Egy tábornok története

Frissítve:
2018-09-18, 21:57

Ha fiatal harmincas vagy, akkor te is biztosan emlékszel az egyik legvagányabb autós sorozatra a Hazárd megye lordjaira, no meg az azóta már ikonikussá vált Lee tábornokra.

Ha nem ismernéd a sorozatot, amiből később egy meglehetősen rosszul sikerült film is készült ugyanúgy Hazárd megye lordjai címmel, íme röviden ez a lényeg: van egy vagány testvérpáros Bo és Luke, akik alkoholcsempészettel próbálják megteremteni anyagi jólétüket. Ez persze nem annyira tetszik a törvény embereinek, a fő gonosz Rosco serifnek, aki úgy gondolja, ideje lenne lenyúlni a fiúk farmját és megleckéztetni a semmirekellőket. Persze a fiúk nem adják könnyen a bőrüket és beindul az eszeveszett autózás jó sok ugratással megfűszerezve. A sztoriról nem is kell többet tudni, ha szereted a kocsikat, a csinos lányokat és persze a fordulatos akciójeleneteket, akkor nézd meg te is, de inkább a sorozatot, a film tényleg nem az igazi.

Hazárd megye lordja

A gép: Dodge Charger

A film nélkül is valószínűleg igen népszerű lett volna az 1969-es Dodge Charger, mivel egész egyszerűen baromi jól néz ki. Kissé ellentmondásos, hogy bár sportautónak tervezték, Amerikában csak úgy becézték, hogy póni, ami köztudottan nem a gyorsaságáról híres. A név a hosszú orr és a kicsi hátsó rész miatt ragadt rá, ami a tengerentúliakat valamiért a pónilóra emlékeztette. A formatervezés egyébként nagyon is tudatos volt, olyannyira, hogy a Charger volt a Chrysler első autója, melyet aerodinamikai szempontok alapján dolgoztak ki.

Ami a motort illeti, összesen nyolc különböző szériából választhattak a hetvenes években: a 340 cui-es 5570 cm3-től (275 lóerős volt), egészen a 426 cui-es, 7000 cm3-is Hemi-ig, ami már 425 lóerővel bírt.

Nem csak a vásznon ugrattak a Dodge Chargerekkel

Kétségkívül a film legnépszerűbb jelenetei azok voltak, amikor a rosszfiúkat üldöző srácok ugrattak Lee tábornokkal. Azért nem repültek akkorákat, mint KITT, de ennek ellenére is nagyon látványosak voltak akkoriban a jelenetek.

A sorozat rajongói persze nem sejtették, hogy a földet érések a forgatáson nem mentek olyan simán, mint ahogy az a vásznon látható volt. A pletykák szerint több mint 300 Dodge Chargert törtek össze az 1979-től 1985-ig tartott forgatásokon.

Annyira népszerűek voltak ezek a jelenetek, hogy egy detroiti autós rendezvényen egy vállalkozó szellemű kaszkadőr reprodukálta az ugratást. Bár kétségkívül szép repülés volt, de a vége ezúttal sem úgy sikeredett, mint ahogy azt a tévében láthattad. A filmes ugratásokat itt meg is nézheted:

Rekord áron kelt el az eredeti Lee tábornok

Kérdezheted, hogy melyik is az eredeti Lee tábornok, ha több mint 300 darabot törtek össze belőle? Természetesen az, amelyiket elsőként. A kocsi tulajdonosa, a sorozat Bo Duke-ja, vagyis John Schneider volt, aki 23 évvel a forgatás vége után egy profi autó restaurátorral felújíttatta a jó öreg tábornokot, hogy ez mennyire nem volt egyszerű munka, jól mutatja, hogy 16 hónapot vett igénybe.

Lee tábornok

Az eredeti Lee tábornok rekord áron kelt el

Tíz évvel ezelőtt, 2007-ben döntött úgy a „rossz fiú”, hogy elárverezi a legendás és immár ismét autentikus kocsit, erre egyébként az ebay internetes áruházon keresztül került sor. Elképesztő, de az egy hetes licit alatt több mint egymillió ajánlat érkezett a kocsira, ami végül majdnem 10 millió dollárért, vagyis körülbelül 1,8 milliárd forintért kelt el. A tanulság, soha ne légy sorozatfüggő, ha csak nincs nagyon tele a zsebed. Ha az utóbbi a helyzet, akkor van még a forgatásokról maradt 17 tábornok, amely új gazdára vár. Zárójelben jegyzem meg, hogy ez volt a második legdrágább autóvétel, ami árverésen történt. Az első egy 1931-es Bugatti volt, az 11 millió dollárért kelt el.

A meghurcolt Lee tábornok

A legendás autó a nevét egy szintén legendás amerikai polgárháborús tábornok után kapta, Robert E. Lee után, aki egy konföderációs hadsereget irányított Észak-Virginiában 1862-től 1865-ig. Ezért is van a kocsi tetejére egy konföderációs zászló felfestve, amiből aztán lett gubanc is rendesen. Olyannyira, hogy a rajongók és a gyűjtők nagy bánatára már jó ideje nem lehet kapni a General Lee játékautókat, ugyanis betiltották a gyártását.

Játék Lee tábornok

A Lee tábornok gyártását betiltották

Az egész botrány a zászló miatt volt, ami a kocsi tetejére van pingálva. A lobogót ugyanis a polgárháborúban használták a rabszolgatartó déli államok és a fehér felsőbbrendűség szimbólumaként is értelmezték. A zászlót két éve minden államban betiltották miután egy 21 éves rasszista fiatalember, Dylann Roof kilenc fekete férfit ölt meg, majd a konföderációs lobogót lengette. Így lett vége a játékautóknak, ami egyrészről rossz hír, másrészt, akinek már van egy ilyen darabja, az örülhet, mivel az értékük a gyűjtők szemében az egekbe ugrott.

A rossz fiú, rossz fiú marad

Luke, aki a sorozatban bizony nem egy lányt szédített meg, a valóságban sem veti meg a gyengébbik nem bájait. A hölgyek iránti túlzott rajongásáért azonban idén nyáron börtönbe is került. A 65 éves Tom Wopat ugyanis kéretlenül nyúlt bele egy lány nadrágjába, aki ezért rendőrt hívott, a színésznél, pechjére még kábítószert is találtak, így őrizetbe helyezték, az egyébként még mindig sármos sztárt.

A rossz fiú rossz fiú marad

 

Forrás:

További autós hírek

Kukásautó és menetrend szerinti trolibuszjárat ütközött össze még szombaton Milánóban. Elképesztő sebességgel csapódott a kukásautó oldalról a buszba, ami a…

Még mellette sem szívesen parkoltunk volna, hiszen a sofőr – érthető indulatai ellenére – egy igazi dühöngő őrült, aki kezelésre…

Egy román “horror karaván”, az MO-ról lehajtva, a 7-es útra balra kanyaradó sávból, piros lámpánál jobbra kanyarodik. (szerencsére baleset nem…

A beleset-megelőzés, a rendőrség egyik hivatalos facebook oldala és a PoliceHungary YouTube csatorna posztolta ki azokat a jeleneteket egy videócsokorban,…

Kereskedelmi forgalomban várhatóan 2021-ben kapható majd, de valaki már csapatja vele 🙂 A durván 3 hete leleplezett monstrum most közúton…

Kapcsolódó írások

1969 Dodge Charger Daytona, fekete, elölnézet, oldalnézet, balról
2019. október 19.
1969-ben mutatkozott be a NASCAR történetének egyik legikonikusabb sportautója, a Plymouth Superbird testvéreként is ismert Dodge Charger Daytona
1966 Lincoln Continental, fekete 2+2 kupé, ültetett
2018. október 26.
Most végre megtudhatod, melyik autók voltak az amerikai autógyártás történetének legtermetesebb példányai
1970 Plymouth Superbird, babakék, versenyautó, elölnézet, oldalnézet, jobbról
2019. október 12.
A XX. században a Chrysler divíziói számos nagyszerű autót adtak az USA-nak, melyek nagy hatással voltak az cégcsoport fejlődésére. Ma ezek közül ismerhetsz meg tízet!
Heti autós képgyűjtemény
2017. február 09.
Blogunkon új, könnyed heti rovat indul szórakoztató és informatív képekkel, kötetlen témákban. Érdekességek, humor, motorsport, fotográfia, egyszóval bármi, ami autó.