulajdonosváltásaival, de a Diablo VT 6.0 és a VT 6.0 Special Edition megszületése tulajdonképpen ennek köszönhető. Ugyanis 1994-ben a márka akkori tulajdonosa, a Chrysler eladta a céget egy indonéz cégcsoportnak, akiktől 2000-ben az Audi AG vásárolta meg a vállalatot.

Ők a németek Luc Donckerwolkét bízták meg az autó felfrissítésével és modernizálásával, így 2000-ben egy kívül és belül teljesen megújult Lamborghini VT 6.0-t dobtak piacra.

A Lamborghini VT 6.0 hátsó lámpája megváltozott

Teljesen átdolgozták az orrészt, a sárvédőket és a felfüggesztést, csak az autó hátulja maradt viszonylag változatlan, bár a lámpákhoz itt is hozzányúltak. A belső dizájn németes lett, szénszálas középkonzolt kapott a kocsi, a légkondicionálást jobbá tették, mint ahogy az ülés és a pedálok beállításain is módosítottak, ez pedig sokat javított a vezetési élményen.

Forrás:

További autós hírek

Komoly ütemben terjed a Neten egy, a 4-es számú főúton Debrecen irányából Szolnok felé közlekedő motorosról készült videó. Az aerodinamika…

Olyat gyakran látunk és posztlunk is, hogy a robogó, megkülönböztető jelzést használó mentőautó után bevágódnak és így próbálnak maguknak időt…

A tűz olyan reakciót váltott ki a kocsiból, amire nem lehetett előre számítani – írja az origo. Az alábbi videót…

Eddig tisztázatlan körülmények között 2020. január 25-én 15 óra 35 perckor, az M3-as autópálya 49+100-as kilométerszelvényében, a Miskolc irányába vezető…

Rengeteg megbotránkoztató, meghökkentő vagy esetenként vicces felvétel kerül fel oldalunkra. Azon túlmenően, hogy próbálunk titeket érdekes, szórakoztató, naprakész tartalmakkal ellátni,…

Kapcsolódó írások

Az 1963-as Jeep Wagoneer elölről fotózva
2020. január 03.
Lassan 6 évtizedre tekint vissza a luxus SUV-ok története.
Heti autós képgyűjtemény
2017. február 09.
Blogunkon új, könnyed heti rovat indul szórakoztató és informatív képekkel, kötetlen témákban. Érdekességek, humor, motorsport, fotográfia, egyszóval bármi, ami autó.
A 8 legszebb hangú V12
2017. június 13.
A V10-ek után mindenképp érdemes a 12 hengeres V motorokat is átnyálazni. Szinte kizárólag szuperautókat és óriás luxus szedánokat szereltek ilyen szívvel, így a hétköznapi autók szóba se jöhetnek.
Megjelent a legújabb elektromos Lamborghini!
2017. augusztus 24.
Az elektromos autók továbbra is megosztóak, viszont a Lamborghini új dobása mindenkinek tetszeni fog!